ХАРИ ПОТЕР И РЕД ФЕНИКСА – Џоан Кетлин Роулинг

15 мај

Чисто сумњам да међу вама постоји неки мој вршњак који не познаје Џоану Кетлин Мери. Уствари, вероватно вам је познатије њено девојачко презиме Роулинг. Кад боље размислим, ипак вам је најпознатија као Џ. К. Роулинг. Она је сигурно најпознатија енглеска књижевница, бар деци. Ауторка је  књига о Харију Потеру. И оне су вам познате:

  • Камен мудрости,
  • Дворана тајни,
  • Затвореник из Аскабана,
  • Ватрени пехар,
  • Ред феникса,
  • Полукрвни принц,
  • Реликвије смрти.

Хари Потер и Ред феникса

Можда је на мене највећи утисак оставио овај роман, мада ми је било потребно време да се одлучим о којој ћу књизи о Харију Потеру писати.

Као и већина романа, и овај роман припада епици. Читајући га, упознаћете се са авантурама Харија Потера и његових другара у петој години школовања у чувеној чаробњачкој школи Хогвортсу.

Хогвортс

Шта је навело ауторку да напише овај роман? Па исто што и претходни делови. Истакла је пријатељство у први план. Из тога произилази све друго са чиме је хтела да упозна своје читаоце.

О чему се ради у роману?

Хари први део распуста проводи код својих рођака, већ познатих и њему омражених Дарслијевих. Дементори га нападају, али и његовог грозног рођака Дадлија. Сећате га се сигурно. С овим нападом почињу и Харијеви проблеми. Наиме, он не сме да користи своје знање међу Нормалцима. Стигло је писмо из Министарства магије да је избачен из школе. Очајан је, наравно, због тога. Онда долази још једно писмо, уствари, позив на саслушање у Министарство магије. У време када Хари одлази из куће, Дарслијеви се налазе на додели награде за најбољи травњак у комшилуку. Закључан у соби по милионити пут, Хари остаје у кући.

Чаробњаци долазе по њега и лете на метлама до улице Гримолд број дванаест. Тамо срећу госпођу и господина Веслија, Сиријуса, Лупина, Тонкс… Хари сазнаје за Ред феникса и Сиријус му прича шта су сазнали о Волдемору. Таман да каже Харију за Волдеморово тајно оружје, али њихов разговор прекида госпођа Весли. Хари одлази у Министарство магије. Сигурно очекујете да прочитате да је ослобођен свих оптужби. Наравно 🙂 Ослобођен је. Одлази у Хогвортс и почиње нова школска година. Добијају и нове наставнике. Овог пута упознају нову наставницу Одбране од мрачних  вештина Долорес Џејн Амбриџ. Хари јој је искрено рекао да се Лорд Волдемор вратио. Очекујете, вероватно, да му је поверовала. Али није. Чак га је и казнила због лажи. Морао је да исписује следеће редове у своју шаку: Нећу више да лажем. Ни следећа ноћ му није лака. Ако није била и болнија. Кад се вратио у дневни боравак, урадио је реферат о Месечевом камену за наставника Снејпа. Није му падало на памет да не уради домаћи, јер је знао шта га чека. Казнена настава. Најежим се кад се сетим колико домаћих задатака ја нисам написао…

Замислите, завршио је домаћи у пола два после поноћи. Онда је на брзину одговорио на питања која му је задала професорка Мек Гонагал. Скрпио је пар реченица о правилном коришћењу Дрвобрижника. Нема ђака који се после свега тога не би отетурао до кревета и преко постељине заспао – одмах.

Догађаји су се даље низали. Сваки занимљивији од претходног.

Рон је хтео да уђе у тим куће за квидич. Успео је чак да постане чувар.

Хари је често сањао одсек за мистерије. Амбриџова је постала, ни мање ни више, него Велики инквизитор Хогвортса.

Хари оснива дружину ДА. Никад нећете погодити шта значи ова скраћеница. Дамблдорова Армија.

Албус Дамблдор

Чија је идеја оснивање ове дружине?

Чиме се бави?

За почетак, Хари подучава остале како да се одбране од Смртождера и Волдемора.

Кад сазнаје за ДА, Амбриџова, погађате, кажњава Харија. Опет.

Харијеви снови се настављају, али са  додатком. Овог пута види змију како напада господина Веслија. Избезумљено скаче из кревета. Испричао је Рону и наставници Мек Гонагал. Срећом, она увек има најбоље решење. У договору са Дамблдором, одлучују да Веслијеве и Харија пошаљу код Сиријуса. Одлазе у Сент Мугову болницу у посету  господину Веслију. По повратку у Хогвортс, Хагрид им показује свог полубрата Гропа.

Да не мислите да је све страшно и претеће. Треба да знате да су ученици поносно носили Рона који је носио пехар. Певали су му:

ВЕСЛИ ЈЕ НАШ ЦАР,

ВЕСЛИ ЈЕ НАШ ЦАР,

КВАЛФ НЕ ПРОПУШТА,

ТОЛИКО ЈЕ ДОБАР,

ВЕСЛИ ЈЕ НАШ ЦАР.

ВЕСЛИ НИКАД НЕ УПРСКА СТВАР,

ЗНА ДА СПРЕЧИ И НАЈЈАЧИ УДАР,

ГРИФИНДОР МУ ПЕВА ПЕСМУ НА ДАР,

ВЕСЛИ ЈЕ НАШ ЦАР.

Можете ли само да замислите шта се дешавало у Роновом срцу и у његовој глави?

Међутим, школа тражи своје. Те године треба да полажу ОЧН. Знате ли о ком је предмету реч? Наравно, не знате. Треба да полажу Основни чаробњачки ниво.

Мучен проблемима, Хари је заспао на тесту. Наравно, кад год је у великом проблему, сања исти сан, али овог пута види Волдемора како мучи Сиријуса. Како би проверили колико има истине у том сну, одлазе у канцеларију омражене Амбриџове. Помоћу флу-праха виде да нема никог осим старог кућног вилењака Кричера. Међутим, нису успели. Хари је осетио како су га за косу шчепале нечије хладне руке. Знате већ коме припадају те руке… Наравно, ухваћени су и његови пријатељи.

Троје пријатеља смишља даљу стратегију. Узбудљив је део када одлазе у шуму. Тамо их пресрећу кентаури који су однели Амбриџову. У повратку, Хари и Хермиона срећу на мосту Невила, Џини, Луну и Рона. Замислите какви су сви они и чему вас све могу научити.

Враћају се у шуму. Узјахали су тестрале и на њима лете до Министарства магије. Није тешко погодити да долази до борбе. И то са Смртождерима. Долазе им у помоћ Сиријус, Лупин, Тонкс и остали. У тој беспоштедној борби погодили су Сиријуса. Тачније, смртном клетвом (Авада Кедвра) погодила га је Белатрикс Лејстренџ клетвом. Сиријус нестаје, а Хари жури за Белатрикс жељан освете. Баца на њу болну клетву (Круцио). На сцену ступају Дамблдор и Волдемор. Највећи међу највећима. Почиње битка између њих. Волдемор успева да побегне јер долазе остали из Министарства.

А цела се битка десила и све што јој је претходило због давнашњег пророчанства: Док један умре, други неће моћи да живи.

Ако мислите да сам вам све рекао, грдно се варате. Не одлучите ли се да прочитате ову књигу, бићете у заблуди да знате о чему се говори о њој. Нема особе која вам може дочарати све догађаје и поруке ове књиге. Веровали или не, али тако је.

Занимљивости о ликовима:

Хари Потер

Рођен је 31. јула 1980. године у Годриковој долини, једном од многобројних чаробњачких насеља у Британији. Син је јединац покојног брачног пара Потер, Лили и Џејмса. Чувен је у чаробњачком свету по свом обрачуну са злим чаробњаком Лордом Волдемором, главним негативцем у овим књигама. Његове авантуре са Волдемором почињу још када је имао само годину дана. Волдемор, један од најмоћнијих чаробњака свих времена, изгубио је у том обрачуну све своје моћи. Хари од тада има ожиљак у облику муње на челу. Временом је све јасније да је овај ожиљак веза између Харија и злог Волдемора.

Рон

Да ауторка није осмислила лик Рона, романи о Харију остали би некако празни. Рон је Харијев најбољи друг. Потиче из чистокрвне, али сиромашне чаробњачке породице. Његови родитељи, Артур и Моли Весли, имају још шесторо деце (Бил, Чарли, Перси, Фред, Џорџ и Џини). Кућа у којој станују позната је под именом „Јазбина. Није баш Веслијевима много лако без новца, али је за сваку похвалу њихов међусобни однос, што само доказује чињеницу да новац није вредан сам по себи. Иначе, Рон је део хогвортске куће Грифиндор.

Хермиона

Најпаметнија је у разреду, радознала по природи, тип вође и особа која не дозвољава никоме да је вуче за нос. Она много значи Харију Потеру. Од ње се може научити шта значи реч ‘пријатељ’. Нема ситуације у којој она не би храбро стала уз своје пријатеље. Много је примера када је она од огормне користи Харију, и то знањем. Рођена је као вештица нормалског порекла. Ћерка је двоје зубара. Њено порекло јој многи у Хогвортсу замерају, али нико не може да спори њену храброст и знање. Могу само да јој завиде. Њени родитељи нису начисто шта треба да мисле о њеним моћима, мада су истовремено и поносни на њене успехе. Јасно вам је да је реч о Хермиони. Ауторка је верно дочарала овај лик. Понекад се стиче утисак као да је она Хермиона. Без икаквог устезања је приказала Хермиону као особу која увек жели да буде најбоља и која је толико понекад самопоуздана да љути све око себе. Толико је опседнута жељом за успехом да јој је стална ноћна мора да ће јој професорка рећи да је пала на свим испитима.

Хари, Хермиона, Рон

Занимљиво је ово друштво. Лепо је дружити се са њима и макар се за тренутак наћи у њиховој кожи. Лепо сам се осећао док сам био храбар попут Харија, шармантан као Рон и паметан и најбољи у свему као Хермиона. Ипак ми је најлепше што сам видео шта значи бити прави пријатељ некоме и колико је лепо имати пријатеље који ће ти увек помоћи. За мене је ова књига по томе најлепша и најкориснија. Такве су и друге књиге о Харију Потеру. Не знам да ли у стварном животу има стварно таквих пријатеља, али знам да ћу их упорно тражити. Сигуран сам да ћу их наћи, пре или касније. 

Хари Потер и Ред феникса (енглески)

Интересантно ми је било и то што се у овој књизи помињу многе речи за које никад раније нисам чуо, а није ми био проблем да разумем њихово значење. Интересантна појава! Посебно су ми биле занимљиве неке од њих, па бих их поделио са вама.

Знате ли ко су дементори? Мрачна бића која немају ноге, али зато имају уста која исисавају душу. Јежио сам се док сам читао делове у вези са овим, тзв. дементоровим пољупцем. С друге стране, захваљујући ликовима из књиге, схватио сам да се и од ове страхоте човек може лако одбранити ако је довољно упоран и храбар.

Захваљујући књизи, почео сам да размишљам о свему што учим у школи. Некако сам мислио да школа и живот нису баш у правој вези, али сам схватио да је много тога што учим чин која ће ми помоћу у животу. Тако су ученици Хогвортса научили у школи чин Патронус којом терају дементоре. Успешни су у њој само када замисле неки леп догађај и изговоре речи експекто патроном. Занимљиве речи! Исијавају неку снагу. Знам да у стварном животу нема таквих речи, али уједно знам да богат речник омогућава чудесна дешавања и остварења наших жеља и одбране од лошег што нас чека у животу.

Министарство магије је нешто попут нашег Министарства просвете. Бар сам ја то тако замислио. Министарство из књиге се налази под земљом. Самим тим местом је јасно колику моћ има у образовању и над људима који су везани за школе. У њему постоје многобројни одсеци који управљају одређеним областима. Са Одсеком за мистерије сте се упознали. У оквиру овог министарства постоји и Одсек за ауроре.

Претпостављам да немате идеју ко су аурори. Они одлично користе моћ магије. Захваљујући својим вештинама, имају задатак да доводе грешне у чаробњачки затвор Аскабан.

Кад прочитате целу књигу, разумећете шта значи Ред феникса. Ову групу је основао Дамблдор, а њени су чланови посвећени само једном задатку: борби против Волдемора и истраживање његових планова.

И још је много тога занимљивог у књизи…

Можете прочитати садржај ове књиге и на Википедији (као што сам ја раније мислио да је довољно).

Можете погледати филм. Уз њега ће вам бити интересантно да прочитате и текст „Мој угао” на страни Б92.

Можете играти игрицу направљену према овој књизи.

Можете прелистати књигу негде на интернету.

Може вам неко препричати још детаљније о чему се говори у овој књизи.

Али вам нико и ништа не може дочарати сва осећања и све поруке који се налазе у књизи. Погрешићете ако не прочитате ову књигу. Сигурно ћете бити богатији после ње.

Марко Д. 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: