ТАЈНА ЦРНЕ ЛУТКЕ – Теа Стилтон

28 јун

Хвала ти, драга моја Теа, што си стрпљиво чекала да ти вратим књигу 🙂 Још више ти хвала што си ми омогућила још једно путовање.

Куда?

У далеки Јапан, Земљу излазећег сунца, заједно са Теа систеркама.

Тајна црне лутке, Теа Стилтон

Почетак, прва глава: Посебан поклон

Лепо каже Теа о себи да јој чекање никад није било јача страна.

Ако делите ово особину са Теом, онда… Што пре дођите до књиге 🙂

Нестрпљива Теа

Јапан  је земља коју чине бројна већа и мања острва, распоређена у облику лука, а налази се на истоку Азије. Токио је главни град Јапана и налази се на највећем острву архипелага. Популација Јапана премашује 120 милиона становника, од којих око 12 милиона живи управо у Токију! Јапан је земља богата природним лепотама као што су шуме, планине, језера и вулкани. Подељен је на 8 регија – на крајњем северу је острво Хокаидо; па кад се крене ка југу, долазе: Тохоку, Канто, Чубу, Кинки, Чугоку, Шикоку и Кјушу.

Јапан

Друга глава: Стижемо у Јапан

Један од најстаријих градова у Јапану је Кјото. Основан је 794. године. Основао га је цар Каму и био је царска резиденција све до 1868. када је Токио постао престоница.

Кјото

Многа се чуда из прошлости крију у Кјоту, али и из садашњости. Много ћеш тога занимљивог прочитати о њима на странама 20 и 21, а за почетак – погледај их на интернету 🙂

ЧУДА ИЗ ПРОШЛОСТИ…

… И ИЗ САДАШЊОСТИ

А зашто су се наше Систерке упутиле у далеки Јапан?

Теа Систерке

Вероватно погађаш 🙂

У праву си, Колеџ Мишфорд је организовао размену студената с познатим колеџом Јошимуне из Кјота, па се пет Теа систерки одмах радо понудило да се придружи групи која се спремала за пут.

А да, упознаћеш се и са професором Сјајнићем 🙂

На јапанском колеџу су дочекани од срца. Пази опис после поздрава:

…затим су се прецизно организовани редови расформирали…

Толико о реду у Јапану, па ти види.

Али не брини: млади су исти у свим крајевима света!

Студенти два колеџа су разменили имена, поклоне и осмехе. Где нису успели речима, одмах су нашли друге начине комуникације, а из џепова и торби су израњали дигитални музички плејери, фотоапарати, телефони последње генерације…

сусрет ученика у Јапану

Успут буди речено, у Јапану је наклон начин представљања и поздрављања. То вероватно знаш. Али не верујем да знаш да наклоном Јапанац може да изрази и више различитих ствари: извињење, захвалност, поштовање. Што је наклон дубљи, изражава се више поштовања према особи којој се упућује. За неформалан поздрав, међу пријатељима, довољан је и мали наклон, док извињење захтева заиста дубок наклон!

У Јапану ћете упознати и почасну Теа систерку по имену Куми. Како?! Па прочитај књигу 🙂

Куми Накамура

Ко је она, сазнаћеш, али бих да ти скренем пажњу да је она и председница Клуба за уметност и плес. Поред традиционалних курсева, овај Клуб се бави и организовањем изложби, приредби, концерата… Њена је жеља да пренесе у Јапан богатство других култура како би, путем плеса, ујединила људе целог света. Верујем да ти ова идеја звучи примамљиво. Таман ћеш на 37. страни видети шта је Јосакој мацури. А ако желиш да сазнаш за још неки мишотастични јапански мацури, не пропусти страну 186.

Увећане за једну - Теа Систерке

Чисто да не помислиш да је цела књига о Јапану у коме Теа систерке уживају. Имају и у њему некога ко их не воли. Сакура. Па ти види да ли ћеш прочитати ову дивну књигу…

Али да не причам о таквим људима…

Упознаћеш и Швеђанина Холгера и … Куминог оца и… његовог пријатеља…

Кумин отац и његов пријатељ

А шта ћеш тек све видети у Куминој кући…

Сигурно не знаш шта је бунраку. А не знам да ли знаш нешто о јапанском позоришту лутака. Свидеће ти се стране 50 и 51, с наставком на страни 183. Баш ме занима да ли ћеш имати неку идеју у вези са написаним 🙂

Позориште у Јапану

Ко оде у Јапан, наравно да ће посетити и Токио, град у коме је све могуће. Можда ћеш имати прилику 🙂 А сигурно ћеш тада користити један од сјајних експресних возова Шинкансен. Замисли, крећу се брзином до 300 км на час. Скоро као Формула 1! А возови имају тако романтична имена 🙂

Незаобилазна је и планина Фуџи која изгледа магично. Падине ове планине лагано се спуштају од благо заравњеног врха прекривеног вечитим снегом.

Фуџи

Шта треба видети у Токију?

Обрати пажњу!

Токио > од Токија > ка Токију…

Токио

Токио

– Чувени кварт Шибуја посвећен свим модним новитетима:

Акихабара, кварт за нове технологије:

Акихабара

– Музеји и природне лепоте у парку Уено:

парк Уено

– Боје и ритмови кварта Хараџуку:

1

– Дивоте историјске четврти познате под именом Асакуса:

Асакуса

Ако те пут нанесе у Токио, користиће ти овај туристички водич: Токио.

Шта је још занимљиво?!

КАРАОКЕ ШОП

Караоке је једна од омиљених забава младих Јапанаца у слободно време: потребна је песма коју сви знају, микрофон, екран на коме иду речи песме и… пева се! То знаш 🙂 Али не знаш да у караоке шопу има доста шарених салона с најмодернијим електронским системима за осветљење и пуштање музике. Може се остати сатима и певати с пријатељима, а млади често наручују и ручак или вечеру.

Један од најстаријих обичаја јапанске културе јесте:

ЦЕРЕМОНИЈА ЧАЈА

Место на коме се одвија и предмети који се користе веома су једноставни. Читава церемонија може да траје и до четири сата. То је веома сложен ритуал, током кога се званицама служи и оброк од седам јела и две различите врсте чаја матча. Понекад се организује само завршни део церемоније, узуча, који траје највише сат времена и током којег се припрема само једна врста чаја.

А шта је оханами? Или јозакура? Биће ти јасније кад дођеш до 87. стране. Верујем да ћеш открити и симболику овог јапанског обичаја.

Још једна занимљивост о Токију. У овом граду мало улица има називе. Сложићеш се да је у Токију тешко бити поштар 🙂

Наградна питања!!!

  • Ко је господин Ишикуро и о каквој је „Принцези” говорио с Куминим оцем?
  • Шест типова је одвело Куминог оца: ко су они и шта хоће од њега?
  • Зашто господин Ишикуро толико жели да удаљи девојке из куће породице Накамура?

Принцеза у Јапану

И за крај желим само да ти кажем да ћеш уживати и у бајци о Момотару. У њој се говори о томе како уз помоћ пријатеља могу да се превазиђу све потешкоће. Запамти то!

Аригато, Теа систерке! Хвала вам за ово дивно путовање.

Аригато, Теа Стилтон! Свака твоја књига је право уживање.

Аригато, драги моји! Видимо се ускоро. До неке друге књиге 🙂

П.С. Научићеш још неке речи на јапанском језику, али тек кад стигнеш до краја књиге 🙂 У складу са твојим и мојим предметом > занимљивост:

НАСЛИКАНА АЗБУКА

насликана азбука

У јапанском језику речи могу да се напишу употребом азбуке сачињене од слова, или путем идеограма, сложених знакова који представљају неки појам. У Јапану су у употреби три различите врсте писма:

  • Хирагана
  • Катакана

Реч је о слоговним писмима где сваком знаку одговара један слог.

  • Канџи је писмо симбола, дакле, један симбол може да има једно или више значења.

Поред тога, Јапанци могу да пишу и хоризонтално и вертикално. Када пишу хоризонтално, иду слева надесно и одозго надоле (као и ми), а када пишу вертикално, иду одозго наниже и здесна налево. У канџи писму се не користи размак међу речима (сваки симбол представља једну засебну реч), зато се све пише заједно, без одвајања!

Паметницу Пам скоро ништа није збуњивало. Али... Јапанско писмо :)

Паметницу Пам скоро ништа није збуњивало. Али… Јапанско писмо 🙂

И мало шире 🙂

СУДОКУ… ИГРА ЖИВАЦА!

СУДОКУ је енигматска игра. Заснована је на бројевима, али не мораш бити вешт математичар како би решио судоку 🙂 Већ око 1700. године, у Европи, швајцарски математичар Еулер је поставио основе ове игре, а тек пре неколико десетина година судоку је попримио облик какав данас познајемо. Године 1984. у часопису „Мантли Николист” први пут је предложена ова игра јапанској публици и од тог тренутка је почео да расте број заљубљеника у њу, тако да је судоку постао једна од најпопуларнијих игара, и то не само у Јапану. Правила судокуа Судоку чини табела са 81 пољем, са по 9 редова и 9 колона подељених на 9 квадрата са по 9 поља (квадрати су означени дебљим линијама). У свако поље може да се упише само по један број. Играч мора да испоштује два једноставна правила:

– могу да се користе само бројеви од 1 до 9;

– сваки ред, свака колона и сваки квадрат морају да садрже све бројеве од 1 до 9, али без понављања (на пример, број 9 може да се појави само једном у истом реду, у истој колони или у истом квадрати).

Кад се сва поља попуне без понављања… Игра је завршена. Пробај 🙂

судокуИ ваљда је доста 🙂

Вероватно сад мислиш да нема потребе да читаш књигу. Све знаш: и ко су главни ликови, и шта се десило, и где се одвија радња, и о Јапану, и о занимљивостима…

Е, ту се вараш 🙂 🙂 🙂

Колико ћеш поверовати, не знам, али знам да ти и овој књизи – не знаш ништа!

🙂

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: