МАЛА ВЕШТИЦА – Отфрид Пројслер

12 мај

Милица К. 6/1

(шк. 2012/2013.)

_____________________________________________________________________________

Мала вештица (насловна)

Ову књигу добила сам као поклон од моје куме, „Велике вештице”. Повод је била Нова 2010. година. Давно сам је прочитала, али и даље памтим сваки детаљ. Књига ми је јако драга и волела бих да поделим своје мишљење о њој са вама 🙂

ОТФРИД ПРОЈСЛЕР

Отфрид Пројслер

Рођен је 20. октобра 1923. године, а напустио нас је 18. фебруара ове, 2013. године. Био је немачки писац књига за децу. Више од 50 милиона његових књига продато је широм света, а оне су преведене на чак 55 језика.  На пример, на руском језику постоје чак два превода књиге Мала вештица. Рођен је у Рајхенбергу, у  некадашњој Чехословачкој. Родитељи су му били учитељи. Иако је преживео војну акцију на Источном фронту, био је заробљен као 21-годишњи поручник 1944. године. Између 1953. и 1970. године био је наставник у школи, а затим директор. Најпознатије дело му је Крабат.

КрабатО њему можете више сазнати на његовој званичној интернет-страни (енглески и немачки).

Немачка Мала вештица

Роман „Мала вештица“ написана је 1957. године и преведена на многе језике. Године 1991. у Русији је по њој снимљен истоимени цртани филм.

Мала вештица

Да, она је Мала вештица са 127 година! Вама је то сигурно чудно, али треба да знате да су код вештица то тинејџерске године. Како је Пројслеру пало на памет да напише овакав роман?! Сам је говорио да је својим трима ћеркама причао приче за лаку ноћ, а притом је желео да их ослободи страха од злих сила, па и вештица, између осталих. Тако је настало ово дивно дело. Прочитајте га. Можда ћете и ви престати да се плашите 🙂

Малу вештицу нико од колегиница није узимао за озбиљно. Мала вештица 4Пошто није могла ништа да учини поводом својих година, а тако је силно желела да дође на Валпургијску ноћ / Ноћ вештица, добила је наређење од врховне вештице да постане добра вештица у смислу вештина.

гавран

Она то погрешно тумачи и заједно са својим верним гавраном Абраксасом почиње да чини добра дела. Овај необични пар пролази кроз разне авантуре.

Мала вештица 2Пред њима је равно годину дана. За то време чине добра дела, помажу сиромашнима, кажњавају злочинце, избављају из невоље све оне којима је то потребно, помажу животињама и уживају у дружењу са својим новим пријатељима. Међутим, и не сањају да их неко шпијунира. Како је Мала вештица постајала боља у својим вештинама, тако је њена доброта расла. Коначно долази и тај дан када треба да изађе пред врховну вештица.

Мала вештица 3

Нажалост, онај исти шпијун оцинкари је код ње. Друге вештице су је омаловажале. Наравно, то је најлакше. Нису се ни потрудиле да упознају њене способности. Додуше, нису ни знале за њих. На крају ћеш доћи до оних старих добрих изрека:

  •  „Ко се задњи смеје, најслађе се смеје”;
  •  „Добро увек побеђује зло”.

Занимљивост:

На почетку 2013. године, 4. јануара, једна од најстаријих немачких издавачких кућа Тинеман одлучила је да поново објави ову књигу, с тим што ће неке речи попут речи Црнац и Црнче избацити из књиге јер се сматрају некоректним.

Мала вештица 1Колико вреди ова књига може се оценити и према томе што је награђивана више пута, а 1958. године је оцењена и најбољом књигом за младе у Немачкој. Према овој књизи направљено је више филмова и позоришних представа, а представљена је и у аудио-формату. У Русији је 1991. године приказан цртани филм по овој књизи.

Мала вештица 4

Сигурно ће вам се допасти и илустрације у књизи. Најважнији разлог да прочитате ову књигу крије се у томе што ћете, захваљујући Малој вештици, сазнати шта значи бити борац за правду. О томе колико вреди добар, одан и поуздан пријатељ нема сврхе ни причати. То сигурно знате.

Ово је само делић свих разлога због којих треба да прочитате ову књигу.

Будете ли уживали упола у њој као што сам ја, знаћу да сам вам препоручила праву књигу.

Милица К. 6/1

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: