ТЕОДОР БУН, МАЛИ АДВОКАТ – Џон Гришам

27 јун

Твоја наставница 🙂

__________________________________________________________________________________________

Ова књига је први пут објављена 2010. године. Написао ју је познати писац за одрасле, али и за децу, Џон Гришам.

Теодор Бун, мали адвокат (енглески)

По чему је ова књига другачија од многих? По томе што је њен садржај везан за право, а намењен је млађим читаоцима. Да се разумемо, аутор је писао и друге књиге за децу, али је ово прва књига везана за адвокатуру, суд и парнице.

Ако би још нешто да прочиташ о аутору, онда прочитај овај текст (Радио Центар). Уживаћеш у тексту, веруј ми. Аутори Владимир Јанковић и Теа Јовановић су се баш потрудили да читаоце упознаје са Џоном Гришамом на прави начин.

Анегдота:

Џон Гришам се једном приликом нашалио да би волео да ухвати корак са Харијем Потером, пошто му је заузео водеће место у свету дечје књижевности.

Поред ове књиге у којој је главни лик Теодор Бун, аутор је написао још три:

Теодор Бун (три књиге)

Ко је Теодор Бун?

 • 13-годишњак.
 • Јединац.
 • Увек доручкује сам.
 • Родитељи су адвокати, и то веома заузети.
 • Има и пса – Судију, мешанца чије ће старосна доб и раса заувек остати тајна.
 • Навраћа до породичне фирме сваког дана после школе, без изузетка.
 • Носи протезу за зубе већ две године и очајнички жели да је се отараси.
 • Обожава суд, с његовом ауторатитивном атмосфером, људима важног изгледа који јуре унаоколо и озбиљним обавештењима и распоредима прикаченим на огласне табле.
 • Највише од свега воли суднице, а његов омиљени судија је часни Хенри Гантри.
 • Још је неодлучан када је његова будућност у питању. Парничар или судија?
 • Омиљени предмет, одмах после грађанског права > шпански језик. Његова мајка је инсистирала да почне да учи шпански језик чим му буде понуђен. Кад се показало да су му часови превише лаки, ангажовала је приватног професора који је долазио до канцеларије два пута недељно да ради са њим.
 • Има и најбољу другарицу – Ејприл Финмор. Били су блиски пријатељи откад знају за себе. Ејприл је имала ‘чудне’ родитеље који су се управо разводили, а старији брат Август и старија сестра МартаПобегли су од куће.

Колико је занимљив, то ти је ваљда јасно. Сложићеш се да је и те како занимљив. Па он је једини ђак који има сопствену адвокатску канцеларију. И много задовољних клијената.

Ни његова најбоља другарица не разуме зашто он толико жели да буде адвокат. Његов одговор није чудан: „Да бих помагао људима као што си ти, ето зашто. То раде добри адвокати”.

Тео није знао ниједно друго дете чији су родитељи радили заједно као професионалци. Није знао ниједно друго дете које се смуцало по канцеларијама сваког дана после школе. Већина његових другова играла је бејзбол или фудбал, или ишла на пливање, или се мотала по кући чекајући вечеру. А он је седео у мрачној библиотеци размишљајући о догађајима од претходног сата. Волео је то место – јак мирис похабане коже и старих тепиха и прашњавих књига. Ту атмосферу значајности.

И…

Доста је!

Ваљда ти је јасно да би требало да прочиташ ову књигу.

Зашто?

Зато што је Тео изузетно занимљив дечко са којим се вреди упознати. Од њега можеш много тога научити, поготово ако машташ о томе да будеш адвокат. Као што видиш, он је ђак као и сви други. Школа му је досадна, ужива само у два предмета, а све остало је за њега чисто губљење времена.Вреди га упознати јер од њега можеш научити шта значи у животу имати циљ.

Књига се лако чита. Прилагођена је свим ђацима старијих разреда. Нема непознатих речи. Ликови су занимљиво приказани. Лако је препознати се у њима. Књига није ниједне секунде компликована и тешка за читање, иако се ‘врти’ око једне тешке и сложене материје. С друге стране, у књизи није ништа измишљено. Нема фантастичних бића, научнофантастичних препрека, непостојећих ликова… Читава књига ће те водити кроз један стварни свет у коме је дужност свих, па и најмлађих, да се храбро носе са свим ситуацијама које им намеће живот.  Захваљујући овој књизи почећеш да размишљаш о неком другачијем свету и о себи на другачији начин. Почећеш да размишљаш о сопственим изборима и о одговорности за своје поступке. Једно је сигурно, ниједне ти секунде неће бити досадно.

Теодор Бун, мали адвокат

О чему се говори у књизи?

У Теовом граду је у току једно занимљиво суђење. Осумњиченог терете да је убио супругу због материјалне користи. Доказа нема. Мишљења његових суграђана су подељена. С друге стране, Теу је нешто недостајало у овом случају, и на основу онога што је већ било речено на суду, Тео је слутио да та мистерија можда неће бити никад разрешена. Или ће ипак бити разрешена?

Још један разлог да прочиташ књигу 🙂

Разлога је још пуно, али можда треба издвојити то што је пуно тога што се може сазнати о судовима у свету. На пример, занимљиво је што у Америци постоје појединачни судови, а у једном од њих се суди људима у вези са животињама. Замисли да ти комшијина змија ушета у кућу! Шта бисте ти и твоји родитељи урадили? У чију би корист пресудио судија у случају да се одлучите за суд? Занимљиво, зар не?

Коме је књига намењена?

Јасно је да је намењена младима који тек треба да смисле чиме ће се бавити у будућности. Посебно је значајна за оне који би да буду адвокати. С друге стране, корисна је и родитељима. И то свим родитељима. Није важно да ли желе да им деца буду адвокати или нешто друго. Можда ће и они имати шта да науче од Теодора Буна или његових родитеља. У сваком случају, ово је прави пример књиге за целу породицу. Можете је чак заједно и читати 🙂

За крај…

Поделила бих са тобом један делић ове књиге. Таман да имаш о чему да размишљаш док је тражиш 🙂

Многи мисли да знају много о нечему, као да су апсорбовали огромно знање самим тим што су начули нешто о нечему. И попут многих људи који не знају онолико колико мисле да знају, не оклевају да поделе своје знање с мање информисанима од себе. Понови нешто довољно пута, и народ ће почети да верује у то.

Искрено се надам да из свега написаног схваташ да ову књигу не смеш пропустити 🙂 🙂 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: