НАПИТАК ЖЕЉА – Михаел Енде

25 мај

Татјана 6/3

(шк. 2012/2013.)

____________________________________________________________________________________

Овај роман је објављен 1989. године и већ је следеће године награђен.

Напитак жеља, Михаел Енде

Главни јунак романа је Белзебуб Безулић, талентован и успешан чаробњак. Његов је таленат ове године доведен у питање. Наиме, није успео да испуни обавезе које му намеће уговор са надређенима. Требало је да истреби десет врста животиња, затрује пет река или пет пута једну те исту, да доведе до одумирања десет хиљада стабала… Требало је да годишње рашири барем једну заразу на свету, да манупулише климом на Земљи… Ништа од тога није успео, јер је Високи савет животиња почео да сумња у нека чудна дешавања која су довели у везу са њим. Зато су му послали шпијуна у кућу. Шпијун је био мачак Мориц, познатији као Маурицио ди Мауро. Безумић је морао да се примири и да буде веома опрезан. Душа га је болела што више није могао ширити зло на уобичајен начин.

мачка

Слична несрећа задесила је и његову тетку. Тирани Вампировску помно је на оку држао гавран Јакоб Кракел. Безумић и Тиранија нашли су се у шкрипцу. Нису имали идеју како ће за једну ноћ успети да надокнаде све оно што нису успели да заврше?!

гавран

Михаел ЕндеОво дело написао је Михаел Енде, аутор чувене Бескрајне приче. Дело је веома напето, духовито и забавно. Вероватно је ово дело посебно квалитетно и узбудљиво јер је намењено и деци и одраслима. Ипак треба уклопити њихова различита интересовања. Или она и нису толико различита 🙂 Михаел Енде је познат и по другим књигама. Поред ове две књиге, познате су му и књиге:

  • Момо,
  • Џим Дугме и машиновођа Лука,
  • Школа чаробњаштва и друге приче,
  • Џим Дугме и дивљих 13.

Шта је даље било са Тиранијом и Безумићем?

Пошто нису испунили своје обавезе, а већ је било касно после подне 31. децембра, Тиранија и Безумић су, уз нека мања неслагања, одлучили да се удруже. Договорили су се да направе сатанархеолоденијалкохолошки напитак жеља. Успут будите речено, ова необична реч је оригинално име овог романа 🙂

Поставља се питање о прављењу напитка. Није лако направити нешто такво под будним Јакобовим и Маурицијевим очима. Двојица шпијуна додатно отежавају све њихове идеје. Узалуд је њихова наредба да остану у мачковој соби. Јакоб и Маурицио су се без проблема искрали из виле Кошмар, Безумићеве куће.

Две злице су се досетиле да напитак изврће жеље на све могуће начине. Тај супротни ефекат или извртање жеља могла су да униште само прва новогодишња звона. Мориц се лако попео на врх црквеног торња. Јакоб је нерадо летео за њим. Иако је падао снег, успели су да се попну на врх торња. Ту им је Свети Силвестар дао једну ноту заробљену у леду. Вратили су се у вилу „Кошмар”и убацили ноту у чаробни напитак.

Знате ли ко је Свети Силвестар? Знате ли када се празнује овај светац?

Празнује се 2. јануара код нас, а у католичкој цркви се празнује 31. децембра. Свети Силвестар је био римски епископ. Укинуо је пост сваке суботе. По његовом уређењу се пости само на Велику суботу и на суботе које су у време поста. Његово име је везано и за цара Константина. Он је заслужан што се цар Константин преобратио у хришћанство.

Да се вратимо нашим јунацима…

Тиранија и Безумић су почели да пију напитак. Истовремено су  изговарали добре жеље. Наравно, они су очекивали да их напитак претвори у зле. Нису ни сањали да је дејство напитка поништено. Пошто су морали да попију напитак до последње капи, толико су се напили алкохола који је обавезан садржај напитка да су одмах заспали. Сат је откуцао поноћ. Господин Црв је дошао са задатком да их зароби и одведе мрачном Господару.

Некоме су се ипак испуниле жеље. Морицу и Јакобу. Уживали су у свом лепом перју и белом крзну, а још више у лепом гласу.

мачка и гавран

Уживаћете и у процедури прављења напитка. Насмејаће вас неки смешни догађаји, док ће вас неки држати у напетости до последњег слова. Замислите сцену кад тетка и нећак из чиста мира полете у ваздух. Изненадићете се и појавом многих чудних створења. Насмејаће вас дијалози мачке и гаврана који су пре прављења напитка били сакривени у корпи за отпатке.

Занимљиви су и рођачки односи, а још занимљивији догађаји у којима су главни учесници Белзебуб Безумић и његова тетка. Он је одличан чаробњак, али је спреман да понекад намести игру сопственој тетки. Ништа није боља ни она. Тиранија Вампировски је талентована вештица. И она би радо да превари нећака 🙂

Мориц је лакомислен и хвалисав. Испунила му се жеља да има бело крзно и да лепо пева, али му се природа ништа није променила. Ужива у свакој прилици када хвали себе. Ни Јакоб Кракел није остао равнодушан на свој нови изглед. Одушевљен је новим перјем. Мора се признати да је изузетно добар друг. У вези са њим је занимљиво што има много жена. Смешна је њихова борба против двоје чаробњака. Мачку смета гојазност, а гаврану бројне болести. Па ви видите да ли ћете читати овај роман.

срце

Нећете веровати, али ми је на крају било жао Тираније и Безумића. Важно је да се ова књига уклапа у стару истину:

All’s Well That Ends Well.

Tutto è bene quel che finisce bene.

Alles ist gut, dass Ende gut.

Все хорошо, что хорошо кончается.

Tout est bien qui finit bien.

Bien está lo que bien acaba.

Све је добро што се добро сврши.

🙂 🙂 🙂

Татјана 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: