ФИБИ, ВИЛА МОДЕ – Дејзи Медоуз

4 јул

књиге 2

Ова књига припада фантастичној серији књига „Дугина чаролија”. Издавач је „Мала лагуна”. Ова књига је пета из серијала ВИЛЕ ЖУРКИ.

Фиби, вила моде

Занимљиво ми је било оно што је писало на корицама књиге:

Фиби

Фиби, вила моде, не може да ствара љупку свечану одећу без своје чаробне торбице пуне блиставих хаљиница. Могу ли јој Рејчел и Кирсти помоћи да је се домогне на време да спасе рођендан њихове другарице? У свакој причи о вилама журки крије се по једна чаробна торбица. На торбици је тајно слово. Помозимо девојчицама да пронађу све торбице и од слова исписаних на њима саставе чаробну реч. Будимо стрпљиви и сложимо слова тако да добијемо слатко решење.

СРЕЋНО!

Дејзи

ДЕЈЗИ МЕДОУЗ је псеудоним Сју Бентли, ауторке бројних серијала дечјих књига, међу којима су најпознатије оне о вилама дугиних боја. Њене књиге су за кратко време стекле велику популарност широм света. Дејзи Медоуз, алијас Сју Бентли, живи у Нортхемптонширу.

Ведербери

Радња ове књиге дешава се у селу Ведербери. У том селу се налазе вилински замак, ледена палата Старца Мраза, чистина, зелена шума, парк, продавница слаткиша, сеоска судница, једна кривудава улица, кућа Џејмија Купера, Кирстина кућа и Шарлотина кућа.

Ликови

Главни ликови у овој књизи су:

дебојчица 1девојчица 2Црнокоса девојчица КИРСТИ ТЕЈТ. Она је храбра и паметна, а красе је и радозналост и сналажљивост. Увек је спремна да помогне вилама у невољи. Иначе, она је Рејчелина најбоља другарица.

Кирстина најбоља другарица је РЕЈЧЕЛ ВОКЕР. Она је плавокоса девојчица. Није чудо што и њу красе исте особине као и Кирсти. Сналажљива је и паметна и увек је спремна да помогне вилама у невољи. Наравно, и она је  радознала и храбра. Кирсти има још једну другарицу. Она се зове ШАРЛОТА ИНГЛ. Паметна је и добра, али се њој баш десила незгода око које се и дешава главна радња у овој књизи. Наиме, баш је њој вражић упропастио хаљину за рођендан па је зато тужна. Кирстини родитељи су госпођа и господин ТЕЈТ. Њима сигурно никад није досадно са таквом ћерком. ВРАЖИЋИ који се помињу у књизи су зелени. Није проблем у њиховој боји већ у томе што су зли и безобразни. Они одано служе Старца Мраза.

вражићи

На другој страни је Кума Добра Вила. Као што јој име каже, она је добра. Има задатак да направи журку за годишњицу владавине краља и краљице. Шарлотина мама, госпођа ИНГЛ, има само једну бригу. Она највише на свету жели да јој ћерка буде срећна. Занимљив је и Шарлотин брат ВИЛ. Његова омиљена забава је игра у блату. Интересантан је и краљевски пар који влада већ хиљаду година. Крљица ТИТАНИЈА и краљ ОБЕРОН. Они су добри владари исви их воле. И, наравно, ФИБИ. Она има дугу таласасту плаву косу, увек украшену гримизном траком.Бела хаљиница и ципелице украшене су јој црвеним срцима.На врху њеног скерлетног штапића блистало је срце од рубина, које се увек пресијава на сунцу.

девојчица са срцем

ПОЗИВНИЦА ЗА ВРЛО ПОСЕБНУ ЖУРКУ

 

Наш добри краљ и краљица нежна

Вољени од вила свих

Хиљаду година владаху праведно

У низу година тих

 

У част њихове годишњице

Спремамо велико славље

Да им Вилинска земља цела

Пожели дуг живот и здравље

 

Ово је журка изненађења

Желимо да се лепо проведете сви

Спремите штапић и свечана одела…

Јер позвани сте сви!

 

Одговор молим!

Њено величанство КУМА ДОБРА ВИЛА

 

САДРЖАЈ:

 • Рођенданске невоље
 • Жмурке
 • Вражић напада
 • Баштенска кућица
 • Талас надахнућа
 • Божанствене чаробне хаљине

Кирсти и Рејчел су увијале рођендански поклон за Кирстину другарицу Шарлоту.Купиле су јој сребрну траку за косу. Разговарале су и биле су узбуђене јер опет иду на журку, а где је журка, ту су и вражићи који хоће да упропасте забаву. Наравно, ту су и виле журки које хоће то да исправе. Девојчице су имале своју тајну, спријатељиле су се са вилама. Већ су упознале скоро све виле журки:

виле

 • Шери, вила колача,
 • Мелоди, музичка вила,
 • Грејс, вила укуса,
 • Хани, вила слаткиша,
 • Поли, вила забаве.

Остале су само још две:

 • Фиби, вила моде,
 • Јасмин, вила поклона.

Питале су се коју ће вилу овог пута упознати. Када су девојчице стигле код Шарлоте, приметиле су да је тужна. Њена најлепша хаљина за забаву је била уништена. Шарлота им је показала своју уништену хаљину. Хаљина је била испрљана зеленим мрљама. Госпођа Ингл је ушла у собу. Запитали су се да није хаљину испрљао Шарлотин брат Вил. Међутим, није. Он је цело преподне био у башти, тако да није могао да је испрља. Девојчице су се погледале. Знале су да је то било вражићево масло и зелена боја на хаљини је подсећала на боју вражића. Вражић је сигурно негде у близини. Госпођа Ингл и Шарлота су отишле до хемијског чишћења, а Рејчел и Кирсти су се понудиле да ставе прелив на колачиће. Чим су Шарлота и њена мама отишле, отишле су и потражиле вражиће у соби, али није их било. Морале су да сиђу у кухињу и направе колаче. Одједном, крај прозора се створи мала љупка вила. То је била Фиби, вила моде. Девојчице су завршиле са колачима и хтеле све да поспреме, али нису могле да нађу шприц за колаче. Одједном из кутије са играчкама искочи вражић са шприцом и снажно га стисну. Из њега излете млаз крема и погоди Фиби у стомак. Фиби је пала на желе и испустила своју чаробну торбицу. Вражић ју је ухватио и почео са њом да бежи. Фиби је девојчице претворила у виле како би лакше ухватили вражића. Вражић је ушао у кућицу у башти. Кваку је заглавио столицом тако да нису могли да отворе врата. Вражић никако да изађе. Девојчицама сину идеја да вражићи мрзе воду, а поред кућице је била чесма са цревом. Црево су убацили кроз кров. Вода је куљала у кућицу. Вражић се беспомоћно копрцао у све дубљој води. Када је вода стигла до врха столице, столица се померила и врата су се отворила. Девојчице су узеле чаробну торбицу и вратили је Фиби. Шарлота и њена мама су се вратиле са тужним изразом лица. Ништа није могло да опере оне флеке са хаљине. Шарлота је ушла у своју собу и позвала другарице. На орману су биле уредно закачене три хаљине. Једна је била тамноцрвена, украшена златним срцима, са одговарајућом траком за косу. С рукава је висила етикета на којој је писало Шарлота. На другим двема хаљинама писало је Кирсти и Рејчел. Кирстина хаљина је била ружичаста с љубичастим вилинским коњицима извезеним по рубу, а Рејчелина светлољубичаста, с ружичастим лептирићима око изреза. Шарлота се питала одакле те хаљине ту. Девојчице су знале да је то Фибино дело, али су Шарлоти рекли да је то поклон од њих две и да имају још један поклон. Тај поклон је требало да буде трака за косу, али је сада била претворена у златну огрлицу с три црвена привеска у облику срца. Имале су, наравно, најлепше хаљине на забави…

виле

Шери, Мелоди, Грејс, Хани, Поли и Фиби добиле су назад своје чаробне торбице. Сада Рејчел и Кирсти треба да помогну

ЈАСМИН, ВИЛИ ПОКЛОНА

вила 3

МИЛИЦА Р.  6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: