ЛИРОВ ЗАМАК – Лојд Александер

19 мај

Ово је трећи део Придејнских летописа. Опет ћете се дружити са Тараном и његовом дружином. Уживаћете у још једној сјајној авантури по Придејну.

Придејн

Само, сада се Таран и остали не боре против Арауна, већ против Ахрен, зле чаробнице, Ајлонвине тетке. Сећате се, она се помиње у првом летопису ,,Књига три знања“. Тада је заробила Тарана и Гвидиона. Тада сте упознали Ајлонви, која је била код своје тетке.

Како почиње ова авантура?

Досад се принцеза Ајлонви придруживала Тарану у свим његовим пустоловинама. Међутим, једној принцези су потребна нарочита знања, каква се могу стећи само на правом двору. Тако принцеза Ајлонви, заједно са Тараном, Гергијем и Флеудором, по наређењу старог волшебника Далбена одлази на острво Мону, код краља Рудлума и краљице Телерије. Испоставља се да се у двору неки људи крију иза маске, то јест, лажно се представљају и опасни су непријатељи. Када Ајлонви ишчезне, а прочују се узнемирујуће гласине о злој чаробници Ахрен, Таран и његови другови одлазе у авантуру пуну опасности како би пронашли Ајлонви.

Да ли ће се њихов труд исплатити?

Да ли су изгубили Ајлонви заувек?

Наравно, и ово дело је написао Лојд Александер. О њему сам већ писала. Написао је много фантастичних романа, сјајних и узбудљивих. Лојд Александер је један веома маштовит писац, па му није било тешко да напише око четрдесет романа. Дивим му се, јер није лако написати један роман, а камоли четрдесет! Веома је важно и да се каже да су његови романи изузетни и по томе што немају много страница, а успева да проведе своје читаоце неким неочекиваним путевима, од авантуре до авантуре. Овај роман има само сто педесет осам страна, а он је успео да исприповеда бројне невероватне авантуре. Није чудо што је један од најчитанијих америчких писаца 🙂

Лојд Александер

Лојд Александер

Наша дружина се и у овом роману одлично снашла у невољама које су их задесиле, али су почели да показују неке нове особине.

Тарану су почела да се буде нека прилично снажна осећања према Ајлонви. Као и у свакој авантури, и овог пута је Таран научио нешто ново и оплеменио је свој дух. У овој авантури је научио да не суди особама на основу тренутних поступака, јер се у свакој ситуацији научи нешто ново, а реагује се од прилике до прилике.

Таран и Ајлонви

Герги је и даље један од мојих омиљених ликова. Чини ми се да су га неке ситуације веома потресле и натерале га да паничи више него у прошлом  роману.

Герги

Флеудур  се није много променио. Мање је ,,преувеличавао истину“. Ако не грешим, у ово роману није му пукла ниједна струна, иако је неколико пута то могло да се деси. У овом роману га је уместо харфе изнервирао Маг, а он је… 🙂

Ајлонви и даље много прича. Некако је сазрела. И у овом роману је у великој опасности. И овог пута се жртвује да би спасила… 🙂

Гвидион је опет помогао дружини својом мудрошћу. Као и увек, храбро се бори.

Што се тиче злих ликова, свакако треба поменути Ахрен.

Ахрен је хтела да искористи Ајлонви и узме јој моћи. Њена злоба никако да попусти. Баш као и у првом делу Придејнских летописа. Даје велика обећања. Наравно, увек се испостави да су то велике лажи. Шта се са њом десило? Да ли је успела да се промени? Наравно, знаћете кад прочитате роман 🙂

Маг је нови лик. О њему вам нећу много рећи. Ипак, могли бисте да размислите о нечему. Ако је он двороуправитељ, поуздани краљев слуга, шта је урадио па спада у лоше ликове?

Један од нових ликова је и принц Рун. Веома је трапав и неспретан. Треба да се спреми и ојача за будућу владавину краљевством јер ће њему припасти. Више је смешних ситуација у којима се он, тако трапав, нашао. Мени је било смешно када је пао у море са брода. Оклизнуо се на дасци. Ово није његов једини пад. Пао је и са коња. Упао је у велику рупу која личи на рудник.

У овом роману су саме авантуре јако дошле до изражаја. У потери за Ајлонви, Тарана, Флеудура и Гергија су задесиле неке невоље које је проузроковао принц Рун:

  • Принц се изгубио;
  • Залутали су у шуми;
  • Напала их је Лијан, џиновски рис;
  • Замало су се удавили у реци;
  • Упали су у рупу направљену помоћу реке;
  • Нашли су Глеја, џина;
  • Џин Глеј их је заробио;
  • Борили су се против њега…

Да не причам само колико их је невоља снашло када су се коначно упутили ка Ајлонви, која се налазила на острву Кер Колур.

Колико су невоља прошли да би спасили Ајлонви!

И све то јер је она под утицајем Ахрениних враџбина. Још шокантније било је сазнање да је Ајлонви предодређена да буде моћна чаробница. Ахрен жели да искористи њене моћи! Због тога ће се десити много напетих догађаја, а биће и пуно.

Ајлонви 2

Да ли је то довољно да се Ајлонви спасе?

Да ли ће заувек остати у Ахрениним рукама?

Да ли ће Ахрен загосподарити Придејном?

Сазнаћете 🙂

Татјана 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: