СЕВЕРНА СВЕТЛОСТ – Филип Пулман

18 јан

Прва књига

Северна светлост

Северна светлост, Филип Пулман

Колеџ Џордан који наликује ОксфордуРадња првог дела дешава се у оксфордском колеџу Џордан, у Лондону, али не у Лондону који ми познајемо са Биг Беном, Темзом, Трафалгар сквером, тргом Пикадили и другим местима познатим широм света већ у потпуно другачијем где се оксфордски колеџи протежу скоро преко целе површине Лондона. Заправо, није реч само о другачијем Лондону. Реч је о другачијем свету. Овај свет је некако различит, а опет по много чему сличан нашем. У њему живе научници, ученици који похађају факултете и школе, послуга и њихове породице и Цингари. Иако има пуно сличности између ових светова, највећа је разлика то што у њиховом свету људи имају даимоне. Даимони су нешто попут љубимаца у животињским облицима. Код деце даимони могу да се мењају од лептира и цврчка све до леопарда и поларног медведа, док код одраслих имају један стални облик који су сами одабрали. Веза између даимона и људи у том свету је невидљива, али невероватно чврста. Да бисте разумели ову везу, морате прочитати на какав је начин описана. Када човек умре, умире и даимон, а када даимон умре, обично са њим умире и човек. Деси се понекад да човек преживи, али тада је тешко ту особу назвати човеком јер она више личи на духа. Бледа је, готово провидна, без воље је и жеље за животом. То се најбоље види у вези између девојчице Лајре, главне јунакиње ове трилогије, и њеном даимону Панталаимону. Лајра је била усвојеница на колеџу Џордан и тамо је провела читав свој живот. Ова лепа плавокоса дивља девојчица волела је да се игра у блату и да се вере по крововима са својим најбољим другом Билијем и осталим Цингарима. То је волела више од свега, сигурно више од учења и досадних предавања из физике и хемије. Лајра је мислила да је на колеџу Џордан захваљујући њеном богатом, застрашујућем, строгом стрицу и цењеном научнику, лорду Асријелу. Мисли да су њени родитељи били научници плаве крви који су погинули у несрећи. Нажалост, њен безбрижни дечји свет ће се из чиста мира срушити од темеља и мораће да одрасте. Тада ће први пут чути за прах, елементарне честице и за чудесни небески град,  Аурору  Бореалис. Управник Џордана ће јој дати алетиометар, чудесну справу коју ће она научити да користи врло брзо, иако су и највећим научницима биле потребне деценије. Убрзо по њу долази прелепа госпођа Коултер са њеним  даимоном, златним мајмуном.

сцена из филма 1

Ова госпођа ће се о Лајри бринути боље него ико икада, али та брига кратко траје. Само док Лајра не схвати колико је госпођа Коултер покварена и зла и шта све ради деци. Сазнала је и да су ова госпођа и њени људи отели Билија. Тада мала Лајра одлучује да побегне. Препушта се пустоловинама и мукама преживљавања на Северу, иза Северне светлости…

Бојана П. 7/1

(шк. 2012/2013.)

→   →   →

Северна светлост

Филип Пулман

 

Од кад сам прочитао ову књигу, често размишљам да ли је неко уопште чуо за њу. Можда је неко прочитао неку другу књигу Филипа Пулмана. Иначе, „Северна светлост” је део трилогије „Његова мрачна ткања”. Радња овог романа се дешава у свету сличном нашем, али много другачијем. Те разлике се могу разумети тек после прочитане књиге.

По реду следе:

  • Северна светлост;
  • Чудотворни нож;
  • Ћилибарски дурбин.

Ко је Филип Пулман?

Филип Пулман је енглески писац. Рођен је у Норичу у Енглеској 19. октобра 1946. године. Најпознатији је по својој трилогији Његова мрачна ткања која је освојила треће место у Би-Би-Сијевом такмичењу за омиљену књигу Британаца одржаном 2003. године. Пулман је носилац свих најзначајнијих награда за дела дечје фантастике, укључујући и Астрид Линдгрен Меморијал Аворд, најпознатију награду за дечју књижевност на свету.

Упознаћете се са Лајром, Цингарима, госпођом Коултер, лордом Асријелом и многим другим занимљивим ликовима.

Лајра је живела на колеџу „Џордан” у Оксфорду. Њен даимон Пан (право Панталаимон) није имао сталан облик, али углавном је био ласица.

Сад се вероватно питате ко су даимони. Они су неким делом део људи. За њих су везани невидљивим спонама. Ако се један повреди, и оног другог боли. Зато се никад не смеју раздвајати даимони од људи, јер због тога могу умрети.

Цингари (сигурно сте помислили на Цигане) јесте народ који је живео углавном на мору. Многа деца Цингара радили су у кухињама као помагачи. Њих је одводила група ,,ЖРТВЕНИ ОДРЕД” позната као Глодари. Њих је водила госпођа Коултер, Лајрина мајка, а лорд Асријел је био њен отац. Наравно, Лајра то није знала.

Шта се дешава у роману?

Лајра се шуња кроз дворану са Паном. Ушла је у Салон, иако је било забрањено женама да улазе. Чују кораке и сакривају се у орману. Управник сипа неки прашак у токајац лорда Асријела. Он излази из салона и онда улази лорд. Сипа у чашу токајац, прислони је уснама, а Лајра је излетела и избила му је из руке. Чаша је пала уз гласни прасак. Лорд је вратио Лајру у орман и рекао јој да буде мирна. Лорд је направио пројекцију о северу. Лајра је заспала, али је лорд пробудио и они одлазе на вечеру. Тамо упознаје Коултерову и ова је пита да ли жели да буде њена помоћница. Она је одговорила потврдно. Пред полазак, управник јој је дао алетиометар тј. Златни компас. Они одлазе за Лондон и тамо Лајра добија нову одећу. Њен даимон и она покушавају да побегну и успевају. Одлазе на Цингарски брод и тамо Лајра среће Ма Косту, жена која ју је одгајила док је била беба. Одлазе на скуп Цингара и тамо упознају Џона Фаа. Лајра са њима креће на север и стају у Лапонији. Отац Корам је нашао посао једном оклопном медведу и замолио га је да крене за њим на Север. Медвед се звао Јорек Бернисон. Он је био краљ оклопних медведа, али је изгубио престо у двобоју са једним другим медведом. Наставили су даље ка северу и стигли на Свалбдар, краљевство оклопних медведа. Тамо је био заробљен лорд Асријел. Јорек је ослободио престо од тог медведа. Стигли су до установе госпође Коултер и тамо затекли децу без даимона. Ослободили су се и одвели децу кући, али је Лајра сама прешла границу овог света и отишла у други.

Можете погледати филм по називу,,Златни компас”. Сигурно ће вам се допасти. Ипак морате прочитати ову књигу јер има много занимљивих делова којих нема у филму, а доживљај је ипак потпунији.

 

Марко Д. 6/3

(шк. 2012/2013.)

→   →   →

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: