ХАРИ ПОТЕР И КАМЕН МУДРОСТИ – Џоан Кетлин Роулинг

18 јан

Према књижевном роду овај роман припада епици, а обиље фантастичних мотива сврстава га у дечје авантуристичке научнофантастичне романе. Тема романа је живот Харија Потера, његов одлазак у школу за вештице и чаробњаке Хогвортс и потрага за Каменом мудрости – еликсиром вечног живота. Садржај романа је испунио очекивање читалаца широм света, па није чудо да је роман и филмован.

Ауторка Џоан Кетлин Роулинг желела је да упозна читаоце свих узраста са нестварним светом магије кроз лик Харија Потера и његових другара, који су похађали школу за вештице и чаробњаке, али притом није заборавила да подсети читаоце на неизмерну снагу љубави и пријатељства. С друге стране, поручила је својим читаоцима да се не одричу света магије и чаролије који постоји у њиховим главама јер су само тако сва чуда могућа и у стварности.

Главни ликови су Хари Потер, Рон Весли и Хермиона Гренџер. Нераздвојно друштво спремно на смех и шалу, али и на беспоговорно пријатељство. Заједничке особине су им упорност, радозналост, искреност, сналажљивост и храброст. Храброст је посебно изражена код Харија, док се својом памећу и односом према учењу истиче Хермиона. Рон је незаменљиви члан овог друштва својом подршком.

Ништа мање нису занимљиви и ткз. споредни ликови у књижевном смислу. Неки су добри, неки су лоши, али својим особинама представљају стварни свет са свим врлинама и манама које постоје: Дарслијеви, Хагрид, Драко Мелфој, Албус Дамблдор, Квирел, Снејп, Креб, Гојл, Мек Гонагал, Невил, Веслијеви, Николас Фламел и незаобилазни Волдемор.

Још као беба, Хари је остао без родитеља. То је разлог што одраста у реалном свету, у кући породице Дарсли, тачније, у њиховој остави испод степеништа. Живи са тетком, течом и њиховим сином Дадлијем и њиховим сталним понижавањем и ниподаштавањем.

На свој једанаести рођендан сазнаје да су његови родитељи били велики чаробњаци и добија позив да похађа школу за вештице и чаробњаке Хогвортс. Доласком у ову школу, пред Харијем се отворио нови свет пун изазова и искушења, али за њега много лепши од света у коме је до тада живео.

У школи учи различите чаролије, а упознаје и своје најбоље пријатеље Рона Веслија и Хермиону Гренџер. Хари је храбар и одлучан дечак, решен да буде добар ученик и да у школи савлада све препреке и научи што више. Заједно са њим, и ја сам учио како се праве чаробни напици, без кључа откључавају врата, лети на метли, како се постаје невидљив и шета ходницима Хогвортса.

Међутим, његова радозналост често га одвлачи у неприлике, па неки професори мисле да је Хари непослушан и лош ђак. Успевши да заштити Камен мудрости (еликсир вечног живота) од најмрачнијег чаробњака свих времена Волдемора, Хари постаје херој у својој школи.

Завршавајући ову књигу, поново сам у реалном свету који ме окружује. Без обзира што је мој реални свет много бољи и лепши од онога у коме је Хари Потер провео своје детињство, било ми је веома узбудљиво и интересантно у друштву мог вршњака и његовог магичног света, у који би свако дете понекад желело да завири.

Филип Ф. 5/1

(шк. 2011/2012.)

Хари Потер и камен мудрости

Џ. К. Роулинг

Ауторка чувених романа о Харију Потеру је после дипломирања у Екстеру 1986. године почела да ради у Лондону. Тада и почиње да пише ове своје чувене књиге. Деведесетих година је живела у Португалији. Предавала је енглески језик, али се брзо враћа у Енглеску. Из кратког брака остљала јој је ћерка. Данас живи у Единбургу. Захваљујући свом књижевном таленту, престала је да живи од социјалне помоћи и давања часаова. Сада само пише.

На самом почетку романа упознаћете се са члановима једне сасвим обичне енглеске породице: Вернон Дарсли, његова жена Петунија и њихов син Дадли Дарсли. Они су и више него обични, чак су некако и претерано нормална породица. Све што и малчице има везу са необичним и неочекиваним за њих не постоји. Међутим, њихове су се навике по овом питању и те како промениле. Тачније, они су остали исти, али је у њихов живот ушло нешто необично и неочекивано: у ноћи 1. новембра 1981. године појављује се Албус Дамблдор, а једна обична мачка претвара се у Минерву Мек Гонагал. Из њихове приче ћете сазнати потребне податке о паду Лорда Волдемора, једног од најмоћнијих мрачних чаробњака свих времена, који је терорисао цео магијски и немагијски свет. Тада ћете сазнати да постоји један необичан дечак који је успео да заустави ову злу особу. Упознаћете Харија Потера. Волдемор је убио његове родитеље, покушао је да убије и њега, али то му није успело. Заштитила га је љубав мајке. Она је умрла да би спасила своје дете. Рећи ћете да то није ништа необично. И није, али треба да се подсетите и заувек запамтите шта значи љубав родитеља за свакога од нас. Упознаћете и огромног, стварно огромног, јер је џин, Рубијуса Хагрида који доноси бебу Харија Дамблдору. Та беба има препознатљив знак на челу – ожиљак у облику муње. Њих троје остављају Харија Дарслијевима, јединим живим рођацима који су му остали. Наиме, Петунија Дарсли и Харијева мајка Лили Потер биле су рођене сестре, а различите, што би се рекло, као небо и земља. Можда им је једина сличност само у томе што неизмерно воле своје синове. Може се рећи да су прихватили Харија. Морали су. Међутим, омаловажавање и ниподаштавање Харија за њих је била неисцрпна забава 😦

Године пролазе, али се о њима не зна много. Све до неколико дана пре Харијевог једанаестог рођендана. Он тада добија мистериозно писмо. Теча Вернон му не да да га прочита, али следећег дана долази још једно, и сваког следећег после тога, јер теча Вернон та писма баца. На памет му не пада да их да Харију. Али писма стижу и стижу. Како би их избегао, они одлазе од куће. Ни то им није помогло. Долази им и Хагрид и тада се сазнаје да је Хари примљен на Хогвортс, школу за вештице и чаробњаке. Хари има утисак као да је пао с крушке. Ту почињу његове авантуре које није могао ни у најлуђим сновима замислити. Коначно стиче и пријатеље. Наиме, на Хогвортсу, замку негде на северу Британије, Хари склапа пријатељство са Роном Визлијем и Хермионом Грејнџер. Није баш све идеално. Родило се и једно велико непријатељство између њега и Драка Мелфоја. Све ћете сазнати ако… И сигурно се питате зашто да прочитате ‘оволику’ књигу кад већ постоји баш леп филм по овој књизи снимљен. Разлог је само један: довољно сте маштовити да сами осмислите све написано у књизи. Вашој посебности није потребан филм 🙂

Упознаћете се са децом која припадају једној од четири хогвортских школа: Грифиндор, Слитерин, Хафлпаф и Рејвенло. Знам шта вас копка 🙂 Хари и његови пријатељи постајо, захваљујући чаробном шеширу за разврставање, део Грифиндора. И ова школа не би била права школа да у њој нема спорта и опседнутих спортом. Само што је овде реч о једном необичном спорту – квидичу. Хари постаје један од најбољих играча квидича у историји ове школе.

Око чега се гради заплет ове књиге? Претпоставља се лако већ по самом наслову да је реч о Камену мудрости. Какав је то камен? Легендарни камен помоћу кога се сваки метал претвара у чисто злато, а помоћу њега се долази и до бесмртности. Створио га је славни алхемичар из 14. века Николас Фламел који је, наравно, и даље жив. Хари открива да Волдемор покушава да украде овај Камен како би повратио тело и моћи. Сумњив му је професор Северус Снејп. Уствари, убеђен је да Волдемор баш њега користи за остварење свог највећег циља.

Проћи ћете са овим главним јунацима кроз низ препрека и замки. Свим срцем ћете желети да дођете до Камена и спасите га од Снејпа. Онда ћете се и ви непријатно изненадити када схватите да је оруђе у Волдеморовим рукама дивни професор Квирел. Тек ћете тада схватити зашто је Квирел све време на глави имао турбан. И ви ћете се упознати са чаролијом Огледала жудње. И ви ћете пожелети да вам се испуни највећа жеља. Можда ће и ваша жеља бити иста као Харијева. Наиме, он је очајнички желео да спаси Камен од Волдемора и видео је себе са Каменом у џепу. Убрзо се уверио да му се Камен стварно створио тамо.

И доста…

Ни речи више од мене!

Ко умире на крају?

Зашто Волдемор и Квирел трпе огромни бол кад додирну Харија?

Шта су се договорили Дамблдор и Николас Фламел?

Све ћете сазнати и много тога научити. Моћ љубави и пријатељства улепшавају и олакшавају живот. Машта је део нас и без ње би нам живот био без боја и осећања.

Препустите се својој машти уз ову књигу.

К. Никола 8/1

(шк. 2014/2015.)

Advertisements

2 реаговања to “ХАРИ ПОТЕР И КАМЕН МУДРОСТИ – Џоан Кетлин Роулинг”

 1. Мирјана Радовановић 19. јануара 2013. у 10:22 #

  Пратим ваше препоруке на блогу и у већини се слажем са овим „критикама“, али ме је управо овај текст (узгред, изузетно је добар), натерао да оставим и коментар…

  Многи оспоравају вредност ових романа Роулингове. Одрасли, поготово наставници књижевности са којима сам разговарала, критикују приче о Хари Потеру. Чињеница је да их деца воле. Много тању обавезну лектиру ће прогласити „дебелом књигом“ и кукати над својом судбином, јер морају да је прочитају, а онда ће узети Хари Потера у врло кабастом издању и неће ни погледати колико страна има.

  Често постављам себи питање да ли ученицима (за школску библиотеку) набавити, препоручити… оно што им се допада, што воле или искључиво оно што ми одрасли сматрамо класицима књижевности за децу…
  Ја сам за читање – и овог и оног 🙂

  • Силвана 19. јануара 2013. у 10:38 #

   За почетак, хвала Ти што читаш наше ‘критике’, а посебно Ти хвала што са нама делиш своје размишљање. Надамо се да ћеш то чинити и убудуће 🙂
   У вези са овим што си написала, рекла бих да је очито да се Филипу допала књига, а знам да се допада и његовим вршњацима.
   Што се мог мишљења тиче, мени су књиге о Харију лепе. Другарство, родитељска љубав, умрли родитељи, пожртвованост, међусобно помагање, тимски рад и успеси, прве љубави, само одрастање… Мало ли је 🙂 По мом мишљењу, вреди их прочитати.
   И ја сам имала прилике да чујем како неки критикују ове књиге, а нису их прочитали. Неки су, на пример, начули да се помињу ‘чаробњачки’ предмети, а и не знају да се они помињу као математика, физика или неки други предмет. Без икаквих детаља. Кад се младима додају и авантуре описане у овој књизи (и другима), то је права посластица за њих и не чуди ме што не гледају број страна.
   У сваком случају, слажем се са Тобом. И ја сам за – читање 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s