МОЈА СУСЕТКА АЛИС – Џуди Кертин

18 јан

Завири у књигу: Моја сусетка, Алис  (Креативни центар) 🙂

Много ћеш пропустити ако не прочиташ овај роман. Зашто? Зато што си девојчица и сигурно имаш најбољу другарицу. Свака девојчица је има, па тако и Алис. Њена најбоља другарица је Меган. Оне су вршњакиње. Имају по 12 година. Од малена су најбоље другарице: живе у истој улици, иду у исту школу, у истом су одељењу, имају исте лепоте и муке одрастања. Иако су по карактеру прилично различите, то их баш и спаја и помаже им да лакше пливају кроз лепоте детињства. И све је било лепо и лако док Меган није морала да се одсели с мајком. Меганини родитељи су се развели и почетак нове школске године Меган проводи у новом окружењу, док Алис остаје у старом, али грозном окружењу. Меган не може да поднесе новонасталу ситуацију и смишља смели план, а сигурна је да ће је њена верна Алис подржати у њему. Смислила је да се крије у Алисиној кући док ће њени родитељи мислити да је баш код оног другог. Није то требало дуго да траје: само недељу дана. Али било је то дугих недељу дана, поготово за Алис која ништа није крила од својих родитеља, а требало је Меган и нахранити и прошетати се са њом и забавити је. И све је некако ишло. Меганини родитељи су ‘прогутали’ причу, док се није умешао својим сазнањем комшилук. Наравно, Меганина мајка се баш наљутила, њен тата се наљутио – коначно – и рекао све што мисли, али својој бившој жени. Интересантно је да је Алисина мајка у целој ситуацији испала баш ВЕЛИКА, упркос ћеркином мишљењу о њој. Алисина мама Шила је заклети противник модерних новотарија и беспотребног трошења новца, али је одлично разумела ћеркину тугу, па је чак водила код Меган на један дан. Трудила се да разговара са Алис, иако је њу то често ‘смарало’. Није била лепа и дотерана као Меганина мама Вероника, али је имала душу велику као нешто највеће на свету. Већ ти је јасно да Вероника размишља само о изгледу и свом статусу у друштву, а брза храна јој је нешто најнормалније на свету. Није она баш толико лоша, али кад имаш 12 година, ипак ти треба једна мама којој си на првом месту баш ти. Нажалост, Меганини родитељи се нису помирили, иако се она томе потајно надала. Само су се две другарице виђале чешће, више су се дописивале преко интернета. Живот иде даље. Некако су нашле и нове другарице. Наравно, ниједна од њих није била Меган, односно, Алис. Поготово је грозна Мелиса, нападна, подругљива, сурова на речима.

Мислим да ти је сад јасно зашто мораш прочитати ову књигу 🙂 Могу ти је ја препричавати до сутра, али оваква књига се не може препричати. Она се просто мора прочитати!

→   →   →

Ова књига се допала и Ани М. из 6/3

(шк. 2012/2013.)

Својим другарима бих радо препоручила књигу за децу „Моја сусетка Алис”. Књигу је написала Џуди Кертин. То је прва књига из серије романа о другарству које постоји између Алис и Меган.

Меган живи са родитељима који нису кул и млађом сестром која још увек није научила да говори. То ову тинејџерку страшно нервира. Свет јој се срушио када се њена најбоља другарица Алис одсели у други град. За Меган више ништа није као пре. Зато две другарице смишљају план како да поново буду заједно.

Алис

Да ли је план успео? Нећу вам рећи.

Надам се да сам вам заголицала машту и да ћете прочитати овај роман.

🙂 🙂 🙂

→   →   →

Равнодушна према овој књизи није остала ни Татјана, Анина другарица из одељења 🙂

Моја сусетка Алис

→   →   →

МОЈА СУСЕТКА АЛИС – Џуди Кетрин

У данашње време јако је тешко наћи правог пријатеља који ће те разумети, увек бити уз тебе, чувати ти леђа. Ово је прича о Меган и Алис, дугогодишњим другарицама. Алис и Меган су ишле у исти разред, готово цели дан су проводиле заједно, обе су мрзеле девојчицу Мелису из њиховог разреда, биле су спремне све да ураде једна за другу. После неког времена Алисини родитељи се разводе и Алис је приморана да са мајком оде за Даблин. Меган остаје, препуштена самој себи, без иједног пријатеља. Више ништа нема смисла и Меганин цели дан своди се на вече када шаље имејл Алис. Једном приликом, када је Алис дошла код тате, Меган и она одлучиле су да ту и остане. Алис својој мајци јавља да остаје код оца, а оцу прича да иде код мајке и креће пут аеродрома. Код Меган је провела наредних пет дана скривајући се у њеној соби и спавајући у врећи за спавање иза кревета. Били су то најлепши и најлуђи дани за те две другарице, али та срећа није била дугог века. Људи кажу да ће пријатељство које траје више од седам година трајати заувек. Ја баш и не верујем у то 😦 Алис и Меган су најбољи пример правог и искреног пријатељства.

Џуди Кетрин је ирска књижевница. Некада је била учитељица, а данас се професионално бави писањем књига за децу и одрасле. Живи с мужем и троје деце у градићу у којем се одвија радња ове књиге. „Моја сусетка Алис” њена је прва књига за децу.

Издавач ове књиге код нас је Креативни центар. Књига је штампана у много примерака и можете је наћи у многим књижарама и библиотекама у Београду. Састоји се од 20 поглавља и 150 страна. Није напорна и тешка за читање, а прилично је занимљива. Ову књигу препоручујем свима да прочитају и схвате, упознају или још једном увиде чари пријатељства.

Поруке:

  • Боље имати једног правог пријатеља него сто лажних.
  • Живот без пријатеља није живот.

Тамара Ј. 8/1

(шк. 2013/2014.)

→   →   →

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: