ПРИНЦ МАГЛЕ – Карлос Руис Сафон

18 јан

Прва књига

Овај авантуристички роман је први у трилогији. Читаоци се очас посла занесу приказаним авантурама, али је најважније да већина схвати да се обећања не смеју олако и непромишљено давати.

Главни јунак је тринаестогодишњи Макс, паметан и радознао дечак. Већ на почетку чита дела о Копернику што већ довољно говори о његовим интересовањима. Силом прилика, због ратних опасности, сели се с породицом у мали приморски град. Већ по силаску с воза, његов истраживачки дух открива да казаљке сата иду уназад. И онда почиње авантура… Уселили су се у стару кућу која је вапила за поправкама на први поглед, а с друге стране, крила је прегршт језивих ствари: гласови из дубине ормана, врт у магли пун статуа погинулих циркузаната, тајанствене филмске траке претходних власника…

Најлепше у том мирном приморском месту је што су Макс и његова старија сестра Алисија упознали Роланда. С њим су открили још нешто застрашујуће: потопљени брод „Орфеус” на коме се налазила шестокрака звезда коју је Макс већ видео у врту. Роланд је живео са својим дедом, старим светионичарем, који 25 година проводи у том месту са сталним сазнањем да ће се зло које га је довело ту, појавити у ко зна каквом облику. Светионичар Виктор Крај открива тајну страшног Каина који је увлачио људе у своју сурову замку: испуњење било какве жеље, али под једним условом – услуга се кад-тад узвраћа. Наравно, људске жеље немају границе и није мали број људи који се уплео у Каиново зло.

Свака страна мами читаоце да наставе даље, забринути шта ће се десити са овом добром и пожртвованом децом. Нажалост, књига нема срећан крај. Новоостварено пријатељство и прва љубав бивају прекинути заувек. Из тога произилази да је најважније у животу имати срећу. Није узалудна народна изрека:

Роди ме мајко срећног па ме на ђубриште баци.

Шта се све везује за срећу можеш погледати у следећој асоцијацији. Коначно решење је јасно. Ваља открити решења колона 🙂

Асоцијација СРЕЋА

Књига се не може препричати. Колико се год детаљно причало о њеном садржају, утисци и емоције које изазива могу се доживети и проживети само читањем.

Богдан О. 6/1

(шк. 2012/2013.)

→   →   →

ПРИНЦ МАГЛЕ

Карлос Руиз Сафон

Писац ове интересантне књиге, Карлос Руиз Сафон, рођен је у Шпанији. Његов родни град, Барселона, спада у ред градова које бих волела да видим. Искрено се надам да ће ми се жеља испунити J Не бих имала ништа против да уживам и у лепоти Лос Анђелеса, града у коме је Сафон живео од 1994. до 2006. године.

Принц магле 1

Аутор је бројних књига за младе. Волела бих да прочитам још неку његову књигу. Посебно ме инспирише моја мама која ми каже да је он написао и неке дивне књиге за одрасле. Посебно је одушевљена његовим романом Сенка ветра. Прочитала сам да је ту књигу написао 2001. године и да је то његов први роман за одрасле. Очито је да је Сафон књижевник на чија дела вреди обратити пажњу и ако сте млађи и ако сте старији читалац.

Интересантан је мој први доживљај ове књиге. Узела сам је јер ми је мама препоручила, али сам се брзо разочарала. Сам почетак књиге ми и није привукао нарочиту пажњу. Странице су ми се некако вукле и имала сам осећај да једну страницу читам сат времена. Захваљујући маминој подршци, истрајала сам и – одушевила сам се. Како се радња у роману развијала, тако ми је читање ишло све брже. Моје интересовање за даљи садржај било је све веће. Сада поуздано могу тврдити да је књига веома занимљива. Овај роман се може сматрати авантуристичким, тако да га препоручујем свима. У њему могу уживати и дечаци и девојчице.

У роману има много ликова са којима ћете се дружити. Не бих никог посебно издвојила јер је занимљивија радња од појединачних ликова. Одмах на почетку упознаћете брачни пар Карвер, Максимилијана и Андреу. Имају троје деце: Алисију, Макса и Ирину. Касније ћете се упознати и са Роландом, тј. Хакобом, Ричардом Фрајшманом, Евом Грај, Виктором Крајем и, наравно, упознаћете се и са Принцем магле, тј. Кајином. Сами одлучите ко вам се од њих више допада, а ко вам и није тако занимљив и добар.

О чему је реч у роману?

Принц магле 3

Дестогодишњи Макс на свој рођендан сазнаје да његова породица због окрутног рата који је полако захватао свет, мора да се пресели у малу кућу на обали коју је купио његов отац Максимилијан. Убрзо након пресељења Карверови сазнају тужну прошлост и трагичну судбину породице којој је кућа првобитно припадала. После тога почињу да се дешавају неке заиста чудне ствари. Макс и његова сестра Алисија упознају Роналда који живи са дедом у светионику. Њих троје покушавају да открију мистерију потонулог брода чији је једини преживели путник Виктор Крај, човек који је усвојио Роналда. Роналд га сматра дедом. Њему је он најближи и у њему види очинску фигуру која му недостаје. Истраживањем откривају да су на броду били кловнови са својим вођом Принцом магле. Испоставља се да они живе баш у врту иза куће Карверових. Максов прозор окренут је према врту. Интересантно је што се он није плашио. Можда би се и плашио, али је био убеђен да се с прозора види гробље статуа, што је на први поглед и било. А уствари?

Били су то скамењени Принц магле и кловнови. И могли су да се крећу, што читалац тек касније сазнаје кад дође до дела када се помиње породични снимак Ричарда Фрајшмана. Ева Грај и покојни Ричард Фрајшман су некада представљали срећну породицу. Члан њихове породице био је и њихов син Хакоб. Бар је тако причао Ричард Еви. Испоставило се да та прича о породичној идили уопште није била тачна. Ни приближно тачна. Некада давно, када су били млади, Ричард се борио са Виктором Крајем за Евину љубав. Пијан и очајан, тражио је помоћ од Кајина, Принца магле, не знајући и не сањајући у шта се упушта. Принц магле му је рекао да ће Ева бити његова само ако му дају њихово прворођенче. Имали су потешкоћа са добијањем детета. Можете само замислити Евину срећу када су добили малог Хакоба. Док је још био беба, Принц магле је покушао да га удави. На срећу, није успео. Убрзо након тог немилог покушаја, Ричард је све признао Еви. Одлучили су да приреде сахрану свог сина јединца. Хакоба су дали старом пријатељу Виктору Крају како би били сигурни да ће њихово дете преживети. Његов живот је за њих био најважнији. Виктор му је променио име у Роналд. Нажалост, Принц магле је схватио да је реч о превари. Кренуо је по њега са својим кловновима…

Принц магле 2

Не би било поштено да вам кажем како се књига завршава. Чак вам нећу рећи ни да ли је Хакоб преживео. Књига је довољно узбудљива, пуна тајанствених места и догађаја који вас терају да погледате иза себе. Ако вам је до узбуђења и неизвесности, прочитајте књигу. Више ћете у њој уживати него у филму када би постојао снимљен према овој књизи. Нема филма који вам може заменити сопствене слике и утиске.

Николета 8/1

(шк. 2013/2014.)

→   →   →

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: