МАГИЧНО ДРВО: ЦРВЕНА СТОЛИЦА – Анджеј Малешка

24 мај

Татјана 6/3

(шк. 2012/2013.)

________________________________________________________________________________________

Једне ноћи олуја је ишчупала стари храст. Људи су од њега направили на стотине предмета, али нису знали једну ствар. Храст је био чаробан, а сваки предмет би задржао део његове чаробне моћи.

књига

Један од направљених предмета била је и црвена столица. Дечак по имену Куки је проналази у реци.

Авантура почиње!Анджеј Малешка

Творац овог дела је Анджеј Малешка, филмски режисер, сценариста и писац. Рођен је трећег мартовског дана давне 1955. године у Познању, граду у Пољској. У родном месту се школовао. Ту је завршио и студије пољске филологије 1978. године. Награде је почео да добија још 1987. године. Априла 2006. године је добио и честитку од председника Републике Пољске. Добитник је Оскара, награде Еми и других награда на филмским фестивалима. Његови филмови и књижевна остварења пуни су фантастичних доживљаја и хумора. Повезују савремену стварност и чаробне догађаје, па наликују бајковитом свету који само чека на – вас 🙂

деца

Таша, Куки и Филип су род најрођенији. Браћа и сестра. Све је било у реду до дана кад су њихови родитељи добили отказ. Позвали су тетку Марилу у нади да ће им она позајмити нешто новца. Уместо тога, себична тетка им препоручује да се пријаве за посао музичара на броду Краљица Викторија. Каже им да ће пропутовати цео свет, а она им може причувати децу. Само, постоји једна зачкољица. Путовање ће трајати годину дана. Наравно, родитељи ове тројке нису пристали. Нису могли ни да замисле да буду без своје деце годину дана. Чинило се да је тада целој причи о томе дошао крај.

магична столицаМеђутим…

Тетка је једном приликом села на црвену столицу коју је Куки пронашао.

Десило се чудо!

Тетка је рекла да жели да они постану разумнији и да је то сјајна прилика и – ПУФ! Као хипнотисани, прихватили су теткину понуду. Деца нису могла да верују. Уопште им се није допало то што су чули! Њихови родитељи нису личили на себе! Као да више нису имали осећања. Отпутовали су већ за пар дана. Деца су, наравно, била јако тужна. Морали су да иду код тетке.

Једном приликом су се закључали. И баш тада су открили како столица ради. Веома једноставно. Само се седне на њу и замисли се жеља.

Међутим…

Није ‘радила’ када су пожелели да им се родитељи врате с путовања. Јасна је као дан била чињеница да чаролије нема када су у питању особе и њихове ствари ван видокруга онога ко замишља жељу.

магично дрво

Одлука је пала! Спаковали су се, кренули на пут и правац – авантура!

Наравно, на крају су скинули чини са својих родитеља, али се десило нешто невероватно. Има везе са њиховом тетком и кућом, али вам даље више ништа нећу рећи 🙂

Већ познајете главне ликове.

Да. Ташу, Кукија и Филипа. Они су храбро одлучили да помогну родитељима. Иако се понекад свађају, чине заиста сјајан тим. Помажу и тетки, упркос томе што мисле да то баш није заслужила.

магично дрво

Чисто да знате, на пут је са њима кренула и њихова тетка. Само…

Тетку Марилу су претворили у седмогодишњу девојчицу. Она је у почетку била досадна и зла, али се касније променила. Била је пресрећна када јој се испунила жеља.

Шта је желела?

Желела је да свира флауту.

Откуд јој та жеља?

Њена сестра је музичар, а она никада није умела да одсвира ни два тона.

тетка Марила

И сада се Марили стварно дешава – чудо!

Тајна!

Шалим се.

Када прочитате роман, уверићете се да књига има стварно интересантни крај 🙂

Магично дрво

Магична столица је испунила неколико стварно невероватних жеља. Замислите само неке од њих! Један је аутобус полудео. Појавио се, ни мање ни више, аутобус од светла. Једном приликом се из чиста мира се подигао талас. И то цунами. Једна кућа је полетела. Другом приликом су се створили из чиста мира џиновски лав и сто паса. Већ знате да је тетка постала девојчица.

Можете ли претпоставити шта се десило када је Куки пожелео чашу млека?

Наравно да можете.

Појавила се крава 🙂

П.С. Шта бисте ви пожелели у прилици да имате ову столицу?

Татјана 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: