ЗВЕЗДА У УСПОНУ – Синди Џефриз

2 јун

Марија Ђ. 6/2

(шк. 2012/2013.)

___________________________________________________________________________________

оловке и звездице

О писцу

Синди Џефриз

Свестрана каријера Синди Џефриз укључује и учешће на Венецијанском фестивалу где је правила маске за уличне променаде, а била је и видео ди-џеј. Синди је одлучила да напише „Школу познатих“ после искуства успона и падова своје деце, која су била укључена у музичку индустрију. Њен поглед на сурове животе поп звезда и ли

чно музичко образовање потврђују да Синди заиста зна како могу да буду узбудљиви и захтевни задаци на путу славе и успеха.

Рођена је 1951. године у Чиренчестеру у области Глостершир у Великој Британији. И данас живи на фарми у Глостерширу, уз звуке животиња, труцкање трактора и пробе групе „Стич”, групе њеног сина независне оријентације.

Све то јој је помогло да напише овај серијал прича!

Звезда у успону (енглески)

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Звезда у успону

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Клои је 13-годишњакиња изузетног гласа изабрана да буде стипендиста и настави школовање у школи за таленте „Рокли парк“. Дочекала је и тај тренутак одласка у нову средину међу непознате људе, пуна ишчекивања да ће јој се остварити сан да постане рок певачица. Имала је велику подршку родитеља и млађег брата Бена. Иако потиче из скромне породице, захваљујући свом таленту добила је стипендију ове престижне школе.

По доласку у школу, схватила је да је то управо оно што она жели. Окружена је младим људима жељним да што више науче и успеју у животу и дивним професорима који ће јој пренети знање и уједно ће бити њени васпитачи.

девојчица звезда

Собе интерната су биле простране у којима бораве по четири ученика. Њене цимерке су познате манекенке близнакиње Лоли и Поп и Тара девојка из богате породице која иде у ову школу само да би била у тренду. Одмах се спријатељила са близнакињама, док је Тара стално имала примедбе на њих, давала циничне изјаве, увек била мрзовољна и незадовољна.

девојчице

Часови певања су у почетку били лаки, али како је време одмицало професор Плејер је постајао захтевнији како би из ње извукао максимум. Стално је говорио да мора пронаћи „свој глас“. Клои му је објаснила да је у школи стално морала да стиша глас како би певала у хору – на захтев наставнице певања. Исто је било и код куће јер је имала малог брата због кога је морала да утиша свој глас. Професор Плејер јој је објаснио да само вежбањем може постићи да њен глас добије на снази, што је подразумевало и тешке вежбе за стомачне мишиће.

девојчица

Није ишло онако како је она очекивала па је изгубила веру у себе. Пријатељи су је бодрили, водили дуге разговоре са њом, тешили је. Није била спремна за први концерт. Опет се показало да породица представља велику подршку у свему – и кад је тешко и када ти иде лако у животу. Довољан је био викенд проведен код куће, дуги разговори са родитељима и време проведено са малим братом Беном који је својим детињастим понашањем помогао да се ослободи напетости. Пријатељи из школе су на све начине покушали да јој врате веру у себе, чак су је натерали да се толико уплаши да би осећања избацила на површину и отворила се. То им је успело када су је натерали да поверује у вест да је њен брат виђен у школи како лута сам. На то се надовезао њен друг Мармелајд који је рекао да су се Бен и Дени упутили ка језеру. Клои је трчала из све снаге према језеру. Успут је изула ципеле и највећи шок је доживела када је видела Бенија како стоји поред језера сам. Трчала је у воду и није марила што је вода хладна. Само је викала „Бене!“ Убрзо су је извукли из воде и објаснили су јој да су све измислили како би она пронашла свој глас. Иако љута на њих, схватила је да је њен глас добио пуну снагу и боју коју су сви очекивали. Након тог догађаја наставила је успешно школовање и бавила се оним што највише воли – музиком. Мада није певала на концерту, она је добила свој глас и стекла јако добре пријатеље!

девојка

Анализа дела

Звезда у успонуКњижевни род: епика/епска поезија

Књижевна врста: дечји роман

Тема романа је жеља Клоиних најдражих да јој помогну у потрази за гласом.

Идеја аутора је да научи своје читаоце да упорно треба да раде на томе да испуне своје снове.

Поруке романа су бројне. Знате да и ја имам жељу да постанем у свету музике. Упорна сам у вежбању, редовна сам на часовима у музичкој школи… Вероватно је зато ова књига оставила толики утисак на мене. Из ње сам много научила и зато је препоручујем свима, а посебно онима који желе успех у свету музике. Научила сам:
звездице

 • Морам напорно вежбати и трудити се колико могу како бих испунила оно што желим.
 • Верујем у себе, јер је та вера важна колико и марљиво вежбање.
 • Помоћ пријатеља је битна јер су прави пријатељи увек ту када су нам потребни савети.
 • Кад имаш правог пријатеља, то је највећа срећа. Срећна сам јер имам правог пријатеља. Од њега никада не кријем оно што ме мучи. И оно што ме радује.
 • Бићу упорна да научим да слушам, гледам и учим у исто време!
 • Бићу стрпљива! Нећу напустити олако своје снове пошто успех не долази преко ноћи.

Подела на целине

 • Увод: Припрема за одлазак у нову школу
 • Заплет: Предстојећи концерт
 • Врхунац: Потрага за гласом
 • Преокрет: Помоћ пријатеља у потрази за гласом
 • Расплет: Наставак успешног школовања

пехар

Драги моји, уживаћете у овој књизи. Књига се чита брзо, јер вас стално вуче жеља да сазнате шта је даље било. Шта год да желите за себе, схватићете после ове књиге да је све могуће. Живот је једно велико чудо и зато омогућава да се људима дешавају чуда.

звезде

Поздравља вас све

звезда у успону,

Марија Ђ. 6/2

(шк. 2012/2013.)

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: