КАМПОВАЊЕ НА НИЈАГАРИНИМ ВОДОПАДИМА – Џеронимо Стилтон

2 јун

Писац Џеронимо СтилтонПостоје многе књига које сам читала и у којима сам уживала. Многе од њих би ме насмејале. Обично су то књиге Џеронима Стилтона. Овога пута ме је насмејала књига Камповање на Нијагариним водопадима. Наравно, написао ју је баш Џеронимо Стилтон.

Шта треба знати о њему?

Џеронимо Стилтон

Сасвим је довољно оно што пише у књизи:

  • Рођен је у Мишограду.
  • Дипломирао је на темама Топологија глодарска литературе и Упоредна филозофија старих мишева.
  • Већ двадесет година води Мишје новости, најпродаванији дневни лист у Мишијатији.
  • Аутор је бројних бестселера, а један је од њих Осмех Мона Мишице.
  • Додељена му је Мишонинова награда за изванредну књигу Тајна смарагдног острва.
  • У слободно време, Стилтон сакупља старе коре од пармезана из осамнаестог века, игра голф и пре свега обожава да чита приче свом омиљеном нећаку Бенџамину…

Камповање на Нијагариним водопадима

Као и у свим другим његовим књигама, и у овој књизи је пуно занимљивих ликова. Најзанимљивији су, што се подразумева, управо следећи:

  • ЏЕРОНИМО СТИЛТОН – Миш интелектуалац коме је глава у облацима, иако се бави једним изузетно озбиљним послом – уређује Мишје новости.
  • ТЕА СТИЛТОН – Џеронимова млађа сестра која је просто очаравајућа у својој борбености и упорности што се види баш у њеном послу – дописник је у Мишјим новостима.
  • Теа СтилтонТРАПОЛА СТИЛТОН – Џеронимов рођак који је неуморни шаљивџија увек спреман на добру забаву.
  • БЕНЏАМИН СТИЛТОН – Џеронимов најдражи рођак који је толико нежан и умиљат да му нико не може одолети, а посебно не Џеронимо.

Поред ових ликова поменула бих још неке који су ми се свидели:

БЕНЏАМИНОВА УЧИТЕЉИЦА – Лепа, паметна, има плаву косу, носи фармерке… 

И наравно БЕНЏАМИНОВИ ДРУГАРИ.

О чему се говори у овој књизи?

Сигурно вас то занима 🙂

Све је почело једног јутра када је Џеронимо водио свог нећака Бенџамина у школу. На улазу су срели Бенџаминову учитељицу. Она их је поздравила.

Добар дан, господине Стилтон.

Џерониму се учитељица јако свидела. Посетио је Бенџаминово одељење. На табли је писало Нијагарини водопади. Док су улазили у учионицу, Бенџаминов друг из одељења је саплео Џеронима. Њему су испале наочаре и није видео шта пише на табли. Обрадовало их је Џеронимово питање.

Да ли хоћете да вас одведем тамо?

Сви су клицали од радости. Када је  Џеронимо ставио наочаре, видео је да пише Нијагарини водопади. Он их је тамо на крају и одвео. Деца су рекла да им се спава и да им требају шатори за спавање. Било је смешно то што се Џеронимо толико уплашио, јер није умео да намести шатор. Мучио се и мучио и после пола сата је позвао своју сестру Теу. Она му је рекла како се намешта шатор. Када су огладнели, требало је припремити храну. Већ погађате да Џеронимо није знао како да спреми храну у природи. Наравно, опет је позвао своју сестру Теу у помоћ. Сутрадан, када су отишли да уживају у Нијагариним водопадима, Бенџаминов друг који је саплео Џеронима, упао је у воду. Џеронимо је храбро скочио за њим. Сигурно вам ту ништа није чудно. Па свако би помогао дављенику. Али знате шта? Џеронимо није знао да плива. На срећу, успео је да га спаси. Тако су се коначно спријатељили. Док су се следећег јутра шетали парком и сакупљали лишће, учитељица је срела свог друга из клупе, своју прву љубав. После неколико дана Теа и Трапола су сазнали за учитељицу и њеног момка и дошли су авионом (замислите авион розе боје) и бацали су из авиона цедуљице. Наравно, оне су биле розе 🙂 Нико није знао шта се дешава. Одједном је из авиона испао пакет у истој боји. Када су га отворили, у њему је била венчаница и одело за младожењу. Авион се спустио на земљу и из њега су изашли Теа и Трапола. Сви су се изненадили и питали се за кога су венчаница и одело, али су на крају схватили да су за учитељицу и њеног лепог, младог момка. И наравно, на крају су се венчали и сви су били срећни. Вратили су се кући, срећни и насмејани. Свима су препричавали догађаје са свог лудог камповања. Када су се вратили, Џеронимо је обећао учитељици и њеним ђацима да ће их једном одвести у Мишје новости.

И тако је прошло неколико дана дружења са Џеронимом 🙂

Нијагарини водопади 1

Нијагарини водопади

Нијагарини водопади (43° 4′ 54,7” сгш, 79° 4′ 19,5” згд) представљају низ масивних водопада који се налазе на реци Нијагари у источном делу Северне Америке, на граници између Сједињених Држава и Канаде. Нијагарини водопади се састоје из три одвојена водопада и, иако нису много високи, они су прилично широки. Са преко 168.000 кубних метара воде у минуту, ови водопади су једни од најмоћнијих и најпознатијих у свету.

Интересантно је да вода у Нијагариним водопадима никад не престаје да тече, чак ни зими, на изузетно ниским температурама. Истина, било је година (1912), када се стварао тзв. „ледени мост“, од обале до обале, али је вода испод тог леда и даље текла.

Никола Тесла имао је велике заслуге за изградњу прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима. У Теслину част је на водопадима подигнут споменик 2006. године.

Нијагарини водопади 2

Регион Великих језера представља највећу водену површину у континенталном делу света. У почетку су у овој области живели амерички Индијанци, а од 1806. године почињу да је колонизују бели досељеници. Територија водопада је увек била предмет сукоба. 1812. године становници са америчке стране почињу да колонизују и другу обалу. Као последица овога избија рат, пре свега због економског значаја подручја. Канада, у то време део британског колонијалног царства, пружила је велики отпор. После неколико серија преговора успоставља се предратни статус.

(Извор: Википедија)

Много волим да читам. Посебно уживам у хумористичним и авантуристичким књигама, намењеним деци. Књиге испуњавају мој живот и чине га лепшим. Увек се сетим изреке:

Књига је човеку најбољи пријатељ.

У потпуности се проналазим у њој. Када читам, уживим се у све догађаје описане у књизи и пронађем се у осећањима која је прожимају. Знам да многи људи то не цене. Знам да је сада некоме смешно то што сам написала о свом односу према књигама и читању. Без обзира на то, ја не знам шта бих радила да не постоје књиге.

Милица Р. 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: