ДИНОСАУРУСИ ПРЕ МРАКА – Мери Поуп Озборн

11 феб

Ова књига је прва у низу о чаробној кућици на дрвету. Прочиташ ли садржај, учиниће ти се по насловима поглавља да и нема неке авантуре у овој књизи. Али…

Садржај

Можда је боље да прочиташ одломак (Издавачка кућа „Лагуна”).

Већ на почетку књиге упознаћеш се са седмогодишњом Ени која воли да измишља ствари и Џека који већ има осам и по година и воли истинске ствари.

деца

Како је све почело?

Ени је открила кућицу на дрвету, ушушкану између две гране.

кућица

А у њој… Књиге. Кућица је била пуна књига, а Џек је обожавао књиге. На све стране само књиге. Веома старе књиге, прашњавих корица. Нове књиге, сјајних, јарко обојених корица.

И тако је све почело.  

Међу бројним књигама нашли су и једну књигу о диносаурусима. Прво су у њој видели слику једног прастарог летећег рептила. Птеранодона.

Птеранодон

Овај рептил има огромна крила која личе на она која има и слепи миш. Ово дивовско створење има дугу, рожнату и чудну кресту на потиљку и узан кљун. Наравно, његова крила су огромна. Живео је у доба креде. Нестао је пре 65 милиона година.

Радознала деца су установила да има кожу прекривену танким слојем маља. Његове дуге вилице су се отварале и затварале попут неких огромних маказа.

летећи рептил

Али нису само упознали Хенрија, како га је Ени назвала. Појавио се још један диносаурус који је личио на огромног носорога, али не са једним, већ са три рога. Један му је био на њушци, а два дугачка су му била изнад очију. Иза главе је имао нешто велико што је личило на штит. Џек је одмах препознао да је реч о трицератопсу. Установили су да је живео крајем доба креде. Биљојед је и тежио је преко 6 000 килограма. Овај је био невероватно велики. Већи од камиона. И јео је цветове с дрвета магнолије.

Трицератопс

А онда – медаљон. Медаљон с једним китњастим М.

Шта су још нашли?

Долину испуњену гнездима од блата. Гнезда су била пуна…

јаје диносауруса

А онда…

Једно невероватно велико и ружно чудовиште које хода на две ноге. Имало је и дуг, дебео реп који се љуљао. Мајушне руке му се при ходу такође љуљале. На његовој огромној глави најупечатљивије су биле разјапљене чељусти у којима су се крили дуги, блештави зуби, велики као ножеви за месо. Ни мање ни више него – тираносаурус рекс!

тиносаурус

Иначе, он је најкрупнији копнени месојед свих времена. На сву срећу, не живи данас. Могао би да поједе човека у једном залогају.

тиносаурус рекс

Како су се Ени и Џек спасили?!

Џек, Ени и диносаурус

Како су се ипак вратили у свој Жапчев Рукавац?

Уживај у дружењу са Ени и Џеком и упознај се са некима од диносауруса 🙂

Верујем да већ доста тога знаш о њима. Подсети се захваљујући „Политикином забавнику”:

Последњи диносауруси нестали су више од шездесет милиона година пре појаве човека, тако да се о њима зна само проучавањем фосила. Ходали су Земљом око сто седамдесет или сто осамдесет милиона година, али су крајем креде, пре око шездесет пет милиона година, изненада нестали. Научници заправо не знају колико је трајало њихово изумирање, можда кратко, али није искључено ни да је трајало и милион година. А да ли су нестали због великих промена у рељефу наше планете, кад су се станишта и клима променили, или су збрисани пошто је у Земљу ударио дивовски метеорит, такође није сасвим извесно.
Иначе, кад су се појавили први диносауруси, на Земљи је постојао суперконтинент Пангеа, у чији састав је улазила већина данашњих континената. То је животињама омогућавало да се крећу огромним пространствима. Кад је Пангеа почела да се распада, диносауруси су већ населили све њене делове. То је главни разлог што се њихови остаци данас могу наћи на свим континентима, чак и на Антарктику. Иначе, диносауруса је било различитих величина, од малих грабљиваца до дивовских примерака попут хипселосауруса, диплодокуса, брахиосауруса или ултрасауруса. Ма колико се чинило да се о овим животињама доста зна, није сигурно које боје су били, да ли су се мужјаци парили с више женки, колико им је трајало време одрастања, да ли су били топлокрвне или хладнокрвне животиње, колики им је био животни век. То што су поједине врсте имале дивовске размере не мора да значи и да су дуго живели. Научници процењују да је животни век диносауруса био између седамдесет и триста педесет година.

Ако желиш више да знаш о диносаурусима:

º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º

чаробна кућица 2

Чаробна кућица на дрвету бр. 1

Диносауруси пре мрака

Мери Поуп Озборн

Једног дана је требало да причамо о књигама које смо прочитали. Пажњу ми је привукла прича о књигама у којима се помиње чаробна кућица. Мало сам се распитао и сазнао сам да их има више. Почео сам, наравно, од прве.

Чаробна кућица 1

Ове књиге је написала Мери Поуп Озборн. Сазнао сам да је написала преко педесет књига. Сазнао сам и да се писањем бави више од двадесет година. Први пут је почела да пише о 11-годишњој девојчици чије су догодовштине биле и њене личне.

Њен чувени серијал „Чаробна кућица на дрвету” путује кроз време у коме живе диносауруси, витезови, мумије, пирати и нинџе. Одлази и у тропске шуме, стиже до Месеца и коралних гребена, посећује америчке Индијанце, Африку и Арктик.

1

Захваљујући овом серијалу пропутовала је школе широм Америке и упознала се са хиљадама деце. Заједно са њима и даље открива да се маштом, писањем и читањем ствара права магија којом се сазнаје свет.

Џек и Ени

Џек и његова млађа сестра Ени једног дана су на џиновском храсту угледали најдуже лествице. Лествице су висиле са самог врха дрвета, а на врху је стајала кућица ушушкана између две гране.Та кућица била је пуна књига, а Џек је обожавао књиге. Онда су се уз помоћ једне књиге вратили у доба диносауруса. Мислили су хоће ли стићи кући на вечеру или ће и они постати храна за диносаурусе.

На леђима диносауруса

Детаље вам нећу наводити јер је наша наставница то већ учинила. Биће добро ако запамтите да је ово тек једна од осам књига. Препоручујем вам да је прочитате и попнете се чаробним лествицама у пустоловину читајући књиге из серијала „Чаробна кућица на дрвету”.

Ово је тек прва књига

Поздрав до следеће…

Алекса 6/2

(шк. 2012/2013.)

º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º

ДИНОСАУРУСИ ПРЕ МРАКА

Мери Поуп Озборн

Мери Поуп Озборн је аутор која је обрадовала читаоце широм света својим бројним романима, сликовницама и збиркама кратких прича. Њене књиге су препознатљиве по томе што се делимично заснивају на стварним догађајима. Књиге везане за чаробну кућу на дрвету преведене су на многе светске језике. Препоручују их многи наставници и родитељи јер ове књиге уводе младе читаоце у различите културе и времена у историји, а нису изостављене ни приче из античког доба.

Књиге Мери Поуп Озборн

Мери Поуп Озборн је удата за Вила Озборна, научног сарадника у вези са овим књигама.  Живе у Америци.

О делу:

У овој књизи се говори о брату и сестри који су се играли у шуми у близини њихове куће.

Џек и Ени

Девојчица је скакутала около и једног момента је скренула у шуму и није јој било ни трага ни гласа. Џек ју је уплашено звао. Она се одазвала и рекла му да ово мора да види. Он је рекао да је боље да је то нешто добро. Тада је видео кућицу која се налазила на врху дрвета. Никад пре није видео толике лествице. Ени је хтела да се попне па да види шта има тамо, али је Џек рекао да не могу то учинити јер не знају чија је кућа. Девојчица се ипак попела и јавила брату да нема никога и да може слободно да се попне. Он се попео и видео је много књига, а он је волео књиге.

3

Хтели су да прегледају књиге па су налетели на књигу о диносаурусима. Он је пожелео да их види уживо и прстом је показао на место. Тада је ветар дунуо јако, толико јако да је кућица одлетела баш на то место. Невероватно! Дечак је погледао кроз прозор и видео да је долина иста као и из књиге. Они су се задивили и видели како неко створење лети ка њима. То је био летећи рептил који их је задивио. Слетео је тачно испод храста. Девојчица је сишла и помазила га упркос братовљевом противљењу. Тада су схватили да су у неком нестварном свету. Нису могли да поверују. Видели су и остале диносаурусе који су били већи и јачи.

4

Када је Џек био у опасности, девојчица је рекла летећем рептилу да иде по њега и спаси га. Дечак је нашао златан медаљон на којем је било уцртано слово М. Када су пожелели да се врате кући, девојчица је рекла брату да стави прст на књигу где је била нацртана њихова долина и да пожели да се врати кући. Тада је опет дунуо ветар. Кућица је полетела и одвела их кући. Нагнули су се на прозор и видели да их мајка зове да дођу кући. Они су рекли да стижу. На путу до куће су се договорили да никоме не причају о овом необичном догађају. Одлучили су да и сутра дођу у чаробну кућицу на дрвету и виде шта их тамо чека.

Чаробна кућица 1

Анализа дела:

Књижевни род: Епика (епска поезија)

Књижевна врста: авантуристичка књига

Тема ове књиге је неочекивани доживљај дечака и девојчице који су се изненада нашли у свету диносауруса.

Идеја ове књиге је пишчева жеља да нам покаже да увек може да нам се деси оно што најмање очекујемо.

Поруке ове књиге су:

1. На све буди спреман.

2.  Никад не реци никад.

3. Књиге нас увек науче нечем новом из живота.

Чаробна кућица 1

Мој доживљај дела:

Мислим да је ова књига веома добра за размишљање и препоручујем је од срца. Ова књига нам помаже да научимо шта нас све може дочекати у будућности иако на то нисмо спремни.  Помаже нам у припреми да разумемо и протумачимо веома озбиљне ствари. Када сте љути, потрудите се да то не покажете особама које покушавају да вас засмеју или усреће на неки начин, па макар оне и не успевале у томе. Будите добри па лепо реците тим особама да вам није дан за шалу и и да сте уморни. Оне ће вас сигурно разумети. Ову књигу посебно препоручујем особама које воле животиње и које покушавају да се споразумеју са њима. Када нађете себи нешто важно, не дозволите да вам то драго отму и увек се борите до краја. Ову књигу је неко другачије протумачио и доживео, али то није важно. Не бојте се да изнесете своје мишљења. Не плашите се што ће вас се неко можда подсмевати због тога што он има другачије мишљење од твог. Намерно и храбро изнесите своје мишљење и до краја останите доследни у томе.

Немања С. 6/3

(шк. 2012/2013.)

º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º

Наставнице, ако неко зна колико не волим да читам, онда сте то Ви 😦 Још мање волим да анализирам оно што сам прочитао. Ипак сам прочитао неке књиге из серијала „Чаробна кућица на дрвету” ауторке Мери Поуп Озборн.

Чаробна кућица

Књиге јесу краће по садржају (око седамдесетак страница по књизи), али сам прочитао више њих. Барем сам се потрудио🙂 Знам да су ове књиге некако детињасте, али има нешто занимљиво у њима. Можда ће се и Вама допасти 🙂

Прва књига – „Диносауруси пре мрака”

Џек и Ени су брат и сестра који живе у Пенсилванији у Жапчевом Рукавцу. Џек има осам и по година, а Ени седам. Ени је волела да измишља ствари, а Џек више да учи и чита књиге.

Џек

Волео је праве ствари, ствари које постоје. Док су се једног дана играли у шуми, Ени се глупирала наоколо и правила се да бежи од чудовишта.

Ени

Док је бежала, видела је степенице од канапа на једном високом дрвету. Ове лествице су водиле до неке кућице на дрвету. Ени се одмах попела, а Џек ју је одоздо дозивао.

Џек испод дрвета

Није хтео да се попне, али чим му је Ени рекла да је кућица пуна књига, он је одмах полетео. Попео се и није веровао кад је видео колико књига има унутра. Џек је узео једну о диносаурусима из праисторије. Отворио је страницу на којој је била слика са разноразним диносаурусима и рекао: ,,Како бих волео да одемо тамо“. Одједном су осетили ветар и да се кућица помера. Као да су били у машини за веш док је укључена центрифуга. Када се то завршило и када су погледали кроз прозор, видели су да су се нашли на слици из књиге, а слика Жапчевог Рукавца је била у књизи. Док је Џек размишљао како да се врате и како су дошли ту, Ени је нашла новог пријатеља, трицератопса, кога је назвала Хенри.

диносаурус

Џек се уплашио, али му је Ени показала да је Хенри питом. Џек јој је рекао да остави Хенрија и да крене за њим. Пошли су даље. Успут су нашли златни медаљон на коме је било слово М. Док су шетали, размишљали су како ће се вратити кући, јер су морали да се врате кући пре мрака. Замало да постану ручак осталим диносаурусима, али их је Хенри спасио. Одвео их је у кућицу.

На диносаурусу

Док је Џек покушавао да нађе решење, Ени је почела да плаче. Била је много тужна и рекла је: „Волела бих да смо кући”. И опет је почела центрифуга и стигли су у Жапчев Рукавац. Нису имали времена да схвате шта се десило. Морали су да потрче кући како би стигли пре мрака.

књиге 1

Не мислим ништа посебно о овој књизи, а ни о другима из овог серијала. Ова књига је занимљива, иако су главни јунаци много млађи од мене. Упркос томе, било ми је занимљиво њихово дружење са диносаурусима. Клинци су занимљиви. Поготово ми је интересантан Џек који толико воли књиге. За разлику од мене 🙂 Више сличности имам са његовом сестром. Одушевило ме је то што се она не боји ничега, а посебно ми се допала радозналост коју испољава у свакој ситуацији.

2

Препоручујем ове књиге свима зато што немају описа надугачко и нашироко, а пропутује се и види много тога.

Чаробна кућица (књиге)

Пронађите било коју од ових књига и уживајте 🙂

Стефан 7/1

(шк. 2012/2013.)

º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º   º

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: