ТАУНЗЕНД Сју – Адријан Мол (осам књига)

29 јан

Знам да знаш шта је дневник 🙂 Сећаш се „Дневника” Ане Франк?

Дневник Ане Франк

Дневник представља личне записе који су хронолошким редом поређани. Обично се везују за догађаје у једном периоду, а најчешће је у питању дан. Пишу се за личну употребу, али су многи постали познати у књижевном свету. Садржај дневника је разноврстан. Обично се записују белешке о свакодневним догађајима и аутор износи сопствена осећања, запажања, размишљања… Многи се према свом дневнику односе као према најбољем пријатељу, па је неретка појава да се дневницима дају лична имена. Сећаш се Анине другарице Кити? Давање имена дневнику има своју подлогу у тежњи човека да ‘оживи’ свог верног друга. Постоји више од 16 000 објављених дневника. Сложићеш се да то није мало. Модерно време је и ову лепу и корисну навику променило. Данас се људи окрећу савременим технологијама, па су данас махом популарни блогови, а постоје и рачунарски програми који омогућавају својим корисницима да воде свој дневник.

→   →   →

Претпостављам да знаш ко је Адријан Мол. Знаш ли?

У случају да не знаш, сигурно ти је у глави да је то само још један од главних ликова тамо неких књига. То јесте тачно, на неки начин. С друге стране, ако ти кажем да је он један сасвим обичан дечак, знам да ми нећеш поверовати. А требало би! После упознавања са Адријаном Молом, нема тинејџера који неће бар малчице лакше проћи кроз све лепоте, муке и недоумице одрастања.

Али да кренемо редом!

Адријан Мол је главни лик у књигама Сју Таунзенд. Јесте реч о измишљеном јунаку, али је свакако један од најпознатијих који је рођен крајем прошлог века. Први пут се појављује у делу „Тајни дневник Адријана Мола (13 ¾ год.)” давне 1982. године, али његова популарност не опада ни до дана данашњег. Пажљиви читаоци лако могу установити да је он рођен 2. априла. Збуњени су тачном годином његовог рођења. Неки сматрају да је рођен 1967. године, док су неки присталице тога да је рођен 1968. Наравно, то и није тако битно. Битно је шта у својим дневницима пише Адријан Мол и по чему га сваки читалац памти.

Рођен је, као и ауторка, у енглеском граду Лестеру, који је познат по томе што се пуним плућима ужива у уметности.

Завршна сцена из Шекспировог дела Краљ Лир

Завршна сцена из Шекспировог дела Краљ Лир

Укупно је осам књига у овом серијалу и срећом, објављене су и код нас захваљујући „Лагуни”:

  • Тајни дневник Адријана Мола (13 ¾ год.)
  • Болно одрастање Адријана Мола
  • Искрене исповести Адријана Алберта Мола
  • Адријан Мол – Године лутања
  • Адријан Мол – Године капућина
  • Адријан Мол – Оружје за масовно уништење
  • Изгубљени дневници Адријана Мола
  • Адријан Мол: Млитаве године

 111Адријан је сличан својим вршњацима било ког дела света или времена по многим стварима које су нормалне за његов узраст. За њега се свашта може рећи, али му се једно мора признати. Са њим никада није досадно! Ако би њега неко питао којом би се речју описао, сигурно је да би он одабрао реч:

ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ

Наравно, оно што се мени посебно допада код њега јесте његова љубав према читању и жеља да обогати свој речник. Док читаш његове дневнике, размисли о томе.

Зашто Адријан Мол чита?

Зашто сматра да је богатство речи важно?

Занимљив је његов однос према новинама које се неминовно јављају са примицањем 21. века. Прави је традиционалиста, па захваљујући њему можеш разумети Британце. Никад се не зна! Можда ће ти то сазнање помоћи да се боље снађеш у Енглеској 🙂

Сложићеш се да не живи баш у идеалној породици. И ово је важан податак. Упознаш ли његове родитеље, верујем да ћеш бити срећно дете због својих родитеља. Много више похвала заслужује његова бака. Врло је интересантна, а што је најважније, спремна је да се заузме за своју породицу, посебно за унука. Адријан је прилично повучен. Пријатеља нема баш много, али је читаво богатство што има једног, али вредног. И да не мислиш да је реч о идеалном пријатељству! Ништа није идеално, па ни пријатељство 🙂

Читаоци се друже са заљубљеним Адријаном већ у првом делу. Није лако дечацима у том узрасту. Љубавне муке јесу слатке, али их ипак треба преживети 😦

Интересантан је и Адријанов однос према друштвеним догађајима. Много се тога дешава у Енглеској и читавом свету тих година. Шта мислиш, да ли Адријан то примећује?!

И тако, година за годином… Од слатких мука одрастања Адријана Мола до одраслог Адријана Мола.

Да ли је наш јунак остварио своје снове?

То ћеш већ сазнати, а док дођеш дотле, сигурно ћеш се насмејати и бар за трен заборавити на неку своју муку.

Верујем да ће ти и садржај текста на страни Vicia.com помоћи да боље разумеш размишљања и доживљаје овог младог надасве интересантног Британца:

Адријан Мол

Адријаново место у свету књижевних јунака је и те како важно, па није ни чудо да му је енглески лист „Гардијан” посветио доста текстова:

Адријан Мол

Уживај у дружењу са њим!

За крај…

Сју Таунзенд

Већ знаш да је Сју Таунзенд рођена у Лестеру, као и главни лик њених најпознатијих књига.

Лестер

Панорама Лестера

Верујем да те неће изненадити податак да је и она рођена 2. априла. Рођена је давне 1946. године. Њен отац је био по занимању поштар. Сју има четири сестре и све су млађе од ње. Завршила је основну школу и уписала гимназију. Интересантно је што је напустила школу као 15-годишњакиња јер је желела да се бави писањем. Нажалост, њени снови се нису могли одмах остварити. Бавила се разним пословима. Једно време је била радница у једној фабрици, а онда је постала продавачица. Прилично се млада удала. Живот су јој испуниле догодовштине њено Таунзенд Сјучетворо деце. Годинама је патила од шећерне болести, па и дан-данас активно учествује у акцијама за превенцију ове болести. Пре неколико година је имала проблем и са бубрегом. Две године је чекала трансплатацију, али се ниједан добровољни давалац није јавио. Захваљујући свом сину Шону, решила је овај проблем 2009. године. Поред Шона, има и Данијела, Викторију и Елизабету, тако да се не треба чудити како је могуће да се у толикој мери унела у главу једног тинејџера, а и многе друге стварне личности и догађаји су постали део њених књига. Своје снове о писању је ипак остварила. С тридесетак година је постала члан књижевног удружења у локалном позоришту, а у њему је запослена као драматург. Написала је многа дела за позориште, али је светску славу постигла управо делима у којима је главни јунак Адријан Мол. Судећи по неким престижним наградама, јасно је да ће се њене књиге о њему дуго, дуго читати.

123

Детаљније се о ауторкином животу можеш информисати на страни British Council:

Сју Таунзенд

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s