ЋИЛИБАРСКИ ДУРБИН – Филип Пулман

18 јан

Трећа књига

Ћилибарски дурбин

Ћилибарски дурбин, Филип Пулман

У трећем делу  Вил коначно упознаје свог оца због кога је убио оног човека, због кога је његова мајка изгубила разум и који га је напустио. Виловог оца су у Лајрином свету знали као цењеног, једног од најбољих научника и истраживача, Станислауса Грумана, коме су наводно Татари направили рупу у глави, извукли му мозак и убили га. Наравно, то није била истина. Он је на северу био вођа и поглавица Татара. Реч је о једном старом племену који су га знали као Јопари. За Вила је он био само тата, давно изгубљени тата, Џон Пари. Вил се борио са оцем јер је мислио да је непријатељ и није га препознао све док га једна од Серафининих вештица није убила јер јој се заклео на вечну љубав, а онда отишао и оставио је. То му је био изузетно погрешан потез зато што су вештице те које остављају јер живе вековима дуже од обичних смртника. Тек у тренутку када је вештичија стрела пробола срце Џона Парија, Вил је схватио да је то његов отац и узео његов легендарни плашт и одлучио да уради оно што му је отац последњим речима рекао. Одлучио је да однесе чудотворни нож лорду Асријелу.

Лајра + Вил (Ботаничка башта)

Нажалост, Вил тада схвата и да је Лајра нестала и креће у потрагу за њом заједно са анђелима који су били задужени да отпрате Вила до лорда Асријела. Наравно, Вил је одлучан да прво нађе Лајру и да истраје у томе, макар морао да оде у свет мртвих изгубљених душа.

Као што рекох на почетку, трилогија је само по себи таква да ћете је заволети већ у првом поглављу и нећете је испуштати из руку све до самог краја, баш као што се и мени десило 🙂

Бојана П. 7/1

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s