МАКСИМУМ РАЈД: ЕКСПЕРИМЕНТ: ЕЈНЏЕЛ – Џејмс Патерсон

9 мај

Бојана П. 7/1

(шк. 2012/2013.)

___________________________________________________________________________________

Експеримент Ејнџел

Ово је прва дечја књига Џејмса Патерсона. До ње је писао само књиге за одрасле. Чула сам да су одличне и радујем се што ћу их читати. Кад-тад 🙂 Како му је уопште пало на памет да пише књиге за децу. И то какве књиге! Узбудљиве, да узбудљивије не могу бити.

Читаоцу

О Џејмсу Патерсону ћете се најбоље информисати на његовој званичној интернет-страни, а може вам послужити и Википедија (енглеска). Претпостављам да не знате да је он најплаћенији писац. Ако вас занимају детаљи, прочитајте чланак у Политици онлајн: Џејмс Патерсон најплаћенији писац.

Џејмс Патерсон

Иначе, ово је и прва књига од њих осам у којима је главна јунакиња Максимум Рајд. Искрено се надам да ћу ускоро имати прилику да уживам и у њима као што сам у овој првој. Питам се да ли у „Лагуни” размишљају о нестрпљењу нас који смо се упознали са Макс и осталима.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Прва књига из серијала подстакла ме је на размишљање о муци, љубави, спасењу, издаји, превари, о могућностима деце (иако их одрасли стално споре 🙂), упорности и пожртвованости када је у питању нешто или неко до чега им је стало.

Свако је барем једном пожелео да лети плавим небом, изнад градова, изнад континената, а без авиона или хеликоптера. Само помоћу крила, и то – својих.

Макс Рајд

Девојчици по имену Максимум Рајд (познатију као Макс) и њеној породици, читавом јату, летење је свакодневна појава. Сада вероватно замишљате да је реч о њеној биолошкој породици. Варате се. Није.Њену породицу чине петоро деце различитих година. Заједно са њом су била заробљени у кавезима и на њима су научници из Школе експериментисали. Сад замишљате школу 🙂 Али опет грешите. Није реч о класичној образовној установи попут основне или средње школе или факултета. Овај назив у књизи представља експериментални центар у коме научници врше експерименте, и то баш на деци. Ти научници их групишу и свакој групи усађују различите гене. Тако су Макс и њеној породици, будућем јату, усадили птичје гене. Од свих гена најбоље су код њих опстали гени помоћу којих су добили крила. Ова деца извлаче и увлаче крила у леђа када желе и, захваљујући њима, могу да лете и прелазе километарске раздаљине. Макс и њена браћа и сестре представљају најуспешнији експеримент Школе. С ким ћете се још дружити? Ко чини породицу најзанимљивије од њих – Макс? Нећу ни реч рећи о њеној браћи и сестрама. Рећи ћу вам само њихова имена, а њих упознајте сами 🙂

ИменаЧисто да знате да је некада постојао још један члан у њиховој породици. Био им је попут оца. Додуше, њега у Школи нису мучили као што су њих. Временом се испоставља да је он био један од њихових мучитеља. Научник у Школи. За разлику од других, ваљда се сажалио на њих. Или није?! Извукао их је из Школе и спасио од даљег мучења. Захваљујући искуству које је стекао у Школи, тачно је знао где ће пронаћи право место да их сакрије. Надао се да их на том месту неће наћи ни научници ни истребљивачи. Ко су истребљивачи? Замислите: полуљуди-полувукови. Погађате да су и они некада били – експеримент.

Њихов заштитник Џеб је децу учио буквално свему. Од кувања до борилачких вештина. Али једног данаНестао је. Захваљујући свему што их је учио, били су спремни за самостални живот. Да ли је за самосталност спремио и њихова срца? Није тешко погодити да их томе није успео научити. Са тугом у срцу и сузама у очима наставили су даље. Сами. Живели су мирно, изоловани од света. Међутим, дошао је тај кобни дан.  Пронашли су их истребљивачи. Једина предност ове деце била су управо крила. Мада се поставља питање колико су им она помоглаИстребљивачи су успели да отму најмлађег члана јата, петогодишњу Ејнџел. Остатак јата, наравно, креће у потрагу. Где? Јасно им је било да су је могли пронаћи само на једном једином месту. У језивој Школи која је у свакоме од њих изазивала страву.

Ако кажем да тек сада почиње права авантура, слагаћу вас. Јасно вам је да је авантура почела и пре прве стране. Макс на самом почетку упозорава будуће читаоце:

упозорење

У Школи срећу неког из прошлости. Догађаји се нижу, захуктавају

Шта ће се десити?! Већ у продужетку Макс каже:

продужетак

И тако почиње низање стране за страном које ће вам држати пажњу до краја.

Ако желите да знате шта ће се десити

Наравно, прочитаћете књигу.

1

А онда ћете је препоручити другима. Као што сам је ја препоручила Александри и Милици, мојим другарицама из одељења. После њиховог читања, стекла сам утисак да ми се ова књига неће баш скоро наћи у рукама, иако има 416 страна.

Али нема везе. Радујем се што ће и други моји другари уживати у овој узбудљивој авантури са Макс и њеним јатом.

Макс Рајд

П.С. И о Макс постоје бројне стране на интернету. Препоручујем вам да погледате званичну страну или још једну званичну страну и Википедију (енглески).

Бојана П. 7/1

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: