ДОКТОР ДУЛИТЛ – Хју Лофтинг

16 феб
 1. Твоја наставница 🙂
 2. Љубица 6/2 ♥     (шк. 2012/2013.)

____________________________________________________________________

Зашто треба прочитати ову књигу?

Доктор Дулитл, насловна

Разлога је много. Не могу се ни набројати сви 🙂

Први разлог

Права књига за будуће ветеринаре!

Ако ти је познат виц, народна умотворина данашњег доба, који следи, биће ти јасније 🙂

Отишао ветеринар код доктора.

Доктор га пита шта му је, а ветеринар му одговори: „Е, па тако и ја умем да лечим!”

А на једном месту у књизи налазе се речи: „Најгоре је то што сваки уображава да може бити марвени лекар – просто зато што се животиње не жале. Ко хоће да буде добар марвени лекар, мора бити паметнији него добар лекар за људе”. Ако желиш да будеш ветеринар, размисли о овим речима.

Други разлог

Вечити проблем звани – новац. Сигурно је да о новцу размишљаш иако не би требало у односу на твоје године. Већ је постало устаљено једно мишљење о новцу, али у овој књизи ћеш имати прилике да о новцу размислиш из другог угла. Чак се на неколико места помиње новац:

 • Новац је терет. Свима би било боље да новац никада није ни пронађен. Шта нас се тиче новац док смо срећни!
 • О, Боже, човек има само незгоде са тим новцем!
 • Новац је страшан терет. Али је добро кад човек о новцу не мора да мисли.

Ова вечита тема је везана за срећу. Прочиташ ли чланак из Политикиног забавника број 3178, сигурно ћеш нешто закључити. Нешто паметно 🙂

НАЈСРЕЋНИЈИ НИСУ БОГАТИ

Не живе у богатим земљама у којима владају благостање и ред. Нити тамо где могу да се похвале највећим бројем дипломираних. Најсрећније особе живе у Латинској Америци. То потврђује нови подаци Галупа, организације која се бави истраживањем светског јавног мњења. Они су испитали више од сто педесет хиљада људи широм наше планете. Међу првих десет земља у којима живе срећни становници су Гватемала, Парагвај и Панама. А ниједна од њих не може да се похвали високим дохотком! У тим земљама чак осамдесет пет одсто испитаних рекло је да се често смеје и да је задовољно сопственим животом. Међу првих десет су и Венецуела, Еквадор и Костарика. Од Европљана најсрећнији су, по обичају, Данци.

Ако срећу прате латино мелодије и ритмови, требало би се осврнути на другу страну медаље. Где живе најтужнији, најнезадовољнији људи? У Сингапуру. Додуше, одмах иза њих су Немци и Французи. А Велика Британија је у свој државни програм уврстила и рад на побољшању осећања задовољства својих грађана, што је довело до повољнијег исхода испитивања.

Према поменутом истраживању, врло тужни су и становници Грузије и Литваније. Њима праве друштво Ирачани и Авганистанци, као и становници Хаитија. Што се Американаца тиче, они су негде на средини. Ни срећни, ни несрећни.

Трећи разлог

Шта знаш о Полинезији? У каквој је вези са овом књигом? Ни у каквој 🙂 Али се и од папагаја Полинезије може много тога научити: 

Полинезијине речи

Сети се, за почетак, родољубивих песама које смо анализирали:

 • Моја домовина, Душан Васиљев
 • Моја отаџбина, Алекса Шантић

Чини ми се да знаш шта значи реч носталгија, а неће ти шкодити ако размислиш о синонимима ОТАЏБИНА и ДОМОВИНА 🙂

Четврти разлог

У књизи се налази једна реченица о којој вреди размислити. Директно се не односи на људе, али осликава људски род и до дана данашњег:

Само највећи глупак може да буде неучтив према једном добром човеку”.

Окрени се и погледај људе око себе. Али не гледај њихов изглед. Завири им у душу. На нашу срећу, и даље је много више добрих људи од оних других. А на теби је да размислиш о својим речима 🙂

Пети разлог

У твом је узрасту нормално да волиш животиње и да размишљаш о њима. Вероватно имаш неког кућног љубимца; још је вероватније да много тога знаш о животињама. Знаш ли нешто о игвани (није грешка) и окапију? Вероватно знаш. А знаш ли нешто о животиња по имену гурај-вуци 🙂 Ако не знаш, а занима те, десето поглавље ове књиге је право место да се информишеш о овој животињи.

У случају да те занимају мајмуни, а не знаш много о њима, изненадићеш се колико родова мајмунских постоји. Углавном људи знају за гориле, орангутане, шимпанзе, павијане, свилене мајмуне, сиве мајмуне и црвене мајмуне. Занимљиво, зар не?

Шести разлог

Идеална прилика да упознаш особу као што је др. мед. Џон Дулитл. Сигурно би ти значило да стварно познајеш овакву особу. Млади и стари знали су добро овог доктора и кад би ишао улицом са цилиндром на глави, сви су говорили: „Ево господина доктора! То је паметан човек!” Био је јак човек, мада не много крупан. Деца и пси дотрчали би са свих страна и ишли за њим; чак су и свраке, које станују у црквеном торњу, крештале и климале главом. Док је његова сестра Сара водила рачуна о кући, његова је брига био врт. Много је волео животиње и имао је много, много љубимаца међу њима. Имао је златне рибице, беле зечеве, беле мишеве, веверицу, јежа, краву са телетом, 25-годишњег хромог коња, пилиће, голубове, два јагњета и многе друге животиње. Наравно, имао је и посебно драге животиње. Његови су љубимци били:

 • патка Даб-Даб
 • пас Џип
 • свиња Геб-Геб
 • папагај Полинезија
 • сова Ту-Ту

Своје животињско царство допунио је новим чланом. Код њега се доселио и мајмун Чи-Чи. Иначе, ово име је у мајмунском језику сасвим проста реч и значи ђумбир. Знаш ли шта је ђумбир? Права књига за богаћење речника, нема шта!

Иако прави лекар, лекар за људе, пацијената је имао све мање јер они нису волели мешање са толиким животињама. Од докторове славе остала је само прича, а материјално стање му је било толико лоше судећи чак и по кравати пуној рупа. Верне су му остале само пси, мачке и деца док је ишао улицом. Њима није било важно да ли је он богат и славан или није.

Седми разлог

Овај разлог је индиректно везан за претходни разлог. Наиме, сећаш се да су сви говорили:

Ево господина доктора!

Обрати пажњу! Већина би рекла: Ево га господин доктор! Притом заборављају да се смеју онима који користе – ги, га, гу 😦 У сваком случају, писменији смо и имамо богатији речник ако – читамо 🙂 И ако има грешака у књизи, ми учимо. Учимо како нешто не треба писати.

Осми разлог

Верујем да већ знаш за филмове у чијој се основи налази ова књига. Ако не знаш за њих, пронађи их и уживај у њима, смеј се и опусти. У почетку је главни глумац био Еди Марфи.

први филм Доктор Дулитл

други филм Доктор Дулитл

трећи филм Доктор Дулитл

четврти филм Доктор Дулитл

пети филм Доктор Дулитл

Уживаћеш у овим комедијама сигурно. Али, знаш шта? Пропустићеш прилику да уживаш у овој књизи. Изненадићеш се колико се књига и филм разликују. Као небо и земља!

 ♣   ♣   ♣   ♣   ♣

Ваљда је доста разлога.

Прочитај књигу, па осмисли и ти неки разлог. На нама је да подстакнемо и друге да прочитају ову књигу и уживају у њој.

 ♣   ♣   ♣   ♣   ♣

Остадоше иза ових разлога и бројна питања…

Да ли је доктор Дулитл остао славан и богат као марвени лекар? Која животиња је допринела да се његово материјално стање промени још једном? Да ли је пронађено решење?

Прочитај наслове поглавља:

 1. Градић Падлејби
 2. Немушти језик
 3. Нове бриге
 4. Порука из Африке
 5. Велики пут
 6. Полинезија и краљ
 7. Мост од мајмуна
 8. Вођа лавова
 9. Саветовање мајмуна
 10. Најређа животиња
 11. Црни краљевић
 12. Медицина и мађија
 13. Црвена једра и плава крила
 14. Опомена пацова
 15. Змај из Варварије
 16. Ту-Ту ослушкује
 17. Океански брбљивци
 18. Мириси
 19. Стена
 20. Рибарев завичај
 21. Опет код куће

Јасно ти је да се радња не дешава само у овом малом граду описаном у првом поглављу. Ко је све кренуо на пут? Упознаћеш се и са једним слепим путником. Знаш ли за кога се каже да је слепи путник?

Ликова је у књизи прилично. Сваки је на свој начин занимљив. На пример, Бен Али Змаја од Варварије. Већ погађаш да ћеш се срести и са гусарима. А да ли ће они заувек остати гусари?! Упознаћеш и краља свих Џолигинка, његову супругу, краљицу Ерминтруду, и њиховог сина, краљевића Бумпа. Шта мислиш, како је краљ дочекао доктора Дулитла после искуства са једним белим човеком који је некада ископао много рупа тражећи злато, а све слонове поубијао због њихових зуба?

Не верујем да те после прочитане књиге неће заинтересовати ко се сетио да напише такву књигу. Коме је уопште пало на памет да пише о многим стварима за које већина никад није чула? На пример, о мајмунском мосту? Знаш ли какав је то мост?

Знаћеш 🙂 🙂 🙂

Књигу је написао Џон Хју Лофтинг.

Хју Лофтинг

Рођен је 14. јануара 1886. године у Великој Британији у бројној породици. Имао је петоро браће и сестара. Отац Џон Браун Лофтинг је био Енглез, а мајка Елизабет Агнес Иркиња. Хју је завршио 1904. године језуитску школу у Честерфилду, а онда је у Америци студирао технологију. Науке је завршио 1907. године на лондонском универзитету. Посао инжењера одвео га је у Канаду, а касније и у земље Јужне Америке. Постаје становник Њујорка 1912. године и тада се посвећује својој великој љубави: писању. Тада се жени први пут, али му супруга умире 1927. године и оставља га са двоје деце. Већ следеће године се жени други пут, али му и друга супруга умире и то исте године. Нажалост, није га заобишао Први светски рат. Учествовао је у бројним борбама, али постаје инвалид после рањавања у ногу. Враћа се у Њујорк и наставља са писаДоктор Дулитлњем. Нас, наравно, највише занимају авантуре доктора Дулитла. Прву књигу о њему објавио је 1920. године. Прелистај ову књигу. Укупно их је двадесет. Године 1935. жени се трећи пут и добија још једног сина. Селе се у Калифорнију. У 61. години је умро у калифорнијском граду Топанги. Дана 26. септембра 1947. светска књижевност је остала без овог врсног ствараоца. За своје дело добио је бројне награде. Једна од њих је и награда Луиса Керола. Три књиге о доктору Дулитлу објављене су после ауторове смрти. Трећа је објављена 1952. године. Власник ауторских права над књижевним делима Хјуа Лофтинга добио је Кристофер, ауторов син из трећег брака.

 ♣   ♣   ♣   ♣   ♣

Доктор Дулитл

Х. Лофтинг

Хју Џон Лофтинг (1886-1947) британски је књижевник. Веровали или не, по струци је био инжењер.

Рођен је 14.јануара 1886. године у Енглеској, а умро је у Америци 26. септембра 1947. године.

Сву славу као писац досегао је креирајући један од најпознатијих и најомиљенијих дечјих ликова – доктора Дулитла.

Након одслужења војног рока у Првом светском рату, где је био озбиљно рањен, преселио се са својим ближњима у Америку, у Конектикат, где је наставио да ствара.

Његов син Кристофер је након његове смрти постао носилац интелектуалне својине над његовим делима.

1

Ликови:

Главни:

 • Доктор Дулитл
 • Патка Даб-Даб
 • Папагај Полинезија
 • Сова Ту-Ту

Споредни:

 • Сара Дулитл
 • Продавац
 • Лађар
 • Мишеви
 • Мајмун Ци-Ци
 • Крокодил
 • Црни краљевић
 • Гусари
 • Џип (пас)
 • Риђокоси човек
 • Његова сестра
 • Њен син

О делу

Пре много година живео је доктор Дулитл. Знао је много о животињама, али је лечио људе.

73

Његова кућа налазила се на ивици града Падлејбеја. Кућа му је била мала, али је волео животиње и имао је велики врт.

72

Имао је много љубимаца, али најдражи су му били патка Даб-Даб, пас Џип, свиња Геб-Геб, папагај Полинезија и сова Ту-Ту. Пошто је лечио људе, имао је пара док није дошла једна стара дама и села на јежа који је спавао на каучу. Од тада је постао сиромашан јер нико није долазио да га лечи због животиње коју је излечио од зубобоље, то јест, крокодила. Крокодил му је обећао да ће бити миран и неће уједати људе, али они су се плашили, као и његова сестра Сара која је отишла од куће и удала се. Пошто је био сам, кућа му је била неуредна па су животиње одлучиле да му почисте кућу јер их он чува. Он је рекао да није видео чистију кућу икада.

3

Пошто није имао пара, није могао да купи животињама да једу, али је дошао продавац меса и рекао му да би боље било да постане ветеринар. Он је рекао да ће можда постати, то јест, пробати да се споразумева са животињама. Једног лепог дана седео је у трпезарији и слушао папагаја како нешто прича на птичјем језику. Њега је то зачудило па је питао папагаја да му каже нешто на птичјем језику, а он ће то да записује. Тако је и било.

4

Постао је ветеринар и ишло му је добро. Зарађивао је и постао богат. После тога долази писмо од ласте да су се мајмуни разболели и да су чули да је он професионалац у лечењу животиња па су га позвали у Африку да их излечи. Мајмун Ци-Ци је рекао да одмах крену, али доктор није имао лађу па је замолио једног пријатеља да му позајми лађу. Он му је позајмио и папагај је записао шта им треба за пут. Није имао пара да купи све те ствари па је замолио продавца да му то да, а када се врати, платиће му. Добили су намирнице и пошли на пут. Путовали су уз помоћ ласта и дошли до Африке, али тамо су наишли на црнца који их је одвео до краља, а краљ их је затворио у тамницу јер га је један бели човек преварио па је дао заклетву да бели човек не може крочити на његов посед. Папагај је надмудрио краља и омогућио својој дружини да крену даље, али је краљева жена видела како је папагај излетео кроз прозор и рекла то мужу. Он је послао и њу и војнике да их нађу, али је мајмун Ци-Ци знао Африку као свој џеп и сакрио их је у шуми, на месту где човекова нога још није крочила.

2

Када су војници отишли на спавање, мајмун их је ослободио и кренули су даље. Када су рекли краљу да нема плена, краљ им је рекао да неће спавати док не пронађу бегунце и они су опет кренули за њима. Да је мајмун то знао, опет би их сакрио, али пошто није знао, наставили су даље. Мајмуни су их видели, узели им кофере и брзо потрчали. Војници су их видели, али пошто је једна шимпанза била последња и носила кофер, говорила је да што брже трче. Доктор се оклизнуо и пао. Поручник је био срећан што ће ухватити бегунце и краљ ће га наградити, али није имао среће јер је имао велике уши и оне су се запетљале у грање. Долину мајмуна је делила једна провалија од краљеве долине па су мајмуни извели мајмунски мост који је био сачињен од мајмуна. Доктор Дулитл је био једини човек који је видео мајмунски мост. Мајмуни су му помогли да пређе и направили кућице да ставе болесне у кревете. Доктор их је почео лечити, али му је била потребна помоћ па су позвали лавове, леопарде и антилопе. Они су одбили да помогну и вратили се кући, али је лавова жена рекла лаву да му је дете болесно, а он јој је испричао о томе што се десило. Она га је изгрдила и рекла му да мора да се врати и извини се том лекару. Када се лав извинио, помогли су доктору и он је излечио мајмуне, али и малог лава који је јако сладак. Када су морали да крену, мајмуни нису желели да доктор оде, али пошто им је мајмун Ци-Ци објаснила да мора да оде, они су желели да му се одуже и дали су му нешто невероватно, нешто на чему може да заради паре, то јест, дали су му гурај-вуција. Он је заволео доктора јер је био добар према њему. Кренули су кући. Краљева војска их је опет ухватила. Мали краљевић је желео да има бело лице и папагај се снашао па је рекао да је његов отац затворио чаробњака и да иде код њега да му оствари жељу, али мора да га пита шта хоће заузврат. Краљевић је отишао до доктора Дулитла и питао га баш како је вила рекла, пошто се папагај претварао да је вила, а доктор је рекао да хоће лађу и да га ослободи. Краљевић је то урадио и доктор му је остварио жељу. Ни сам није знао како, али свеједно –  успело је. Кренули су и онда су их ухватили гусари који су покушали да их опљачкају. Морски пси су им помогли и доктор је наставио пут на гусарском броду који је био брз као муња. Иза затворених врата нашли су дечака који је изгубио ујака и јако је желео да га пронађе па му је доктор помогао. Пас Џип је пронашао дечаковог ујака и одвео их кући. Они су остали у гостима код тог дечака два или три дана па су кренули кући. Градоначелник општине поклонио им је златну огрлицу за пса и сат са правим дијамантима за доктора. Кренули су кући, али пре него што се врате кући, морали су да обиђу много градова како би зарадили за живот. Многи људи хтели су да купе гурај-вуција, али им доктор то није дозволио. Вратили су се кући и исплатили своје дугове и све што је требало и са чежњом су чекали дан када ће се вратити у Африку.

51

Анализа дела

Књижевни род: Епика (епска поезија)

Књижевна врста: авантуристичка књига

Тема ове књиге је докторова жеља за знањем.

Идеја ове књиге је пишчева жеља да нам покаже колико знање помаже, као и лично животно искуство, али и искуство других.

Поруке ове књиге су:

1. Знање увек помаже.

2. Кад си добар у нечему, одмах се примећује.

3. Кад си добар према животињама, и оне су добри према теби.

Карактеристике ликова

Један од најпажљивијих људи јесте доктор Дулитл. Има велико срце, воли животиње, а и оне воле њега. Кад је у питању нека болест животиња, увек је ту да помогне и то са љубазношћу и великим осмехом на лицу. Кад га затекне невоља, увек има помоћ.

Једна од најпаметнијих животиња јесте папагај Полинезија. Воли да паметује, али све што каже је истина. Пропутовао је цео свет и зна све пријатеље које су веома добри према њему и његовом старатељу, то јест, доктору.

Пас јунак је Џип који је спасио човека и тиме надмашио овчарског пса. Мислио је да су орлови уображене птице јер мисле да ако га они не нађу, неће нико. Зато је премашио орлове и убедио да само пси могу наћи човека. Није волео да га љубе, али волео је да буде примећен.

Свиња која воли само да једе јесте свиња Геб-Геб. Плашила се да би могла да настрада па је често плакала и мрзела када је не поштују. Када је плакала, обично је нервирала дружину, па је престајала да плаче јер их воли.

74

Сова која има одличан слух јесте сова Ту-Ту. Да она није чула оно иза врата, да се налази дечак, ништа се не би десило. Била је тамна и мало је причала.

Најлепша патка била је патка Даб-Даб. Волела је да плива и није желела да уништава пут па је често ћутала. Обавештавала је дружину о препрекама и увек је успевала да буде од помоћи.

За крај 🙂

Можда нисте видели овај занимљив чланак: Фризерка тврди да је „др Дулитл″ (Љубимац).

Љубица 6/2 ♥

(шк. 2012/2013.)

71

П.С. Наставнице, тастатура ми не ради лепо па негде има правописних грешака!!!!!!!!!!!!!!!!!

Драга моја Љубице…

🙂 🙂 🙂

 ♣   ♣   ♣   ♣   ♣

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: