ИНДИГО ПЛАВА – Кети Кесиди

4 јул

 1. Нађа Vl 1    (шк. 2012/2013.)
 2. Татјана 7/3     (шк. 2013/2014.)

____________________________________________________________________________________________

1Кети Кесиди је шкотска књижевница за младе. Врло је добра у маштању, што и претходи њеном писању. Девојчицама широм света олакшава тинејџерске дане. Воли да улепшава живот  себи и другима. Посебна је по томе што се свака девојчица проналази у њеним књигама и по томе што свака њена књига има у себи поруку која нас води кроз цео живот.

2

Плава звонца, плаве птице, плаво небо, плаве фармерке…

Индиго плава ми је омиљена књига. Читајући је, у мени су се пробудила осећања туге, среће, поноса, гриже савести, љутње… Осећања су се помешала. Створила сам себи слику живота и размислила о стварима о којима никада пре не бих. Више је препоручујем девојчицама, али не заборавите: не говоре корице књиге да је она само за девојчице. Посебна је! Једноставно је морате прочитати. Нећете је оставити све док не откријете њену суштину.

Спремите марамице!

3

У овом фантастичном роману вас очекује експлозија емоција.

Свака девојчица има свој сан, своје жеље и своја права. У овој књизи главни јунак је баш једна девојчица. Њено име је Индиго.

Зашто баш Индиго?

Њена мајка воли плаву боју. Она означава, пре свега, слободу.Слободне птице, на пример. Или плаво небо које је само по себи оличење бескрајне слободе.

Индиго има свој хоби, маштање. Она живи у топлом дому са својом мајком, млађом сестром и очухом. Када сазна да се селе далеко од топлог дома (Инди, мама и мала Мисти), схвата да се њен живот мења у пакао. Одлазе далеко од топлог дома у хладни, скучени и влажни стан. Без новца и хране. Инди све више почиње да се плаши. Почиње да схвата да њена мајка није побегла без разлога. Схвата да она има тајну коју не може ником да призна. Депресивна мајка и мала сестра падају на њена нежна леђа. Једног дана се појављује нада која ће јој помоћи да промени свој живот.

Индиго је мој омиљени лик у овом роману. Надимак јој је Инди. Она зрачи енергијом и позитивношћу. Она је мој херој јер даје пример девојчицама широм света.

Џо је Индина најбoља пријатељица. Воли слаткише, постере, хорор филмове и стрипове.

Макс је Индин очух. Није дружeљубив. Углавном гледа телевизију и приговара.

Мисти је Индина полусестра, али је Индиго воли као да јој је рођена сестра. Има само две године и тражи пуно пажње.

Ана је Индина мајка. Врло је осећајна и крхка жена. Има велико срце, али и велике проблеме.

Нада може бити само реч, а може бити и човек.

На вама је да откријете ко је нада.

Ова књига је за све оне размажене татине принцезе. Такође је и за све оне девојчице које мисле само на оне ствари које немају, а не на оне које имају.

 • Морамо научити да ценимо оно што имамо и да будемо скромни.
 • Сетите се само колико на овом свету има гладне деце без топлог дома и родитеља.
 • Свако дете које прочита ову књигу осетиће барем мало грижу савести због своје незахвалности.
 • Сваки човек је посебан и не треба га оптуживати због тога!

И да знате, постоје још неке књиге Кети Кесиди које су и више него занимљиве:

4

Надам се да ће вам још нека од ових књига помоћи и одвести вас на прави пут у будућност. Срећно у потрази за књигом која има исти садржај као и ваш живот или књига која има супротан садржај вашем животу. За коју год да се одлучите, постоји само једна истина. Свака је од ових књига посебна, као што је и свако од нас посебан.

                                                                            Нађа Vl 1

(шк. 2012/2013.)

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

ИНДИГО ПЛАВА – Кети Кесиди

Ево још једног сјајног романа Кети Кесиди. Морам вам рећи да ми се јако допао и да је просто невероватан! Знам да ћете уживати.

Индиго, или Инди, уживала је у школским данима са својом најбољом другарицом Џо. Међутим, када Индина мама изненада каже да се селе, све је пошло наопачке. Инди, њена мама и сестрица Мисти напуштају маминог дечка Макса и његову кућу, коју су већ три године називале домом. Одлазе у нови стан. Само, шта ће се десити када дођу у стан пун влаге и буђи, са џангризавом газдарицом, у коме нема топле воде и грејања и када за ручак имају само кекс? Ни у школи није добро. Индина најбоља другарица Џо је љута на њу. О, да ли ће се Индин живот икада вратити у нормалу?

Ауторка овог романа је Кети Кесиди. Ово је њен други роман који сам прочитала и морам рећи да сам одушевљена. Заиста ми се свиђа њен стил писања. Романи су јој веома оригинални, пуни хумора и заиста су прелепи. Топло вам препоручујем да прочитате њене романе, јер заиста не знате шта пропуштате!

А сада да вам кажем још нешто о Индином новом животу. Од како су се преселиле у нови стан, Инди се нада да ће се ствари вратити у нормалу. Она обожава да машта, али чак ни маштом не може да одагна проблеме који јој следе. Стан је пун буђи, влаге, нема струје, превише је хладно и тако је далеко од Индине школе. Али шта ће јести, како ће спавати у оваквом стану? Њихова мама је била спремна. Имала је уштеђевину од око сто фунти. Купили су све потребно и тотално преуредиле стан. Купиле су и картицу за струју, штавише, неколико њих, па су сад имале и струју и топлу воду. Коначно је све изгледало дивно. Све се окренуло на боље. Али… То као да није могуће у Индином животу. Убрзо затим, њеној мами Ани је лоше. Међутим, није она имала грип, већ сломљено срце. Заборављала је да нахрани Мисти, да јој пресвуче пелене. И даље је патила за Максом. Џејн, мамина другарица, дошла је и донела храну. Остајала је да прича са Аном када би девојчице заспале. Посећивала их је пар дана за редом. Помогао им је и њихов комшија из поткровља, Ијан. У међувремену, Инди је добила улогу у школској представи, али се Џо јако наљутила на њу. Ани је коначно било боље. Запослила се у супермаркету у коме је радио Ијан. Мисти је време проводила у јаслицама супермаркета док она ради. Све је коначно постало добро. Међутим, да ли је Ана заиста угледала Макса у кафићу супермаркета? Шта се дешава када их он пронађе? Када полицајац затекне Мисти и Инди саме и каже им да је њихова мама доживела несрећу и да је у болници? Инди све време сумња да је Макс крив за то, јер су заједно отишли на вечеру. И шта ће се десити када девојчице полиција одвезе у хранитељску породицу? Где је бака из Велса? Зашто нико није био ту него морају у хранитељску породицу? Шта ће се десити са Аном, Мисти и Индиго?

Не задржавајте дах, нећу вам рећи 🙂

А сада ликови… Има много споредних ликова:

 • Индина наставница, госпођица Мак Дугал;
 • домар школе;
 • госпођа Грин, газдарица;
 • Ијан;
 • Шејн;
 • Икбал…

Тако да желим само да вам кажем понешто о нашим драгим дамама. Да, о Мисти, Ани и наравно, Индиго.

Индиго је увек стизала у школу веома рано, чак пре домара, али од кад се преселила, уместо петнаест, сада јој треба шездесет минута пешице до школе. Што јој помало смета… Не зна ко јој је отац. Зна само да су се њена мама и он забављали само два дана. После девет месеци стигла је Индиго. Једино што зна о њему јесте да су га звали Плави. Она је веома храбра. Свашта је преживела у неколико претходних месеци и добро се држи. Заиста је много помогла својој мајци.

Мисти има само две године. Она је Индина млађа сестра. Неодољива је, сем делова где је сва умазана или испрљана или дела када јој нико није пресвукао пелену 🙂 Заиста је неодољиво када своју сестру уместо Инди зове Инки 🙂 Она зна ко јој је отац, за разлику од јадне Инди. То је Макс. Дели кревет са Инки у новом стану, али се много мешкољи, како после сазнајемо од Инди. Воли да јој неко чита приче и обожава цртаће. Има много плишаних играчака и лутака које воли да купа у лавабоу 🙂

Заиста сам се растужила у делу када је она сама са Инди, док је Ана у ресторану са Максом. Нисам вам рекла, али тада им нестаје струја и јадна Мисти је преплашена толико да почне да удара и чупа Инди када покушава да је одвоји од себе.

Последња дама је Ана. Ана просто обожава плаву боју. У плавој боји су скоро све њене ствари. Пророчица јој је рекла да је плава њена срећна боја и од тада се Ана не одваја од ње. Тако је Инди и добила име Индиго, по индиго плавој боји. Инди се питала да ли се мама заљубила у њеног оца зато што су га звали Плави. Ана је знала да мора да побегне од Макса и желела је бољи живот за своје девојчице. Даје све од себе да им буде што боље у оном грозном, влажном стану…

Па… Знам да је роман помало тужан, али ипак је невероватно добар. Не брините! Наше даме се нису предале ни на крају, када им је било најтеже! Штавише, видећете, изашле су из свих непријатности као прави победници!

Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Advertisements

2 реаговања to “ИНДИГО ПЛАВА – Кети Кесиди”

 1. Маја Радоман 4. јула 2013. у 19:20 #

  Сутра идем у библиотеку по ову књигу!

  • Силвана 4. јула 2013. у 19:27 #

   Онда нам ништа друго не преостаје него да сачекамо Твоје утиске 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: