АЛЕКСАНДЕР Лојд – Придејнски летописи

17 мај

Потпис Лојда Александера

Писац ових летописа је Лојд Александер.

Лојд Александер

Он је веома популаран амерички писац. Написао је многобројне књиге за младе читаоце, а међу њима и ове књиге.

      ♦  

  • Књига три знањаКњига три знања

Таран машта о пустоловини, али њему, Свињару Помоћнику, никад се ништа занимљиво не догађа све док му свиња не побегне. Потера кроз шуму одвешће Тарана далеко од дома и у велику опасност, јер зло крстари Придејном. Окупивши око себе необичне и чудесне пријатеље које ће срести на свом путу, Таран ће се наћи усред борбе не би ли добро однело победу над злом и да његов вољени дом не би пао у власт нечастивог злотвора.

Читаоци ће једва чекати наредне приповести, у којима ће Таран можда чак и научити шта значи реч јунаштво. (Хорн бук магазин)

Исприповедана једноставним, непосредним стилом, ова прича која хитрим кораком води у силне пустоловине представља изврсно уравнотежени спој фантазије, реализма и хумора. (Лајбрари џорнал)

  • Црни котаоЦрни котао

У Кер Далбену, где борави Таран Свињар Помоћник, царује мир, али осталом делу Придејна прети зло. Нечастива Араунова војска нараста сваким даном, а ти језовити ратници никада не умиру. Рађају се из Црног котла, од украдених тела изгинулих војника. Ако јунаци ове приповести мисле да победе зло, мораће да униште котао. Таран се добровољно јавља да путује до Арауновог упоришта и помогне да се гнусни котао уништи. Заједно с наново окупљеним верним пријатељима, Таран храбра срца креће у сусрет огромној опасности.

Ову причу обасјава исти онај неодољиви, заносни хумор којим одише и Књига три знања, али Црни котао још много више одзвања јунаштвом. Читалац се уноси у књигу све снажније док га узбудљиви догађаји воде до расплета у ком се сусрећу трагедија и победа. Величанствен доживљај(Хорн бук магазин)

По овој књизи снимљен је и филм > енглеска Википедија.

  • Лиров замакЛиров замак

Досад се принцеза Ајлонви придруживала Тарану у свим његовим пустоловинама. Међутим, једној принцези потребна су нарочита знања каква се могу стећи само на краљевском двору, па тако Ајлонви путује на острво Мону да отпочне с правим учењем. Но испоставиће се да живот на двору и није толико досадан како је испрва деловао нерадој принцези пријатељи и непријатељи искрсавају под свакојаким маскама, а иза сваког угла вреба опасност. Кад Ајлонви одједном ишчезне, а на површину избију узнемирујући гласови о злој чаробници Ахрен, Таран и његова дружина отиснуће се у узбудљив и застрашујући задатак да избаве своју принцезу. Али хоће ли се Таран борити за Ајлонвин живот тек зато да би је на самом крају изгубио?

  • Таран луталица Таран луталица

Таран је досад био Свињар Помоћник и ратник, али срце му је на мукама. Ко су му родитељи? Одакле је пореклом? Отиснувши се у потрагу за сазнањем ко је заиста он, Таран путује Придејном, у пратњи верних другова, трагом тајни које је одавно сахранило време и ћутња.

Уколико су му родитељи били племенитог порекла, као што се он нада, можда ће принцеза Ајлонви златнориђе косе почети да мисли на њега подједнако често и подједнако топло као што он мисли на њу.

Александер је саздао изванредну панораму хумора, страве и прворазредне пустоловине. (Бук вик)

Ретко се дешава да оволика количина узбуђења изнедри толико ненаметљиве мудрости. (Њујорк тајмс бук ривју)

  • Светли краљСветли краљ

Мач Дирнвин, најснажније оружје Придејнског краљевства, допао је шака Арауна, Господару смрти. Сада ће Свињар Помоћник Таран и кнез Гвидион повести војну против моћног господара. После похода који траје читаву зиму и препун је опасности, Таранова војска стиже на планину Алу, упориште зла. Тамо ће Таран бити приморан да начини најзначајнији избор свог живота, у тренутку кад се суочи са злом чаробница Ахрен и страхотним Арауна.

Животно замишљена, романтична, а ипак, захваљујући непосредности и брзој смени догађаја, чудесно савремена књига У њој има свега за сваки узраст. (Бук ворлд)

Његова последња књига освојила је почасно признање – Њубери медаљу.

У више од четрдесет романа Лојд приповеда о чаробњацима, витезовима, фантастичним световима и животињама. Зато се већ деценијама убраја у најчитаније дечије писце. О њему можете више прочитати на енглеској Википедији, као и на страни намењеној деци: Лојд Александер.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: