ПОСЛЕДЊА БИТКА – Луис Клајв Стејплс

4 јул

Књигу „Последња битка” написао је Клајв С. Луис. Авантуристичког је карактера са елементима фантастике. Главна тема је измишљена земља Нарнија. Невоље за ту земљу почињу када мајмун Врда наговори магарца Сметка да глуми лава Аслана. Лажни Аслан је био окрутан према свим Нарнијцима, а краљ Тиријан је покушао да уради све како би ослободио свој народ. У томе није сам. У помоћ му прискачу дечак и девојчица из нашег света Јустас и Џил. У роману је највећи део посвећен авантурама, али се из њих много тога може научити о храбрости, радозналости, несебичности, пријатељству и вечној бици између добра и зла. Наравно, како то само у књигама може, и овде добро побеђује, а управо нам то даје наду да и наш свет може бити бољи и срећнији.

Иначе, овај роман („The last battle”) припада серији књига „Летописи Нарније”. Издавачка кућа је „Лагуна” која је још једном успела да обрадује своје читаоце 🙂

Главни јунак књиге и Нарније је управо млади краљ Тиријан. Има између двадесет и двадесет пет година. Плећа су му широка и јака. Удови су му покривени тврдим мишићима, али брада му је још ретка. Има плаве очи и неустрашиво, поштено лице.Тиријанов најдражи пријатељ био је његов једнорог Дагуљ. Волели су се као браћа и један другом су спасавали живот у ратовима. Џил и Јустас су уз помоћ правог Аслана дошли у Нарнију како би помогли краљу Тиријану да ослободи земљу од окрутне власти лажног Аслана.

Место дешавања радње је Нарнија, као што рекох, измишљена земља. Управо ова измишљена земља чини роман посебним. И те како утиче да радња за читаоце буде још занимљивија. Стил писања је једноставан и занимљив. Читаоци не морају да размишљају о значењима речи, већ је довољно да се само препусте снази написаног. Писац је употребио доста стилских фигура. Да ли намерно или случајно, не знам, али сам заиста уживала у обиљу лепих израза и описа. Углавном је користио дијалоге и приповедање, па читаоци немају прилику да размишљају о досади. Вртоглаво су увучени у овај необични свет и само мисле о томе шта ће прочитати на следећој страни. Радња и ликови су интересантни, као и описи. Као што рекох, роман је изузетно занимљив. Пуно је авантура, а крај је врло интересантан и необичан, мада се не може баш рећи да је неочекиван.

Џил, Јустас и Тиријан успевају да спасу Нарнију. На крају је она ипак уништена, а сва добра створења која су у њој живела отишла су у нову и бољу Нарнију. Доста се може научити из ове књиге и зато бих препоручила свима да је прочитају. Можда и они у себи открију неку нови и бољу особу, као што су Нарнијци урадили са Нарнијом.

Колико год да је роман одличан и да вам га од срца препоручујем, ипак морам поделити једно своје размишљање са вама. По мом мишљењу, постоји и једна једина слаба страна ове књиге. Опет бих се вратила на крај. Као што рекох, и као што сте видели, крај је занимљив, али и веома тужан.

Свиђа ми се идеја на основу које је настала ова књига. Сложићете се да је идеја о постојању једног потпуно новог и бољег света унутар другог заиста одлична. Нисам ни помишљала да би књига могла да се заврши тако што ће се Нарнија уништити, а сва добра створења која су у њој живела отићи у нову, бољу Нарнију. Крај јесте леп и занимљив, али је због тог уништења Нарније, истовремено и тужан. Баш ме занима да ли ћете се сложити са мојим мишљењем или ћете сматрати да је одличан крај. Једва чекам да разменимо утиске 🙂

На крају бих вам рекла да сам много тога научила захваљујући јунацима ове дивне књиге. Научила сам да се у свакоме од нас крије боља особа и да ће се она временом показати, само треба да јој дамо предност у односу на ону особу каква не желимо да будемо. Препоручила бих свима да прочитају ову књигу, без обзира на године. Откриће неке нове и боље особе у себи, особе какве нису ни мислили да могу да буду.

Биљана 8/3

(шк. 2012/ 2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: