ЕВО СЕЦКАМ ВОДУ ЗА ХРЧКА – Мошо Одаловић

15 мај

Јелена 6/3

(шк. 2012/2013.)

Кад год имам слободно време, друштво ми прави нека занимљива књига коју ми препоручи библиотекарка у нашој месној библиотеци. Мислим да ће ускоро отићи у пензију. Искрено се надам да ће је наследити неко ко ће умети да погоди коју књигу треба препоручити одређеној особи. Библиотекарка Душка је заиста непогрешива. Бар у мом случају. Овог пута ми је препоручила књигу Моше Одаловића. Тражећи по интернету, видела сам да је о њему толико тога написаног, па сам одлучила да вам препоручим неколико интернет-страна на којима све пише. Оно што са сигурношћу могу да кажем јесте да ћете у овој његовој књизи заиста уживати и на прави начин испунити своје слободно време.

Мошо Одаловић

Почела бих од Википедије, а онда следи Ризница српска. На њој је први текст преузет са Википедије, али после тог и још једног текста има и песама за децу. Занимљива је страна па је зато и препоручујем. На њој се налази и једна песма која ме је баш одушевила. Мислим да ће вам се допасти, ако се већ нисте раније срели са њом.

МАМА ЈЕ ГЛАГОЛ ОД ГЛАГОЛА РАДИТИ

Радити, подојити, повити, покрити,
прићи, обићи, опет подојити;
стално је ту, нећеш се прехладити
мама је глагол од глагола радити.

Доручак, ручак, ужина, вечера,
20 слатких и пет без шећера;
минут надокнадити, несаницу зарадити
мама је глагол од глагола радити.

Посоли, досоли, замеси, подмеси,
добар дан, изволи, побогу, где си?
Коприву вадити, ружу садити
мама је глагол од глагола радити.

Помети, полети, оплети рукавицу,
окрпи сину десни ногавицу,
таблету попити, облогу хладити
мама је глагол од глагола радити.

А тата ништа неће па неће,
да бар понекад купи цвеће;
стално рецитуј, треба му досадити
мама је глагол од глагола радити.

Даље бих издвојила једну вест из Дечје земље. Занимљива ми је била и једна презентација о овом аутору на овој страни. Верујем да ће се допасти и вама. Већ сте на Википедији видели да је Мошо Одаловић добитник многих награда. Тако је добио и 30. награду Политикиног забавника. Ову награду је добио за књигу Где је лампино дете, али је текст Песма је устав у царевини одрастања. Свидеће вам се текст. Вреди издвојити време. Видела сам на интернету да се овај песник и писац дружио с многим школарцима. Баш бих волела да некад дође и у нашу школу. Верујем да би то био сусрет за памћење. И за крај, Презентација Моша Одаловића. Ту вам је све на једном месту. Видећете да је Мошо Одаловић и песник и илустратор, а онда се препустите уживању.

Ево сецкам воду за хрчка

Што се тиче књиге коју вам радо препоручујем треба да знате да ћете се дружити са Јаворком. Заједно са њом ћете бити део обичног сеоског живота и пратиће вас уобичајени проблеми. Ова 17-годишњакиња има маму Лидију и тату Николу. А они имају само њу. Њена мама је занимљив лик. Назвали су је Скочиватра јер је ова жена савремена, прати све ново што се дешава у свету моде па је тако уградила и силиконе. Наравно, за своју ћерку је она Лидочка. Никола је познат као Касапин. Јасно вам је због чега 🙂 Јаворка има и подстанара. Никада нећете погодити ко је у питању. Или можда хоћете. Хрчак.

хрчак

Јаворка има и најбољу другарицу. Она се зове Тинка. Нажалост, она не живи са својим родитељима јер су се они развели. Јаворка је дивна. Брижна је и послушна и много воли свог хрчка. Али… Увек има неког ‘али’. Недостаје јој нешто ново, нека акција која ће јој донети узбуђење.

У Јаворкину кућу долази неки странац. Зову га Незнани Ненад. Од њега добија икону Тројеручице. Нико нема идеју ко је овај човек. Наравно, Јаворку то много и не занима. Заборавила га је готово одмах јер је у њеној глави и срцу дошло до велике промене. Да, да. Заљубила се. Не зна где се налази, не зна шта да мисли, не зна шта да ради. Дописује се са симпатијом из комшилука. У међувремену почињу да јој стижу загонетне поруке које чита другарици. Покушавају да склопе све коцкице. И тако проводе време које и јесте предвиђено за овако романтичне догађаје.

Једног дана је Тинка позове да иде са њом код њеног тате. Сећате се, њени су родитељи разведени. Испоставља се да је боље да нису отишле. Тинкин тата пије и хтео је да им науди. Страх им се увукао у кости. Одмах су отишле код Тинкине маме Бранкице. Дошла је и Јаворкина мама. Јаворка се толико уплашила да је у свему видела страшног човека који је хтео да јој науди. Снажан породични загрљај јој је помогао. И живот се наставља даље.

Мисли на своју љубав и то јој је довољно да се нађе на седмом небу. Онда стиже и једна узбудљива вест. Отвориће продавницу у њеној досадашњој соби, па се она сели на спрат. Од свих црних мисли које су је снашле, одједном је почело све да цвета. И њена љубав цвета што јој је и најважније.

И шта сада?!

Стално је мучи што није у стању да преприча радост.

Све љубави свих векова, сви цветови свих цветања обнављају се сваким треном: новим сусретом, новим цветањем…

Када се заљубиш, причаш своју причу о љубави какву свет није видео.

Све иде по плану.

Шта да вам причам даље?

Ништа.

Све моје речи вам не могу дочарати сва узбуђења и лепоту која вас чекају у овој књизи. Лепота је управо у ишчекивању, у неизвесности. А књиге нису стрпљиве, само да знате. Пожурите до библиотеке и упознајте се са Јаворком. Много ћете научити од ње.

Јелена 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: