ЧУДАН СЛУЧАЈ СА ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА – Џеронимо Стилтон

31 мај

Књиге Џеронима Стилтона су међу најпопуларнијим дечјим књигама широм света. Они који воле његове књиге, знају да је те књиге написала Елизабет Дами.

Џеронимо

Што се тиче Џеронима Стилтона, они који га воле знају даје он миш који живи у Мишограду и ради као новинар Мишјих новости. Има сестру Теу, рођака Траполу и сестрића Бенџамина. Више воли да живи мирним животом, али узалуд… Као да је претплаћен на авантуре. Све његове књиге, па и ова, настале су у Италији и преведене су бар на 35 језика.

Џеронимова фамилија

Џеронимо започиње још један дан према својим уобичајеним навикама. Гледа телевизију. Сазнаје да ће се одржати Олимпијске игре. За разлику од своје сестре, он и није неки љубитељ спорта. Наравно, мења канал, алиНа свим каналима извештавају о предстојећим Олимпијским играма. Изнервиран, излази из куће. Међутим, Олимпијске игре су и главна тема његових пријатеља. Пошто ради у листу Мишје новости, задужује своју сестру да напише репортажу о Олимпијским играма. Немојте мислити да је његовим мукама дошао крај. Теа је задужена за ревију која се управо дешава. И… Спречена је. Џеронимов деда једва убеђује Џеронима да крене уместо ње на пут. Идеја му се уопште не допада, али – МОРА. На путу наилази на пријатеља који му стално нуди банане. И не сања да Џеронимо има проблема са стомаком када их једе. Коначно је стигао на своје одредиште. Као искусни новинар свестан је да је велики задатак пред њим. Мора наћи добру причу. Од силних земаља учесница изабрао је Мишопацовију. Сматрао је да ће најбољу причу наћи управо код њих јер су они најбољи међу најбољима. А међу њима се истиче виконт Пацус фон Мишићус.

виконт

Ко је он:

Миш без осећања и обзира. Висок, мршав и елегантан, има плаве очи хладне као лед.

Шта ради:

Хоће да буде највећи атлета на свету.

Особени знаци:

На сакоу са дуплим копчањем има извезен породични грб и мото:

Циљ оправдава средства.

Његова тајна:

Приморао је професора Волта да на њему примени трансфер-машину како би могао да побеђује.

Његов сан:

Да постане веома богат и освоји Острво мишева.

Његова слаба тачка:

Не зна да губи.

Џерониму никако није ишло у главу да тако мршав и наизглед слаб човек може да буде такав таленат. Мучен таквим питањима, непрестано га је посматрао. Схватио је да овај набеђени ‘најбољи’ има начина да узме снагу од животиња. Тако је, на пример, од мрава узео снагу, а од зеца брзину и моћ за високи скок… Џеронимо је Мишићусу открио да зна његову тајну. Мишићус га је молио да га не ода. Покушао је да нападне Џеронима, али је Џеронимо уместо зеца ставио пужа. Јасно вам је да Мишићус није могао да стигне нашу паметницу Џеронима. Тако се завршила Џеронимова пустоловина на Олимпијским играма 🙂 🙂 🙂

Већ сте схватили да је Џеронимо главни лик и да је изузетно добар у свом послу. Сећате се, новинар је. Што се тиче његових особина, нисам сигуран да ми се све свиђају. Једино га разумем у његовој лењости 🙂 Не допада ми се што је стидљив и плашљив, а посебно га не разумем што не воли да путује. Теа, његова сестра, прави је спортиста и авантуриста. Понекад ми се не допада јер уме да буде агресивна, мада је можда боље да кажем, нападна. Бенџамин, Џеронимов сестрић, поседује особине које одликују свако дете. Весео је и нестрпљив. Или одмах или – одустаје.

Трапола, Џеронимов рођак, има бројне особине, као и свако људско биће, али га сигурно сви воле зато што је прави шаљивџија. Са њим бити у друштву значи – бол у стомаку. Наравно, од смеха 🙂

Сали је директор Пацовског гласника. Све вам је јасно. Он је Џеронимов ривал, супарник или противник. Да не каже моја наставница да не знам ништа 🙂 Синоними. Да, то су синоними 🙂 Од особина Џеронимовог супарника треба истаћи то што је стално нервозан и прилично осветољубив.

Чудан случај са Олимпијских игара

Да ово дело припада драми или драмској поезији, било би одлична комедија. Пошто припада епици или епској поезији, јасно је да је роман, и то прави дечји хумористични роман. Уз њега ћете се смејати до суза, а пуно ћете тога научити о Олимпијским играма. Тема романа и није много важна. Најважније је што ћете уживати у још једној Џеронимовој авантури. Као и све друге књиге Џеронима Стилтона, и из ове ћете пуно тога научити. Мени је најупечатљивије то што истина увек изађе на видело. С годинама ми је јасно да је боље часно изгубити него нечасно побеђивати, па бих и ту поруку издвојио као једну од најважнијих. И не заборавите:

Ко другоме јаму копа сам у њу упада.

Ако не прочитате овај роман или било који други, ако не волите да читате, сами себи тиме копате јаму. Иако разумем ваше разлоге што не волите да читате, ипак знам да грешимо. Моја бака се трудила да ми од малих ногу објасни колика је моћ речи. Иначе, она пише књиге. Досад сам се милион пута уверио колико је у праву. Размислите о овоме. За почетак, прочитајте ову књигу. Одлична је за све оне који не воле да читају. Замислите тек чега све има у другим књигама.

Немања В. 8/3

(шк. 2012/2013.)

Земље које учествују на Олимпијским играма

1

23

4

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: