ПРИЧА О ПРИНЦУ ЈЕДИНЦУ – Бранко Стевановић

18 феб

Твоја наставница 🙂

Књигу „Прича о принцу јединцу” написао је Бранко Стевановић. Рођен је у дивном војвођанском граду по имену Бачка Топола. Надам се да ћеш имати прилике да уживаш у његовој живописности.

Бачка Топола

А поред Бачке Тополе је и Зобнатица. Или смо били или ћемо ићи 🙂

коњ

О самом аутору ове дивне дивне дечје књиге можеш прочитати на страни Википедије.

Иначе, треба да знаш да је овај аутор објавио бројна дела за децу и одрасле. Можда ће ти пажњу заголицати и наслов једне његове збирке песама. „Авантуре Краљевића Марка”. Како ти се чини наслов?

Бранко Стевановић

Што се тиче препоруке за читање књиге о Принцу Јединцу… Ко ће боље препоручити неку књигу од њеног издавача?! У овом случају је реч о нашем старом знанцу – „Заводу за уџбенике”.

Завод за уџбенике

А где се налази ова дивна препорука? У „Политикином забавнику”, број 3183, на страни двадесет осам. Сада прочитај препоруку, па да наставимо 🙂

Прича о Принцу Јединцу

Књиге се, као што знамо, најчешће купују у књижари. Ако знаш која ти је потребна, довољно је да замолиш продавца да ти је нађе и – књига је твоја

Ако не знаш коју би књигу, онда се препустиш чарима њихових разгледања по полицама књижаре и – уживаш. Из књижаре нико никад неће да те избаци, зато можеш да останеш колико год ти слободно време допушта. Кад ти наслов неке књиге привуче пажњу, издвојићеш је са полице и почети да прелиставаш. Кад ти се поглед и пажња зауставе на неком њеном делу, ти ћеш га прочитати. Ако то није по твом укусу, одмах ћеш књигу да вратиш на њено место. А ако јесте, одабраћеш насумице још неки одломак тек да провериш да ли те је први утисак преварио. И на крају ћеш да је купиш. Ако се неко пита куда води овај дуги увод о нечему што сви знамо, одговор је следећи: води до књиге „Прича о принцу јединцу” Бранка Стевановића! Зашто? Зашто да не? Зато што је „Прича о принцу јединцу” једна од оних књига које те освоје на први поглед у књижари иако ти пре тога нико није ни реч рекао о њима!

Угледао си, значи, прво корицу ове књиге. На њој, горе, одмах уз име писца, пише „Златокрила”, што значи да се тако зове библиотека у којој је објављена, а доле, испод наслова, знак је који одлично познајеш: знак је који одлично познајеш: знак Завода за уџбенике! То је први непогрешиви показатељ да књигу треба прочитати. Као што знаш, Завод за уџбенике један је од наших најстаријих издавача, а књиге које имају његов знак незаобилазни су део одрастања. У библиотеци „Златокрила” објављене су књиге свима познатих писаца као што су Милован Данојлић, Матија Бећковић, Брана Петровић, затим оних средње генерације као што су Весна Алексић, Гордана Тимотијевић или Мирослав Цера Михаиловић, и водећих писаца новог нараштаја чија имена се већ распознају, као што су Игор Коларов, Дејан Алексић и Бранко Стевановић, аутор „Приче о принцу јединцу”. Све књиге објављене у „Златокрили” раскошно су илустроване, јер је читаво покољење младих илустратора овде добило прилику да покаже шта уме. Да Марија Стојисављевић, која је илустровала „Причу о принцу јединцу”, има чиме да ти привуче пажњу, схватио си на основу њене илустрације на предњој корици књиге. Заинтересован, почињеш да листаш књигу. „Бајка за извођење”, пише у поднаслову. Занимљиво! Ово је нешто на шта ниси навикао, није роман, ни прича, ни песма, ово је значи – драма. Шта је важно за драму? Важни су ликови драме. Читав списак: Мачор Приповедало, Пас Закерало, Светли Цар, Светла Царица, Принц Јединац, Царев Ризничар, Добри Див, Принцеза Вила и Троглава Ала. Кога ту све нема, помислиш, и наставиш да листаш!

Ми нећемо даље с тобом. Можда си ти, ту у књижари, стајао и прочитао целу „Причу о принцу јединцу”, можда ниси могао да дочекаш да дођеш кући, увалиш се у фотељу и у удобној пози читаш, па би сад могао да нам откријеш о чему се ради у овој бајци. Сасвим довољно открива текст на задњој корици књиге, таман колико треба да сваког заинтересује:

Да чујемо шта нам каже књига стара!

„Нек се принц у коштац с невољама хвата.

Мора да пронађе свог старијег брата”.

Јасно је да за нас те речи не важе…

„Принц јединац, да би заслужио славу,

нека се запути по алину главу!”

Очигледно, биће узбудљиво.

Ајмо на читање!

Наставак, није тешко погодити, јесте у драмској секцији. Када прочиташ књигу и видиш колико се занимљивих ликова крије у њој, пронађи одговарајуће друштво, па на посао 🙂 Наравно, зна се да је највише на цени машта. Ваша машта!

Опет, неће вам шкодити да прочитате адаптацију Драгана Гаврића „Бајка(Званични форум Камерне сцене „Мирослав Антић”, Сента). Или да погледате слике са представе „Прича о Принцу Јединцу” у извођењу шабачког позоришта (Порт.рс)

Чекам вас са оригиналном идејом 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s