МЛАДОСТ И ПРВИ ИЗУМИ – Никола Тесла

20 мар

Твоја наставница 🙂

________________________________________________________________________________________

Сигурно већ знаш за постојање ове дивне књиге. Или је анализиран одломак из ње на часу или је тај час тек пред тобом. У сваком случају, вреди је прочитати. Одлучи да ли ћеш прво прочитати део о одломку који се обрађује на часовима књижевности у петом разреду или ћеш прво прочитати ову препоруку „Политикиног забавника” (број 3181).

Каква год била твоја одлука, отрчи до библиотеке и препусти се дружењу са Николом Теслом.

Младост и први изуми, Никола Тесла

Како је Никола постао Тесла

Напредак и развој човека битно зависе од изумитељског дара. Он је најважнији производ човековог стваралачког ума. Његов крајњи циљ је потпуна превласт ума над материјалним светом и овладавање природним силама за потребе људи. То је тежак задатак за изумитеља, кога врло често погрешно схватају и не признају. Али, он налази огромну надокнаду у задовољству које произилази из његове моћи и осећања да припада класи изузетно повлашћених људи, без којих би човечанство одавно ишчезло у љутој борби против немилосрдних сила природе.

Замољен од редакције америчког часописа „Електрикал експериментер” 1919. године да опише свој живот и научни рад, Никола Тесла је написао низ чланака под насловом „Моји изуми” где су биле и у поднаслову цитиране реченице. Ту је, између осталог, Тесла први пут описао и детињство пуно наговештаја будућег, једног од највећих, изумитеља на свету. Из тих сећања, „Моје изуме” писао је кад му је било више од шездесет година, настала је књига коју је објавио Завод за уџбенике. Зове се: Никола Тесла, „Младост и први изуми”. У њој је, како је будућем младом читаоцу на почетку књиге написао Драган Хамовић, који је за ову прилику прилагодио и приредио Теслине текстове, „прича о дечаку и момку Николи, пре него што се, преко велике воде, отиснуо у предалеки и неизвесни свет, и постао име које светли и данас”.

Живот Николе Тесле личи на чудесну, немогућу причу. Могао је да постане православни свештеник, да следи очев пут или да буде војник, чиновник, као што су били његови преци и земљаци у Војној крајини. „Могао је да постане и нешто четврто. И у томе би, можда, био изузетан”, претпоставља Драган Хамовић. Наравно, Никола је постао оно што су из дубине његове личности указивали многи знаци.

Животне препреке нису биле сметња да стигне до циља: жељом да студира технику, победио је страшну болест, прешао је Атлантик да би остварио замисли, свом позиву подредио је све оно што чини живот људи. Био је сав окренут истини и тајни светлости. „По томе је и сличан родоначелнику нашег народа, Светом Сави, који је одбегао од принчевског обиља у светогорски манастир, у потрази за светлошћу у себи и светлошћу света. И по томе је Тесла потомак нашег заједничког духовног оца, достојан небеске светлости „којој ни почетка ни краја нема”, примећује Драган Хамовић.

Никола тесла

Књига „Младост и први изуми” више је аутобиографски роман него низ мемоарских текстова. Шта год да је, она је пре свега одговор на питање како је Никола постао Тесла. Како је постао један од малобројних који померају границе између могућег и немогућег, који незамисливо претварају у свима корисно. Такви су људи ретки. Драгоцени. И наш српски народ дао је свету (макар једног) таквог невероватног човека.

У књизи „Младост и први изуми” записани су почеци таквог човека.

Упознај се са његовим почецима.

Изненадићеш се 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: