ДЕВОЈЧИЦЕ УЗВРАЋАЈУ УДАРАЦ – Роберт Такарич

23 мај

Марија Р. 6/2

(шк. 2012/2013.)

Нећу вам много причати о садржају. Довољно је да знате да књига има стотинак страница 🙂 Причаћу вам о једном професору историје. Али не о нашем 🙂 Причаћу вам о аутору ове књиге, о Роберту Такаричу.

Роберт Такарич

Написао је више књига за нас, добио је многе награде, дружи се са децом… Рођен је у Сенти, у Војводини. Води и Драмски студио у Зрењанину. Судећи по насловима, треба читати његове књиге. Ја сам се уверила у то већ са овом књигом. На вама је да се уверите 🙂 Написао је и:

 • Ауу, сестро, и ми се играмо позоришта
 • Девојчице су јачи пол
 • Једној девојчици је једнога дана киша падала два дана
 • Једном је лето, моја Љубице
 • Мењам пубертет за било шта!
 • Најбоље године
 • Повољно
 • Пола девојчица, пола птица певачица
 • Рекла је да у мојој глави чује гитаре и бубњеве
 • Шест и по најгорих мувања од постанка света
 • Школске фаце, штребери и сестре издајице

Сложићете се да су наслови баш примамљиви 🙂

Главна јунакиња књиге коју вам препоручујем јесте једна девојчица. Она је и најзанимљивија. Ваљда се то и подразумева 🙂 За разлику од својих вршњакиња, ова девојчица од своје маме није добијала често нове ствари. Девојчице су је због тога задиркивале: Зар немаш новца да купиш? Све ти спада, само што не склизне!

девојчица

Она није имала џепарац као оне. А њима је џепарац трајао само један дан. За разлику од ње. Њој би исти џепарац био довољан за цео месец.  

девојка са цветом

Немојте мислити да је мама није волела. И њена мама би њој куповала много више, али није могла. Нажалост, нису имале пара…

Исмевање вршњака није престајало. Њена усамљеност је свакога дана била све већа. Једног дана јој мама каже да ће ићи у куповину. Купиће јој неку одећу.

куповина

Обучена у нову гардеробу, отишла је у школу.  Рекла је: Погледајте сад горе. Ништа ми не спада!” Упркос новим стварима, и даље је имала осећај да не припада друштву. И даље је, у односу на њих, имала мало. Сматрала је да није дорасла својим вршњацима који имају много више од онога што њена мајка може њој да пружи.

Књига је много лепа. И тужна. Истинита. Поделила сам са вама само део ове књиге. Тек кад је прочитате, сазнаћете шта је било са овом девојчицом. А сада…

Сада бих поделила са вама своја размишљања о овоме што сам написала. Подстакао ме је овај део да се осврнем око себе јер ме је баш растужило  колико су друга деца била сурова према овој девојчици. Нико није размишљао о њеним осећањима. Као да она не би волела да има лепу гардеробу и да буде као сви остали. Готово сваког дана у школи чујем како нека деца говоре нешто ружно неком детету. А та деца различито реагују. Неки се праве да их те сурове речи не дотичу. Друга се свађају. Нека плачу… А свима је заједнички поглед. Некако је тужан… Признајем да нисам много размишљала о томе. Све до ове књиге. Сада је све то другачије… Како деца могу бити тако сурова?!

Срећна сам што оваквих ствари у мом одељењу нема. Бар ја не знам за то. Моје другарице су увек насмејане. Никада не коментаришу како се неко обукао. Кад размислим, и не разликујемо се много по гардероби. Или нам она није важна. Надам се да ће увек тако остати. Не бих волела да са одрастањем постанемо сурови једни према другима.

Помислим да бих могла бити предмет задиркивања својих вршњака. Одмах ми је мука. Надам се да се тако ништа никада неће десити. Волела бих да ниједно дете не доживи тако нешто ружно. Питам се да ли је то уопште могуће. Кад бих имала чаробни штапић, лако бих то решила. Пошто га немам, волела бих да прочитате ову књигу. Верујем да ћете после ње више размишљати о речима које упућујете другима. Лако је бити храбар када си заштићен. Лако је говорити било шта када су око тебе твоји другари.

Погледајте очи онога коме су упућене ружне речи. Застаните за секунд и покушајте да замислите шта се крије у нечијем срцу.

Јер, речи боле…

Марија Р. 6/2

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: