ЗМАЈЕВ КОД – Теа Стилтон

14 апр

У овој књизи нећеш упознати неки део наше предивне планете. Бићеш све време на једном месту, али ћеш пуно занимљивости прочитати и научити, а као и увек, опробаћеш се у улози детектива. Шта је циљ? Па да откријеш тајну Змајевог кода!

Зато зарони у још једну авантуру чувених Теа систерки! И сазнај како су уопште настале 🙂

25

Све је почело једним мистериозним позивом. Позив је стигао у облику писму из најпрестижнијег колеџа Мишфорда где је бити примљен исто што и добити признање за изузетну интелигенцију, а предавати је посебна част.

1

Поломила је печат, отворила писмо и…

Знаш ли да су најстарији печати прављени тако што су се у ролну смотани пергаменти затварали са мало глине на коју би се утискивао грб онога ко је писао поруку? Данас се печати користе и у свакодневном животу. На пример: тегле са мармеладом запечаћени су траком папира која повезује теглу са поклопцем. Уколико је папирна трака нетакнута, можемо бити сигурни да тегла никада није била отварана!месец

Теине посебне жеље:

  • Нека све буде добро!

  • Нека сви буду срећни!

И тако је Теа кренула на пут катамараном. А катамаран је пловило које се креће на једра или на мотор и направљено је од два паралелна бродска корита која су међусобно повезана палубом. Име потиче од старог полинежанског израза катамаран за кану који је уз помоћ танких балвана био повезан за дебло које је плутало бочно у односу на њега. Највећи катамаран на свету је дугачак 76 метара, а широк око 26 метара!

катамаран

Поред сусрета са разним становницима мора, на мору се могу десити непријатности са људима. Што се десило и Теи. На сву срећу, постоје:

Поморска правила!

На мору, предност увек имају барке и бродови којима је теже маневрисати. То значи да једрилице имају предност у односу на барке с мотором. Добар капетан ће, међутим, без обзира на предност, увек бити пажљив: наиме, други брод или барка може имати проблема са маневрисањем (на пример, због квара на кормилу) или капетан другог брода може бити деконцентрисан. Бродове и барке који стоје, наравно, треба обићи!

Сусрет са будућим систеркама. И сусрет са очаравајућим Мишјим уздахом! Велико слово?! Шта је то?!

Парфем!

Најстарија техника која се користи за добијање парфема јесте дестилација. Функционише по следећем принципу: вода се стави да прокључа и сачека се док се скроз не претвори у пару. Затим се та пара пропушта кроз једну специјалну посуду пуну цвећа, воћа или миришљавог дрвета. На тај начин пара скупља мирисе и када се охлади, претвара се у миришљаву течност. ПАЖЊА: овако нешто се не може извести у кућним условима! Потребни су специјални инструменти, попут аламбика. То су специјалне стаклене посуде које користе хемичари.

2

Имаш ли идеју шта би значио овај мишфордски мото?

Треба увек да буде један више који ће прећи праг знања! А никада један мање!

Већ познајеш највеличанственијег ректора Мишфорда.

Октавио Енциклопедикус де Мишис

Октавио Енциклопедикус де Мишис

Прилагођени кућни ред на Мишфорду

Размисли о овом кућном реду у контексту наше школе.

Надам се да се нећеш непријатно изненадити (не)поштовањем истих 😦

1. Школа је образовна установа. Забрањује се свако понашање које би могло да узнемири или омета ђаке.

2. Наша школа је веома старо здање. Ђаци треба да га поштују и да се труде да га не оштете.

3. Библиотека стоји на располагању свим ђацима. Треба се односити с пажњом и поштовањем према свакој књизи и она треба да буде враћена на исто место на полици одакле је и узета.

4. Сваки ђак је одговоран за ред и чистоћу просторија које користи.

5. Ужина се на одморима на одговарајућим местима.

6. Двориште је део наше школе. Сви су позвани да поштују природу у сваком њеном облику.

7. Одређени делови школе забрањени су за све ђаке, осим уз специјалну дозволу.

Шта је величанствени Де Мишис понудио Теи?

Нећу ти рећи, али ево ти једне занимљивости, а сети се и чиме се Теа бави. Мала асоцијација :), а сети се и почетка чланка:

Историја речи: Придев ВЕЛИЧАНСТВЕН

Величанствен је била реч којом су у доба ренесансе називани неки племићи и отмена господа (на пример, Лоренцо Величанствени, господар Француске!

Сама реч ‘величанствен’ значи ‘онај који чини велика дела’. И данас се том речју ословљавају ректори, то јест, ‘они који командују’ неком заједницом (на пример, универзитетом). Па величанствени ректор значи: ‘онај који командује и чини велика дела’!

П.С. Суперлатив од величанствен је највеличанственији!

Кога ћеш све упознати на Острву китова? За почетак, упознај се са старим породицама:

3

→   →   →   →   →

4

→   →   →   →   →

А ко је Ханс Мишоје?!

А ко је Хвалиша Лепотан?!

→   →   →   →   →

А сада – делић занимљивости које те чекају!

АУТОМАТСКИ РЕФЛЕКСИ:

Реакције нашег тела у одређеним ситуацијама, које се одвијају потпуно мимо наше воље. На пример, ако нам нека мушица додирне трепавице, очи ће се аутоматски затворити. И животиње имају ову врсту рефлекса! На пример, крокодили склапају чељуст ако осете нешто на језику.

ГРОМОВИ И МУЊЕ:

Свакога дана, на нашој планети се створи око 44.000 олуја, током којих буде по 100 громова у секунди. Да бисмо израчунали раздаљину у метрима између себе и места на које је ударио гром, довољно је да помножимо са 340 број секунди који прође од блеска муње до грмљавине. На пример, ако чујемо удар грома три секунде пошто смо видели муњу, то значи да је тај гром ударио на раздаљини од 340 метара х 3, што значи на 1020 метара од нас, што је мало више од километра!

ЗЕВАЊЕ:

Врста дисања коју не можеш да контролишеш. Може га изазвати поспаност, глад или досада. Смешно је што је зевање заразно. Чак и ако се само направиш да си зевнуо, људи око тебе ће пре или касније такође осетити потребу да зевну. Пробај!

ЗЕЛЕНИ ЧАЈ:

Употребљава се од давнина… У Кини се сматра да је пре 5000 година цар Шен Нинг био први који је пио чај од ове биљке. У Европи су упознали чај тек у шеснаестом веку. У почетку се користио као лек против главобоље!змајеви

ЗМАЈ:

У старим легендама змај је представљао снагу. Викинзи су резбарили змајеве од дрвета и стављали их на своје бродове. Витезови су их осликавали на штитовима и заставама. На Истоку је, међутим, змај представљао излазеће сунце и био симбол добре среће.

Назив ВИКИНЗИ  потиче од речи ‘викинг’ (ратник). Нормани су тим именом означавали вође својих поморских експедиција. Са севера Европе, који су насељавали, Нормани су прешли у Француску, Енглеску и у јужну Италију. Викинзи су чувени морепловци. Неки научници сматрају да су њихови ‘дракари’, то јест, ‘змајеви’ (како су се звали њихови бродови), стигли до Америке знатно пре Кристифора Колумба!

МИСТЕРИЈЕ:

Наша планета Земља пуна је мистерија. Једна од најпознатијих је питање постојања АТЛАНТИДЕ, ‘изгубљеног континента’. О томе је први говорио грчки филозоф Платон 421. године пре нове ере. Од тада, многи су покушавали да пронађу остатке овог континента, али ни до дана данашњег не можемо да кажемо да ли је Атлантида заиста постојала или је то само легенда! Сети се књиге Жила Верна „20 000 миља под морем”.

ПЛАВИ КИТ:

Највећа од свих животиња које су икада постојале на Земљи. Већи чак и од диносауруса! Одрасла животиња може бити дужа од 27 метара и тежити 130 тона. Отприлике као 20 слонова (или преко 500 одраслих људи)! Увек се сетим поеме Арсена Диклића. Да искористим прилику и да ти препоручим и њу за читање. Ово је само почетак 🙂

У плићаку, у врбаку,

где је тиха, трома вода,

где дежурна рода хода,

где се чашља важно шетка,

где је шевар густ к’о четка,

где се вуку барске змије,

где се многа тајна крије,

где шумори Дунав плав

– мене чека скривен сплав.

Једне тихе, топле ноћи

ја ћу сплавом на пут поћи.

Чујем да су поред Крита

увредили плавог кита…

Целу књигу прегледај овде, али папир је папир 🙂

СЕРЕНАДА:

Романтична серенада потиче из средњег века. Управо се у том периоду раширио обичај да се вољеној особи певају једноставне и нежне песме. А постоји и у свету наших систерки:

Серенада за добро јутро

Изађи на прозор,

срце од горгонзолеееее…

Изађи на прозор

школеееее!

Без тебе ја сам само сир масни

Изађи и пошаљи ми

пољупчић страсни!

Појави се моје срце сласно…

Појави се на балкону ако желиш…

Осмех ти је нежан као брашно…

Појави се да чујем шта велиш!

СИВИ СОКО:

Реч је о правом акробати! За време удварања и ‘свадбеног плеса’, мужјак и женка изводе компликоване маневре и ухваћену ловину размењују у лету. Кад пикирају, то јест, док пониру скупљених криола, могу достићи брзину и до 400 километара на сат!

ТАЈНА АЗБУКА:

Измисли властиту тајну азбуку!

Са шифром +3 ‘ЕАЊЧЖ ОГ ОЧ КЛМК!’ – значи ‘Играј се са мном!’ Ако додаш по три слова по абецедном реду, слово Е постаје И, и тако даље… Сада си у стању да измислиш ВЛАСТИТУ тајну азбуку. На пример +2 или -1. Наравно, ако је шифра -1, потребно је одузети једно слово од слова које је написано. На пример, ако напишеш А, требало би да га читаш као Ш. На овај начин, само ће онај ко зна твоју тајну шифру моћи да дешифрује твоју поруку!

ЦВРЧАК:

И увек се сетим своје учитељице…

Зри-зри-зри… Цијууу!!!

Обичаји и навике! У Кини се цврчак одувек сматрао домаћом животињом. Чак је и данас, током зиме, сасвим нормално видети цврчка како провирује из капута или јакне свог власника, где га овај држи да би га заштитио од хладноће. Најстарије сведочанство о овој традицији су крлетке за цврчке – мајушне избушене кутијице, направљене од сребра, слоноваче или жада.

ШЕРПА:

Једна од највећих шерпи на свету налази се у Италији у општини Онеља у Лигурији. Шерпа има пречник три метра и користи се за време празника Сан Ђовани. Ова макси шерпа има и своје име: становници тог места је називају ‘Ђуванина’.

И шта сад?!

За Бога милога, ова мистерија се компликује!

Верујем да ти неће бити тешко да пратиш трагове и дођеш до решења. Па у теби се крије прави детектив!

Научићеш много тога. За почетак, само две поруке од могућих… могућих… могућих – безброј!

  • Стављате крзно у торбу ако се мувате где не треба!
  • У свакој легенди има зрнце истине.

А на крају књиге, упознаћеш се са систеркама. Сазнаћеш много тога о њима, њиховим породицама и навикама. Поделиће са тобом бројне занимљивости, савете и рецепте.

30

До краја књиге ћеш уживати!

Зато – почни одмах 🙂

→   →   →   →   →

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: