ДОЖИВЉАЈИ МАЧКА ТОШЕ – Бранко Ћопић

27 апр

Доживљаји мачка Тоше

Ова књига је свакако део мог детињства. Још сам се у основној школи упознала са славним мачком и никада га нисам заборавила. Захваљујући њему, заволела сам и друге књиге Бранка Ћопића. Увек су знале да ме орасположе и насмеју. Можда због њих (и мачка Тоше) више волим мачке него псе 🙂

Мачке су важне Бранку Ћопићу судећи по томе што су саставни део збирке приповедака „Пијетао и мачка” коју је објавио 1952. године. Већ две године касније обрадовао је читаоце збирком приповедака „Доживљаји мачка Тоше”.

мачка у ципели

Ако пожелиш да прочиташ ову књигу, уписаћеш се у клуб оних којима је мачак Тоша саставни део детињства. Сазнаћеш шта је то кврцнуло Тоши у глави да напусти млинара Тришу. Потврдићеш још једном да је пријатељство значајно, најзначајније, код свих живих бића. Захваљујући пријатељима, мишу Пророку и псу Шарову, мачак Тоша је изашао из свих невоља које су га снашле и вратио се у млин. Поред увода, у овој књизи се налази четрнаест глава, а на самом крају – опроштајна глава. Књига се води као збирка приповедака, а испаде да је прави мали роман. Судећи бар по главама 🙂

УВОД

Ови доживљаји славног мачка Тоше и његових пријатеља миша Пророка и пса Шарова написани су уз  помоћ  Тошина дневника, који је пронађен иза псеће кућице чувеног буволовца Жуће, под самом крошњом једне трешње. На трешњином  стаблу познавао се отисак оштрих  канџи. Значи да је Жућо изненада потјерао неопрезног Тошу, а овај, клиснувши уз дрво, изгуби свој дневник. Дневник је  био прилично  оштећен.  Види се да га је газда носио са собом кроз трње, ноћу кроз росну траву и по прашњавим таванима. Осим  тога,  био је умазан   сланином, нагризен  од  мишева (колике срамоте за једног мачка!), а на посљедњој страни писало је крупно, псећом азбуком: „Овај дневник  заплијенио  јеи  прочитао Жућа пас, овдашњи чувар куће и псећи кнез. Ништа ми се не  свиђа,  прави  мачји  кашаљ. Не вриједи једне честите коске! У мравињак с писцем!

ЖУЋО,

велики псећи кнез,

носилац Зечје медаље

с укрштеним коскама

ПРВА ГЛАВА

Тајанствена кола, још тајанственији џак и врло тајанствено мицање у џаку – Да ли је џак господин, свиња или разбојник?  – Вожња у погибију

ДРУГА ГЛАВА

Из које се ништа не види, јер се налазимо у џаку, али се зато понешто чује

(ПРЕПИСАНО ИЗ ТОШИНА ДНЕВНИКА)

ТРЕЋА ГЛАВА

Млин код кога не долази подне – Од пилеће до слоновске џигерице – Пуна кола лоповлука – Мириси из непознате крчме

 

ЧЕТВРТА ГЛАВА

Необична крчма без трећег магарца – Ловљење мјесеца. Џабе, баци ме у ријеку! Ко је крчмар, а ко чича Тришо, то зна само мачак – Нестанак џака

КРЧМА КОД ТРИ МАГАРЦА

Колико је чича-Тришин млин значајан део Ћопићевог детињства види се и по томе што му је аутор посветио збирку песама „Дједа Тришин млин”. Ову збирку је објавио 1960. године.

ПЕТА ГЛАВА

Тражење – Шта каже сом – Пуна кола пуних џакова – Двије киле проса за три царевине – Киша од ракије – Мудри оглас и проглас

ОГЛАС И ПРОГЛАС

Из кога ће сваки човјек који ово буде прочитао сазнати  шта  је  у  њему  написано, а написано  је  баш оно  што  доље  пише,  а  доље  пише  оно  што  ћеш прочитати, и ништа друго.

Саставили чича Тришо, млинар и Винко Шљивић, крчмар, уз помоћ пуне боце и гушчјег пера. У огласу оглашујемо и проглашујемо ово:

Прошле  ноћи,  кад  смо  се  пели  на  орах  да скинемо мјесец, чича Тришо изгубио је џак и мачка, и то џак на мачку и мачка у џаку. Мачка ћете познати по томе што се налази у сивом џаку и воли сланину, сир и  рибу,  а  џак  ћете  познати  по  томе  што не воли ни сир, ни рибу, а у њему се налази један шарен мачак. Ако вам ни ово није довољно за препознавање, онда вам дајемо и овај опис и ознаке:

бело мачеМачак Тошо у дјетињству  био  је  врло  мален, што зна и ћорава квочка која је ишчезла у лањској поплави. Некад је имао бува, а можда их и  сад има. Кад је код куће, радо сједи на чичином рамену, а кад се изгуби, не знамо гдје сједи. Сприједа има главу, позади реп, ноге су му дугачке до саме земље, а кад легне на леђа, онда му нису до неба. Сиви џак личи на сваки други џак и по томе ћете га најлакше препознати. Може се извратити, и онда личи на извраћени  џак, а кад се  не  изврати, личи  потпуно  на  самог  себе. Ако је празан, у њему баш ништа нема. Иако је ишчезао, нема ногу нити му требају.

Ко  ово  двоје  пронађе,  добиће  од  чича-Трише пуну боцу брашна, а од крчмара Винка врећу ракије.

Потеци, народе, брашно се пече, ракија се меље!

Састављен за столом, чита се на зиду крчме.

ТришаОжалошћен: ЧИЧА ТРИШО,

а помаже му: КРЧМАР ВИНКО.

ШЕСТА ГЛАВА

Миш ми се пење уз леђа – Јуриш зечева – Кораци непознатог – Дижем се у ваздух

(ПРЕПИСАНО ИЗ ТОШИНА ДНЕВНИКА)

СЕДМА ГЛАВА

Необичан вашар – Миш пророк – Продајем лава! – Пророк у лављем џаку – Ватру табанима, народе! – Лав чека медвједа

ОСМА ГЛАВА

Савезници миш и мачак – Из мрачног џака под поспане звијезде – Јављање трећа савезника – Крушкотрес Кукурузовић – Тајанствени план

ДЕВЕТА ГЛАВА

Вал страха пред медвједом – Продрмусане реченице: Бјежи, Кнеже! Мачак лав једе мјесец – Насмијана крушка – С неба падају мачке

ДЕСЕТА ГЛАВА

Опет у џаку – Бркина чађава сланина – Орахове ципеле – Клизави свијет – Коњ скаче на миша – Километар живота за два прста канапа!

(ПРЕПИСАНО ИЗ ТОШИНА ДНЕВНИКА)

ЈЕДАНАЕСТА ГЛАВА

Ево за нас војводе! –  Велика мишја скупштина – Ко ће на мачке стављати звона? – Потрага за Тошом – Читава коњица против једног војводе

ДВАНАЕСТА ГЛАВА

Састанак у кући – Слобода и сланина – Велика гозба – Јаши ме, пророче! –  Зачуђени сунцокрети – Одлазак у  војводство – Страшан глас и тољага

Изненађена мачкаТРИНАЕСТА ГЛАВА

Трка за јаком и шареним торбаком – Неко дише у мрачној пећини – Очи у очи с Крушкотресом – Два путника и двије сјенке

ЧЕТРНАЕСТА ГЛАВА

Крчмар грди Провалију – Читање трагова – Жућино лагање и велико страдање – Воденица нахерена од загрљаја – Пијани капути

ОПРОШТАЈНА ГЛАВА

Вријеме се шуња, пролази и лети – Брашњава глава – Необична слога – Жута мрља на хоризонту – Мјесец над ћелавом главом

Лете дани, пролазе мјесеци, а године се шуњају  као  мачка  кроз  високу  траву. Чича-Тришина воденица без престанка меље и бруји као неки огромни бумбар. На прагу сједи чича Тришо и пуши лулу. Коса му је већ сасвим бијела, ваљда од силног брашна које му већ годинама пада на главу.

Шаров и мачак Тошо обично сједе удно Чичиних ногу или шетају око воденице и пазе на незнане госте. Глас о њиховој слози и великом пријатељству допро је чак и до медвједа Крушкотреса Кукурузовића, који је важно прогунђао:

–  И ја сам пола дана јурио чича-Брку да се с њим  спријатељим,  па  никако није ишло. У чиче су биле превише сложне ноге.

Понекад, на бријегу далеко од воденице, на самом хоризонту, покаже се нека жута мрља. То буволовац Жућо заобилази далеко око Тошине куће.

Каткад мачка и Шарова поваздан код куће нема. Одлазе у госте у велико војводство Миша пророка  и  тамо  под старом  крушком воде дуге разговоре.

Једном годишње на дан мачкова  повратка, чича Тришо и крчмар Винко Шљивић  састају  се  код воденице, пију као рибе и пријете мјесецу:

– Чекај ти само, ми ћемо те већ једном скинути, да  ти  кажемо у брк! Кад већ не спаваш, ред је да пијеш или да бар причаш нешто смијешно.

А мјесец се на то само смјешка, облијева сребром чича-Тришину сиједу косу и крчмареву ћелу, огледа се у води, у очима мачка Тоше, који се пење уз врбу, и у зјеницама Шарова, који почесто на њ завија као и некад, кад је сједио везан под старом крушком подно планине.

Доживљаји мачка Тоше

Шта још да ти кажем, а да поверујем да ћеш прочитати ову књигу?! Не знам 😦 Можда да прочиташ бар једну причу… За почетак. Захваљујући Антологији српске књижевности, одабери једну главу и прочитај је.

мачка у лежаљциУпознај се са овим необичним мачком…

Уживаћеш 🙂

Успут буди речено, верујем да ти је позната изрека:

Воле се као пас и мачка.

Знаш ли значење ове народне изреке?

пас и мачка

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: