БУДАЛЕ И СМАРАЧИ – Улф Старк

25 јун

Александра Н. 6/2

(шк. 2012/2013.)

___________________________________________________________________________________

Улф Старк Готфрид је рођен 12. јула 1944. године. Одрастао је у Улф Старкстокхолмској општини, па није чудо што је Стокхолм често место у којима се дешавају радње његових књига. Још је у средњој школи почео да се бави писањем. Већ је 1964. године објавио своју прву књигу песама. Као што сте схватили, реч је о шведском аутору. Треба да знате да је и сценариста, а адаптирао је и неколико својих књига за филм. Био је изабран за члана Шведске академије због свог рада на дечјим књигама. Године 1998. добио је и престижну награду за своје књижевно дело намењено деци.

Што се тиче ове књиге, не знам шта бих вам друго рекла осим да је књига изузетно занимљива. Ако ми не верујете, завирите у књигу, уверите се па наставите са читањем мог рада. Требало би да знате и да је по овој књизи снимљен филм 🙂

филм Будале и смарачифилм Главна јунакиња ове дечје књиге је девојчица Симона. Све њене муке почињу када се њена мама заљубила у мушкарца по имену Ингве. Смислила је да се са ћерком пресели код њега, а колико је интересовало ћеркино мишљење, друга је тема.

2

Симонина мама је прилично заборавна жена. Толико је заборавна да је заборавила њиховог кућног љубимца, пса Килроја. Једва су га касније нашли. И после неко да прича да су деца заборавна, расејана, незаинтересована…

1

Што се тиче саме Симоне, сматрала је да има чудно име. На први поглед је личила на дечака. Довољно је личила на дечака што се види већ првог њеног дана у новој школи. Сви су помислили да је мушко. Није ми баш било јасно зашто ју је било срамота да призна да је женско. Прећутала је ту чињеницу и почела да се облачи као дечак. Наравно, почела је да се дружи са дечацима. Одлазила је с том групом у једну шупу, чак је и пушила како би се уклопила у друштво. А није подносила дувански дим.

Будале и смарачиЗнате шта је даље било?

Никад вам неће пасти на памет оно што је аутору пало на памет 🙂

У дечака Симону заљубила се Кати, девојчица из одељења. И смували су се. И то је видео Симонин очух.

Претпостављам да сам мислите да је дошло до кулминације у делу и да је Ингве све испричао Симониној мами. Али није. Видео је то и… Сачувао је  њену тајну. Зашто је то учинио, не знам.

Шта је даље било?

У једној прилици је нека жена помислила да Симона хоће да је опљачка па је позвала полицију…

књига Будале и смарачи

Шта је било са Килројем?

Има ли још занимљивих ликова у књизи?

Да ли је неко схватио да је Симона ипак девојчица?

сцена из филма Будале и смарачи

Шта да вам кажем…

Прочитајте књигу 🙂

Александра Н. 6/2

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: