ПЕТ ПРИЈАТЕЉА РЕШАВА МИСТЕРИЈУ – Енид Блајтон

17 феб

Још мало о Енид Блајтон (1897 – 1968)

Ако волиш авантуристичке романе за децу, онда ти је Енид Блајтон већ позната. Најлепше је што се може рећи о њој јесте да је млађој читалачкој публици широм света подарила бројне књиге за читање и уживање. Писала је она и под псеудонимом Мери Полок, што вероватно не знаш 🙂 А знаш ли који је њен најпопуларнији лик? Не знаш! Нећеш веровати, али је то баш Ноди, лутка-таксиста из града играчака. Сећаш се Нодија?

Ноди

Питам се да ли те наслов књиге асоцира на распуст. Или оригинални наслов књиге „Five have a Mystery to Solve”? Вероватно не, а опет, најлепша осећања везују се баш за школски распуст, који се жељно ишчекује, радује му се и ужива у њему… И пати се што кратко траје 🙂 Ако је веровати Гугловом преводиоцу, јасно је да је реч о различитом изговару. На ком год језику дете говори, зна се да се на исто односи и садржи исте елементе. Не верујем да постоји дете на целој планети које не воли школски распуст 🙂

Школски распуст

РАСПУСТ (м)

1. шк. одмор између две школске године, односно између два периода наставе: летњи распуст, зимски распуст

2. свршетак рада, мандата (скупштине и слично); обустава рада

(Речник српскога језика)

Заједничка је свим речима која означава распуст једна реч:

авантура

А шта је друго школски распуст него време за нове авантуре?! По томе се не разликује ни чувена петорка. И овог распуста пролази кроз бројне авантуре, што се може наслутити већ из наслова поглавља којих је укупно 19:

 1. Ускршњи распуст
 2. Гост на чају
 3. Кућа на брду – и Вилфрид
 4. Смештање у кућу
 5. Вилфрид је заиста напоран – а Ен заиста изненађује!
 6. Лукас – и његова прича
 7. На терену за голф
 8. Углавном о Вилфриду
 9. Одлазак на Острво шапата
 10. Пријатељи у невољи
 11. Чудно откриће
 12. Велико изненађење – и шок за Џорџ
 13. Оброк – сан – и нестанак
 14. Вилфрид доживљава сопствену авантуру
 15. Џулијан има узбудљив план
 16. Путовање под земљу
 17. У соби са драгоценостима
 18. Време је за узбуђења!
 19. Ен је тигар!

Дакле, Џулијан, Дик, Ен и Џорџ, њихова сестра од стрица и не знају да ће се наћи у новој авантури. А ко је пети члан ове познате дружине. Наравно, пас Тимоти који се не одваја од своје власнице Џорџ. Њихове овогодишње авантуре на распусту почињу када им долази један гост. Док уживају у чају, сазнају да тај гост има дивну кућицу у брдима. Из те кућице види се цела лука. У тој кућици живи овај гост са унуком Вилфридом, који се плаши да буде сам на тако усамљеном месту, високо на брдима. Та дивна кућица с прелепим погледом је на неки начин врло једноставна. Нема воде у кући, само се користи бунар, а нема ни струје или плина – само свеће или уљана лампа. Можда звучи старински, али заиста, поглед то надомешћује. Наравно, петорка сматра да би СТВАРНО било забавно да опет буду сами. Мисле да тај Вилфрид неће бити неки терет. Вероватно је реч само о неком будаластом детету које се плаши да буде остављен сам, иако тамо постоји нека жена. Наравно, своја размишљања нису поделили са одраслима 🙂

Тако су се нашли у кући која је била стара, врло стара. Наравно, и изрезбарени намештај у њој је такође био стар. Прастаре уљане лампе су стајале на два стола у соби, а између њих је био шпорет с тигањем на врху. Уске, искривљене дрвене степенице су водиле на горњи спрат где се налазила дугачка, прилично мрачна соба са сламеним кровом који су придржавале црне греде.

А онда се појавио Вилфрид. Њега је тешко описати. Таквог дечака треба упознати, а то је једино могуће ако…

А то је и једини начин да сазнаш коју су то мистерију решили. Шта су све открили?

Ко је Лукас? Преплануо, сјајних очију, увек је на терену за голф и прича приче о животињама и птицама које толико воли. Шта је голф?

Какво је то Острво шапата? Сама ауторка каже да оствро стварно постоје и да је стварно смештено у великој плавој луци из приче.

Да ли је могуће да су се пријатељи опет нашли у невољи? Каквој невољи?

Откуд толико сјајних статуа које стоје у тами шуме?

Шта се крије у бунару, у тој дугачкој, мрачној рупи пуној води на дну?

Шта је то Џулијан толико узбудљиво смислио?

Када су кренули, пењући се уз мрачни пролаз у стену, размишљали су шта ли ће наћи. Шта ли ће видети? Није ни чудо што су им срца куцала брзо и гласно. Авантура? Мора се бити опрезан ако је авантура у питању, јер СВАШТА може да се деси током авантуре!

Шта се њима десило?

На шта су наишли?

На кога су наишли? Ко су Емилио и Карло?

Пет пријатеља решава мистерију

Права књига за распуст. Можда и пре, како би се лакше дочекао тај последњи дан у текућој школској години 🙂

Прочитај ову књигу и уживај у овој великој авантури!

Или ће то можда бити твоја велика авантура?!

Провери 🙂

◊   ◊   ◊   ◊   ◊

Мартин Мистерија

Размишљајући о наслову ове књиге, сетила сам се стрипова из детињства. Између осталих, и стрипова у којима је главни јунак Марти Мистерија. Претпостављам да и ти волиш стрипове. Да ли ти се пружила прилика да прочиташ неки стрип са Мартијем? Ако није, можеш прочитати, за почетак, 200. број. Захваљујући господину Саши Ђорђевићу и његовом „Мега блогу”, можеш уживати у много чему што се тиче света филма, стрипа, музике… Марти Мистерија је рођен у Италији 1982. године. За то је заслужна Издавачка кућа ‘Серђо Бонели Едиторе’. Можеш прочитати чланак Дарка Ђокића (УППС – Удружење за промоцију и продукцију стрипа). За крај, уживај у италијанском језику и цртаним филмовима 🙂

Мистерија Мартин

Advertisements

2 реаговања to “ПЕТ ПРИЈАТЕЉА РЕШАВА МИСТЕРИЈУ – Енид Блајтон”

 1. Masaaaaaaaaaaaaaaaaa (@MasaBiceez) 6. марта 2013. у 17:04 #

  obozavam sve njihove knjige 😀

 2. Силвана 6. марта 2013. у 20:04 #

  Јесу лепе 🙂 Мени се свиђа спремност пријатеља на авантуру, али и како мудро поступају у неким ситуацијама када би се одрасли замислили 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s