БРОД ГУСАРА-МАЧАКА – Џеронимо Стилтон

5 јул

дете у библиотеци

Тражио сам неку књигу у нашој месној библиотеци. Ниједна ми баш није привлачила пажњу. Узалуд се добра библиотекарка трудила да ми помогне. Вероватно је мислила да ми књиге Џеронима Стилтона неће одговарати. Међутим… Одушевиле су ме све те јасне боје на књизи, а још више ме је обрадовало да је таква цела књига.

срце од бојица

О чему се ради у овој књизи?

У Мишограду је настала фрка на тргу због лоше објављеног телефонског именика. Мишеви су се појављивали на све стране и хтели су правду за лоше одрађен посао. Како би се искупио, Џеронимо је морао да објави добру причу. У то време долази Трапола који му доноси добре вести: причу која би занимала све у Мишограду. То је прича о плутајућем острву које је од сребра. У нову авантуру упуштају се Џеронимо, Теа, Трапола и Бенџамин. Кренули су балоном. Када су стигли на жељени циљ, неко их је почео гађати и спустио им је балон. То су биле мачке. Главни и најсуровији међу њима био је Црни пират. Хтео је да их скува и поједе. Сазнао је да они долазе из Мишограда који је пун мишева и натерао их је да му покажу пут, али су се тад ослободили и почели да беже. Нажалост,  неуспешно. Затворили су их у тамницу, али су они имали план како да се извуку. Договорили су се да намаме чувара тако што ће он видети да је тамница празна, а кад уђе, они ће га ухватити у замку. Приметили су да је у овој тамници већ био неко од мишева. То су открили по графиту на зиду. Реч је о мишјој ОДАНОЈ ПЕСМИ. Све мачке су се понашале попут свог вође. Наравно, нашим мишевима се то није свиђало. Захваљујући сунцу, спалили су им колибу. У том тренутку су све мачке скочиле у воду близу неког острва. И наши јунаци су били на том острву и певали су мачје песме, а ови су упорно узвраћали да је брод њихов. Једва су чекали да се врате у Мишоград. У броду су нашли разне ствари, између осталог и играчке, а у једном тренутку су нашли тајни пролаз у ком је све било претрпано златом. Сви су се окитили златним накитом, а Теа је умислила да је краљица. Кад су дошли својој кући, узвикнули су од свег срца: „Слатки Мишограде”. Према томе, свугде је лепо, али је код куће најлепше.

Ликови

Главни лик је Џеронимо Стилтон. По занимању је новинар и директор најцењенијих новина. Мислим да је некако лењ. То се посебно види у томе што мрзи да путује. Некако је и стидљив. Највише ми смета што је плашљив. И кад нема потребе да се плаши, он оклева и тешко се одлучује на акцију.

Џеронимо Стилтон

О њему више пише у књизи:

Рођен је у Мишограду. Дипломирао на темама: „Топологија глодарске књижевности” и „Упоредна филозофија старих мишева”. Већ двадесет година води „Мишје новости”, најпродаванији дневни лист у Мишијатији. Аутор је бројних бестселера као што је „Осмех Мона Мишице”. Додељена му је Мишонинова награда за изванредну књигу „Тајна смарагдног острва”. У слободно време, Стилтон сакупља старе коре од пармезана из осамнаестог века, игра голф и пре свега обожава да чита приче свом омиљеном нећаку Бенџамину…

Теа је Џеронимова сестра. Запослена је у истим новинама где је директор њен брат. Она је дописник и веома је успешна у свом послу. За разлику од брата, она је авантуриста у срцу. Ништа јој није тешко и увек је спремна да се упусти у нешто ново. На неки начин је и агресивна. Оно што ми се посебно допало код ње је то што је спортиста. Нема спорта који њој није драг.

Tea Стилтон

Бенџамин је Џеронимов и Теин сестрић. Као и сви десетогодишњаци, и он је увек насмејан. Особина која је изражена код њега јесте нестрпљивост. Вероватно је то нормално за децу.

Трапола је Џеронимов и Теин рођак. Он је познат као велики шаљивџија, али и као неко ко воли да једе. Занимљив је лик. Захваљујући њему, често сам се смејао док сам читао ову књигу.

Сали је директор „Пацовског гласника”. Она је Џеронимова супарница у послу и на све је спремна како би њен лист био бољи од Џеронимовог. Није занимљива, а верујем да нема пуно читалаца којима би се допала. Превише је нервозна, а најружније код ње је то што је осветољубива.

Од споредних ликова се истичу Црни гусар, Равиолима Виљушкар и Лекардоне, али њих ћете већ и сами упознати.

Поруке:

  • Пази шта радиш!
  • Све провери пре него што се упустиш у било шта!
  • Размисли пре него шта било урадиш!

Брод гусара-мачака

Зашто ми се књига свидела?

Слагао бих када бих рекао да ми се ова књига свидела због великог броја епитета. Јасно је да ми се највише свидела због описаних авантура. Пуно је поука које ми могу користити у будућности. Ликови су веома занимљиви. Међу њима се налази и лик који је исти као и ја. То је Теа. Воли авантуру и смех. Духовита је и добра. Воли спорт. То су особине које ме увек привлаче код других.

И за крај, неколико речи о аутору, Елизабети Дами.

Рођена је 1958. године. Још је као 19-годишњакиња почела да пише приче. Одувек воли да помаже деци која имају здравствених проблема. Мало ко зна да је она готово сав новац од књига у којима је главни јунак Џеронимо Стилтон поклонила болесној деци.

Данило 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: