ХАРИ ПОТЕР И ДВОРАНА ТАЈНИ – Роулинг Џоан Кетрин

27 апр

Ако бих размишљао о књижевној теорији у вези са овим романом, јасно ми је да је реч о књижевној врсти – дечји роман, а самим тим је књижевни род епика. И тема романа је свима знана: још једна авантура дечака познатог широм света, и наравно, његових пријатеља. Ауторка је управо то и хтела: да дочара авантуре и доживљаје Харија Потера и његових пријатеља и да подсети младе и нешто старије да је једна од најважнијој ствари на свету – пријатељство.

Већ знате да је Џоан Кетрин Роулинг аутор овог дивног романа.

Хари Потер и дворана тајни

Све почиње Харијевим рођенданом. У госте му долази неочекивани гост, кућни вилењак Доби, а са њим стиже и упозорење. Упозорава Харија да не иде у школу ове године зато што ће се десити страшне ствари. Већ претпостављате да то Харију не пада на памет. Одбија ову идеју, али ни Доби није наиван. Користи магију како би теча казнио Харија и затворио га у собу. Рећи ћете:

Па шта?!

Ако то кажете, онда не знате да Магични суд осуђује свакога ко користи магију ван школе, јер је то строго забрањено малолетним чаробњацима. Овим законом је Хари био матиран. Али зато постоје пријатељи. У спас му хрли његов најбољи пријатељ и његова браћа. Помоћу, замислите, летећих кола, Хари ипак одлази.

ауто

Остатак распуста проводи код Рона. Коначно је дошао и дан за школу, али Хари опет наилази на проблем. Само њега не пропушта магични пролаз. Вероватно вам је јасно да је у то умешао своје прсте – Доби. Хари касније сазнаје да је Доби зачарао магични пролаз. Пријатељ га не напушта. Одлучују да иду магичним аутомобилом, али близу Хогвортса губе контролу над аутомобилом и слупају се.

А када почиње права авантура?

Када Хари, Рон и Хермиона нађу домареву мачку, али скамењену. Поред ње је стајао натпис: Дворана тајни је отворена. Непријатељи наследника, чувајте се!

Знак СлитеринаУ школи је, наравно, завладала паника. Више студената у току године бива скамењено. Хермиона, неустрашива, радознала и жељна знања, упитала је једног професора да им објасни мит о дворани тајни. Према предању, ту дворану која, успут будите речено, никада није пронађена, саградио је Слитерин. Залагао се да деца родитеља Нормалаца не смеју да иду у Хогвортс. Када је он својевремено напуштао школу, рекао је да само прави наследник Слитерина може отворити ову дворану. Самим тим ће се пробудити чудовиште које убија Нормалце.

Шта мислите, на кога су помислили Хари и његови пријатељи?

Наравно, на Драка Мелфоја.

И шта је даље било?

Никада нећете погодити 🙂

Хари случајно открива да може да прича са змијама. Наравно, већина студената сматра да је он наследник Слитерина јер је то једна од њихових одлика.

Базилиск

У међувремену, још деце бива скамењено, укључујући и Хермиону.

Хари проналази дневник чији је власник Том Ридл који је ишао у школу пре педесет година, када је дворана први пут отворена. Хари сазнаје како да комуницира са Томом који је сачувао сећања у дневнику. Ридл му показује да је ухватио првобитног наследника Слитерина. Да човек не поверује! То је био Хагрид, Харијев пријатељ и чувар ловишта. Није прошло много кад су Хагрида ухапсили и оптужили да је поново отворио дворану. И знате шта се још десило? Отпустили су Дамблдора јер је, наводно, био против Луцијуса Мелфоја.

Феникс

Догађаји се немилосрдно нижу. Чудовиште отима Ронову сестру Џини Визли и односи је у дворану. На срећу, Хари напокон открива где се налази дворана. У њој се суочава са Томом Ридлом, који се ослободио из дневника. Хари сазнаје да је он првобитни и прави наследник Слитерина који је наместио игру Хагриду како би сви поверовали да је то он. Ридл је кроз дневник зачарао Џини да отвори дворану тајни. Дневник је Џини тајно оставио Луцијус Мелфој, коме је његов господар Лорд Волдемор рекао да ће изазвати ужас у Хогвортсу. Такође се сазнаје да је Ридл у ствари Лорд Волдемор из млађих дана. Хари уз помоћ феникса и чаробног мача успева да победи Ридла и његово чудовиште. Дамблдор и Хагрид су враћени, а Луцијус Мелфој отпуштен. Дамблдор објашњава Харију да може да прича са змијама јер је Волдемор пренео неке своје моћи на њега када је покушао да га убије.

Хари и дворана

И сада сигурно мислите да не морате да читате ову књигу јер све знате. Само да се зна: погрешно мислите. Да сам још оволико написао, опет вам ништа не бих рекао. Свако доживљава књигу на свој начин, ма колико му неко писао и препричавао садржај. Зато, књигу у руке. Пажњу ће вам сигурно привући. Само је питање колико сте вешти у читању. У сваком случају, омогућићете себи квалитетно проведено време, веровали или не.

И да се разумемо, филм је леп и вреди га погледати, али књига је књига 🙂 Увек можете прочитати и на Википедији о чему је реч у књизи, али ни то није то. Једино право задовољство је да прочитате књигу.

И не заборавите – ПРИЈАТЕЉСТВО.

Драган Р. 7/1

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: