МАЛЕ НЕВАЉАЛЕ – Џеклин Вилсон

12 мај

Татјана 6/3

(шк. 2012/2013.)

_________________________________________________________________________________

Насиље међу децом је једна стварно лоша ствар. Невероватно је колико је ова појава честа. Давно је изашла из оквира књижевних дела која су учила децу да је насиље нешто најружније на свету. Некада је у питању физичко, а некада вербално насиље. Просто се не зна које је од њих горе. Али свако насиље је исто – оставља траг над особом која му је била изложена. Понекад је то као мали ожиљак који се може сакрити, а некад је као велика рана – наноси много бола, а жртва је сигурна да јој лека нема.

девојчица са наочарима

Менди је већ дуже време била изложена Сарином, Меланином и Кимином насиљу. Стално су јој се подсмевале због њене одеће, фризуре, родитеља… И тако из дана у дан. Замислите следећу сцену:

Окомиће се на мене.

Угледала сам их чим сам зашла за угао. Чекале су ме код аутобуске станице, на пола пута низ улицу. Мелани, Сара и Ким. Ким, најгора од свих.

Нисам знала шта да радим. Коракнула сам, а сандале су ми се вукле по тротоару као да су залепљене.

Гуркале су се. Спазиле су ме.

Чак ни са наочарима нисам могла да видим толико далеко, али знала сам да је Ким набацила онај чувени кез.

Укопала сам се у месту. Осврнула сам се. А да збришем у школу? Тамо сам се већ задржала читаву вечност. А шта ако су закључали капије игралишта? Можда је неко од наставника ипак тамо? Могла бих да се претварам да ме боли стомак или нешто слично, и можда би ме онда неко повезао колима?

Мале неваљале 1

И тако стално!

Замислите који се хорор налазио у Мендиној глави!

Мале неваљале 2

Менди просто није знала шта да ради. Никоме није рекла да је те девојчице малтретирају.

Зашто нису биле добре, умиљате девојчице с којима би делила добро и зло? Зашто? 

Могле су и овакве бити...

Могле су и овакве бити…

А једнога дана све је постало горе колико год деловало да је то немогуће. Када је Ким страшно изнервирала Менди, рекавши јој много ружних ствари и вређајући јој маму, Менди јој је лупила шамар, чак ју је и слагала. Рекла јој је да је усвојена. Ким ју је, заједно са Мелани и Саром, појурила.

Мале неваљале 4

Менди је истрчала на улицу пуну опасности. Како то обично буде када се најмање очекује, Менди је ударио аутобус. Повредила је руку. Е тек се сада све променило. Њена мама је све испричала директорки…

Живот иде даље. Менди је упознала Тању. Иако је била старија од Менди, била је веома фина према њој. Сада сигурно очекујете да прочитате да је дошао крај Мендиним невољама.

Е, па није.

У томе се и крије једна од лепота ове књиге. Таман мислиш да све знаш, кад…

Менди и Тања упадају у невољу. Можда Тања и није савршена, како је Менди мислила. Испаде да је у праву Мендина мама која није била баш одушевљена Тањом.

Да ли ће Мендино и Тањино пријатељство опстати?

Како су упале у невољу?

Врло лако! Најлакше је упасти у невољу и зато свако треба да буде опрезан. Боље је спречити него лечити!

Шта бисте ви очекивали од одласка у тржни центар са најбољом другарицом? Леп провод, куповину, примамљиве излоге, познанство са неким дечаком…

тржни центар

Међутим…

Да би вам било јасније шта се десило, треба да знате да је Тања тренутно била у хранитељској породици. И знате, она није имала светлу прошлост. Имала је досије у полицији. Јесте ли запрепашћени? Да, да, досије у полицији. И то због пар крађа…

тужна девојчица

Шта мислите да се десило у тржном центру?

Па није тешко погодити – нова крађа.

Тања је украла један плави џемпер. Наравно, ниједан тржни центар није без обезбеђења. Појурили су за њима и, наравно, ухватили су их.

Не брините се!

Менди је добро прошла јер Тању омета дислексија. Знате ли шта је дислексија?

Две другарице гаје наду да ће се опет срести. Негде! Једнога дана!
Сада се Менди дружи са Артуром, другом из одељења.

Ту није крај Мендиним авантурама. Свашта пада на памет Артуру и њој. Ипак, она не заборавља Тању која је била уз њу после онааааквих другарица. Радо се сећа лепих догађаја које је проживела са Тањом: заједничко цртање, слушање Тањине музике, сређивање косе, дугих шетњи
Моји омиљени јунаци су, наравно, сви!
Верујем да ће се и вама допасти.

Баш бих волела да видим ко може одолети дружељубивој Менди. Њено топло срце отворено је за све. Ова храбра девојчица има многа интересовања. Воли животиње, посебно мајмуне.

Не бих волела да на основу овога што сам написала почнете да осуђујете Тању. Морате знати све чињенице, а сазнаћете их тек кад прочитате књигу. Не мислите ваљда да је она лоша?! Чињеница је да Тању живот није мазио. Каје се због лоших дела која је починила. Јако је усамљена. Много јој недостаје сестра Кармела, а сада је изгубила и најбољу другарицу.
Где су деца, ту су и родитељи 🙂 А и они се разликују од случаја до случаја. А можда се и не разликују?! Мендини родитељи се вероватно уклапају у неки шаблон родитеља. Вероватно спадају у оне брижне, чак и претерано брижне. Бар кад је реч о њеној мами. Она превише брине. У Менди види још увек ону малу девојчицу и упорно јој облачи одела са зечићима.

Мале неваљале 3

Њен тата воли време проведено са својом ћерком. Посебно ужива у њиховом заједничком пливању. Не може се оспорити њихова љубав према Менди. Друго је питање да ли такво родитељско понашање одговара Менди или не.
Мендин нови друг, Артур, пресрећан је што се дружи са Менди. Занимљив је и не недостаје му машта. Претпостављам да вам неће бити тешко да погодите зашто воли приче о краљу Артуру.

Џеклин Вилсон

И ово изузетно занимљиво дело је написала Џеклин Вилсон. Већ сам вам писала о њој. Ово је њена трећа књига коју сам прочитала. Сећате се:

Чула сам да није написала више књига. Тужна сам због тога јер су њени романи заузели посебно место у мом срцу. Написала је стварно дивне романе. Топло вам препоручујем да их прочитате. Верујте ми, свидеће вам се. Свеједно је од које ћете књиге почети.

О свему написаном читаћете у овој прелепој и, пре свега, поучној књизи:

Мале неваљале (насловна)

И запамтите! Насиље је ружно и недопустиво. Будите што бољи према другима! Оно што не желите да се вама догоди, немојте приређивати другима. А ако вам неко ствара проблеме, сигурно постоји нека особа око вас која ће вам помоћи. Не устручавајте се! Не стидите се! Не плашите! Борите се за себе и нађите начин да проблем решите. Од проблема се не бежи, а сами се неће решити.

🙂

Татјана 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: