СИЛЕЏИЈЕ СУ ПРАВИ ГЊАВАТОРИ – Тревор Ромен

14 апр

Алекса 6/2

(шк. 2012/2013.)

__________________________________________________________________________________

Искрену захвалност дугујем свом другу Стефану. Никада не бих уживао у овој књизи да је нисам добио од њега за рођендан. Знам да он чита књиге, али ми није било право што је и мени поклонио једну. Као да није могао нешто паметније да смисли 🙂 За књигу, наравно, никада нисам ни чуо, али ми је наслов привукао пажњу. Ни сам не знам како сам одлучио да је прочитам. Можда баш зато што готово сваког дана видим како неки силеџија малтретира све око себе.

Силеџије су прави гњаватори

Књигу је код нас објавио „Креативни центар” у едицији „Мала психологија”. Признајем, има доста занимљивих наслова.

Креативни центар

Написао ју је Тревор Ромен. Сазнао сам да је овај аутор написао и илустровао још тридесетак дечјих књига, а аутор је и дечје цртане серије која је заснована на његовим најпопуларнијим награђиваним књигама. Аутор често обилази школе како би разговарао са ђацима. Слободно време проводи са децом која се лече од рака у остинској болници Брекенбриџ. Чисто да знате, Остин је град који се налази у америчкој држави Тексас. Тревор Ромен сваке године добија на стотине писама од читалаца којима су његове књиге помогле да реше неке животне проблеме.

Тревор Ромен

Занимљиво у вези са њим је податак да му је наставник својевремено рекао да нема дара за уметност. Тада је Ромен имао само 12 година.

Књига о силеџијама веома је поучна и бави се проблемима са силеџијама, честом појавом у многим школама и уопште, међу децом. Најважније је што ова књига своје читаоце учи како да их се отарасе.

Не знам шта бих ја могао да напишем после препоруке на страни Радио Телевизија Мајданпек А.Д. Прочитајте и сами па ће вам све бити јасно 🙂

Едиција Мала психологија

У периоду одрастања деца се срећу с разноврсним проблемима, а књиге из ове едиције упућују их на то како да се суоче с њима и разреше их на најбољи могући начин. Књиге садрже јасна објашњења и делотворне савете помоћу којих деца могу да преброде кризне ситуације. Ови својеврсни приручници самопомоћи писани су једноставно, тако да их деца могу лако разумети.

Силеџије су прави гњаватори

Написао: Тревор Ромен (Trevor Romain)

Илустровао: Никола Витковић

Креативни центар, 2006.

У нашим школама насилништво је већ дуго веома распрострањена појава, али је тек после многих инцидената, од којих су неки били са смртним исходом, јавност (стручна, али и најшира) коначно гласно признала да проблем постоји и испољила спремност да се с њим ухвати у коштац. Покренути су бројни програми и акције за борбу против насилништва и планирано је да они обухвате велики део ученичке популације.

Књига „Силеџије су прави гњаватори” драгоцен је приручник за основце, било да су обухваћени програмима за борбу против насиља у школама, било да нису. Књига је намењена онима које неко свакодневно кињи, задиркује, вређа, подсмева им се, прети им или их физички угрожава. Књига је намењена свој оној деци која чињеницу да их неко малтретира чувају у себи, која сматрају да су она сама томе крива, која верују да се ништа не може учинити да би се то променило, или се на погрешан и неефикасан начин супротстављају силеџијама. Свима њима ће ова књига показати како се могу превазићи осећања слабости, страха и љутње и како се на конструктиван начин могу изборити с насилним вршњацима.

Књига није намењена само деци која су се нашла у улози жртве већ и онима који се налазе на другој страни ове релације – онима који својим понашањем намерно повређују, плаше, срамоте или на неки други начин угрожавају другу децу. Њима се шаље порука да је могуће изаћи на крај са сопственим осећањима, изборити се са бесом, као и порука о томе шта и ко им може бити од помоћи.

Једино могу додати садржај. Верујем да ће вас он још мало заголицати и привући вам пажњу:

 • Да ли и тебе гњаве силеџије?
 • Мали квиз…
 • Зашто су силеџије толики гњаватори?
 • Шта се може урадити у вези са силеџијама?
 • Пет заблуда о силеџијама…
 • Како треба, а како не треба поступати према силеџијама?
 • Дали си ти силеџија?
 • Порука за наставнике и родитеље…

Можеш је прелистати. Кликни овде.

Одговорите на питање:

Да ли и вас гњаве силеџије?

Ако вас гњаве, треба да знате да нисте једини. И још нешто треба да знате. Нисте ви за то криви. По дефиницији, силеџија је онај који је агресиван, који мучи, кињи, злоставља и малтретира друге, насилник. Наравно да нисте ви криви за то.

Уверен сам да сам успео да вам привучем пажњу и да ћете је прочитати.

 • Ако хоћете да се ослободите силеџија, прочитајте ову књигу.
 • Ако је неко од вас, недајбоже, силеџија, опет – прочитајте ову књигу.

Можда ће неко од вас прочитати и Роменову књигу „Кланови, лажњаци и остали безвезњаци”, па да напише нешто о њој. Можда ће то учинити Стефан. Надам се да ће то учинити много пре мог следећег рођендана. Не бих баш да претерујем 🙂

Кланови, лажњаци и остали безвезњаци

Прелистајте и ову књигу. Кликните овде.

Када сам све написано у вези са овом књигом поделио са вама, могу завршити приказ. За сада, то би било све од мене. Никад се не зна…

Поздрав  🙂

Алекса 6/2

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Једно реаговање to “СИЛЕЏИЈЕ СУ ПРАВИ ГЊАВАТОРИ – Тревор Ромен”

 1. Helga und Helga 14. априла 2013. у 22:14 #

  Reblogged this on Tastatura kuca srcem and commented:
  Preporuka za čitanje.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: