ЗА СВЕ ЈЕ КРИВА КАФА СА ШЛАГОМ – Џеронимо Стилтон

29 апр

Једна од најзанимљивијих књига коју сам прочитала је управо ова књига.

За све је крива кафа са шлагом

Њен аутор, Џеронимо Стилтон, рођен је у Мишограду. Дипломирао је на Мишологији глодарске литературе и Упоредној филозофији старих мишева. Уредник је Мишјих новости. То је најпродаванији дневни лист у његовој Мишијатији. Добитник је награде Мишицер за дело Мистерија несталог блага. Џеронимо је 2001. године проглашен личношћу године и добио је Андерсенову награду, а једна од његових књига је годину дана каснија проглашенанајбољом дечјом електронском књигомна свету. Кад год нађе неки слободни тренутак, сакупља старе коре од пармезана из осамнаестог века. Страствени је играч голф. Од свих рођака, најдражи му је деветогодишњи Бенџамин коме обожава да чита бајке.

Џеронимо Стилтон

Што се тиче овог романа, он је авантуристички, као и сви други Џеронимови романи. Међутим, овај роман се разликује од других зато што је и љубавни. Има много описа и пуно поглавља, чак 26. У роману има пуно слика што га чини још занимљивијим. Треба прочитати овај узбудљив и занимљив роман јер има многе обрте који тешко да би неком пали на памет осим… Џерониму Стилтону. Намењен је свима који су заљубљени или су на најбољем путу да то постану. Наравно, намењен је и онима који су некада треперили када угледају особу у коју су заљубљени. У роману има пуно занимљивих ликова. Наравно, најзанимљивији су:

ЏЕРОНИМО СТИЛТОН интелектуалац коме је глава у облацима, иако се бави једним изузетно озбиљним послом – уређује Мишје новости

ТЕА СТИЛТОН Џеронимова млађа сестра која је просто очаравајућа у својој борбености и упорности што се често види баш у њеном послу – дописник је Мишјих новости

ТРАПОЛА СТИЛТОН – Џеронимов рођак који је неуморни шаљивџија увек спреман на добру забаву

БЕНЏАМИН СТИЛТОН – Џеронимови најдражи рођак који је толико нежан и умиљат да му нико не може одолети, а посебно – Џеронимо

У овом роману се појављују и други ликови без којих ова књига не би била толико узбудљива колико јесте. Занимљива је КАРТУЗИНА КАШМИР, главна уредница у Мишјим новостима. Са Џеронимом ради већ двадесет година и може се рећи да јој на послу никада није досадно. ПРОВОЛИНДА ДЕ ЛА ГРИЈЕР је ћерка грофа Де Рокфорта, а посебна је по томе што је заробила Џеронимово срце.  МАДАМ ЉУБАВ, пророчица и чаробница, али и вештица,чини ову књигу мистериозном јер је мистерија њен занат.

Све је почело када је Џеронимо угледао једну мишицу, али не било какву мишицу. Својом дугом плавом косом и умиљатим гласом заробила је Џеронимово срце. Није знао шта га је снашло, а онда је све ишло својим природним током. Или није?!

1. За све је крива кафа са шлагом

2. Мишје новости

3. И „дописник” се римује са „љубавник”

4. Тринаест туцета црвених ружа

5. Чоколадице са сиром

6. Облак од чипке

7. Није требало да јурим за њом

8. Грунф! Грррр!

9. Држи се чврсто!

10. Мадам Љубав

11. Креће сеее!

12. Уопште се не осећам добро

13. Дивља путовања

14. Десет фаза морске болести

  • у луци…
  • на мосту…
  • на мердевинама…
  • на палуби…
  • ван луке…
  • на отвореном…
  • са дугим
  • са кратким
  • узбуркано море…
  • олуја…

15. На путу!

16. Моцарелице моја…

17. Осмо чудо

18. Не види се прст пред оком…

19. Плаши се мрака

20. Збогом, лептирићу

21. Стотине, хиљаде, милиони лептирова

22. Шалиш се, зар не?

23. Станите у ред, молим!

24. Ако сам рекао не, то је не!

25. Хало? Џеронимчићу…

26. Изненађење! Изненађење!

Шта би било још занимљиво рећи у вези са овом књигом?! Много тога, али то остављам вама 🙂 Никад се не зна када се неком може десити да пожели кафу са шлагом…

Кад сам већ код кафе, увек сам се питала зашто одрасли кажу деци да не пију кафу јер ће им порасти реп. Па ваљда свако дете зна да је то немогуће. Заинтересовала ме је та кафа која је опасна за децу, а одрасли у мом окружењу не могу без ње, па сам мало истраживала:

На Јутјубу сам нашла видео запис који је занимљив и по слици и по звуку.Мама ми је рекла да је Предраг Гојковић Цуне познати српски певач, али није умела да ми објасни како се то кафа пече. Можда ће неко од вас умети да ми објасни како се то радило некада.

Уживајте 🙂

Милица Р. 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: