МИСТЕРИЈА У ПАРИЗУ – Теа Стилтон

18 јан

Радња овог романа, јасно ти је, дешава се у Паризу, граду светлости.

Сигурно знаш да је Париз једна од најважнијих светских метропола, моћан економски и финансијски центар, а такође и културни и уметнички центар светског значаја. Због лепоте и јединствене атмосфере која у њему влада, сматра се једним од најлепших градова на свету.

А знаш ли да је Париз град античког порекла? Не знаш, наравно 🙂 Основали су га Келти у 3. веку пре нове ере на острву које се тада звало Лутеција, што значи мочвара, а које се налазило на реци Сени. Данас је то острво познато као Градско острво или Сите.

А знаш ли да се на реци Сени налази чак 38 мостова? А да се њоме може пловити? А да дели Париз на два дела:

  • на левој обали – интелектуални Париз (Универзитет Сорбона и Латинска четврт, на пример)
  • на десној обали – пословни квартови и четврти са важним институцијама (музеј Лувр и Берза, на пример)

Тако да знаш, Париз је од мочваре стигао до титуле Града светлости. Одувек је био блистав, магичан и предиван. И не само то! Париз је први европски град у који је уведен систем јавне расвете, што га је, наравно, учинило још блиставијим.

По чему је још познат Париз? Дуго би се могле набрајати париске знаменитости, али неке треба поменути:

Знаш ли да име ове базилике значи – Свето срце? Налази се на Монмартру и доминира панорамом Париза. Бела је и направљена од камена кречњака. Почетак њене градње везује се за 1876. годину. Завршена је чак 1914. године.

Знаш ли шта значе речи: базилика, панорама и кречњак?

Једно поглавље књиге зове се „У сенци Ајфелове куле”, а сада је идеална прилика да видиш ову кулу  🙂

Ајфелова кула
Нађеш ли се у Паризу, никако се не пењи на Ајфелову кулу када дува ветар. Врх куле се тада помера и до 9 центиметара.

И још нешто, у току летњих врелина ова кула се повећа и до 15 центиметара. Знаш ли зашто? Па због ширења метала на топлоти, наравно 🙂

Знам да ти је тешко да поверујеш, али када је изграђена Ајфелова кула, сматрана је руглом и многи су желели да је уклоне. А сада је симбол Париза! Обиђе је око пет милиона туриста годишње. Висока је 304 метра и била је највиша грађевина на свету док у Њујорку није изграђен небодер „Крајслер”, висок 319 метара.

И још мало занимљивости о Ајфеловој кули:

– Годишње потроши 7.500.000 киловата електричне енергије
– Потрошња воде на годишњем нивоу је 65.000 кубних метара
– Лифтови у њој пређу пут од око 100.000 километара годишње
– За улазнице се годишње потроше две тоне папира

Наполеон Трећи је, вративиши се из Лондона, пожелео да и Париз има парк попут лондонског Хајд парка. И тако је настао овај парк. Простире се на 845 хектара, што је довољно за 1200 фудбалских терена. Да, да, баш толико! 🙂 У овом парку се налазе и језера и чак 95 километара стаза и дрвореда.

Да, да 🙂 И у Паризу постоји Кип слободе као и у Њујорку. Сигурно те занима порекло париског Кипа 🙂 Умањену верзију њујоршког кипа поклонили су Паризу Американци који живе у Француској. А знаш ли да су оригиналну, велику статуу Французи поклонили Америци у част стогодишњице независности?

→   →   →

Сигурно се питаш одакле све ово знам. Па из књиге 🙂 Ово је само делић онога што можеш научити из ове књиге о Паризу. И не само о Паризу.

Можеш проширити и своје знање у вези са позоришним изразима. Сазнаћеш шта је фоаје, али ћеш се упознати и са другим важним просторима у позоришту попут галерије, ложа, предњег дела позорнице или рампе, сцене, отвора за оркестар и отвора за суфлера, а сазнаћеш и шта је партер.

Ипак мислим да је најважније у овој књизи везано за њену основну поруку: ПРИЈАТЕЉСТВО, највеће благо које неко може имати. Пријатељство је највеће благо зато што је у стању да споји особе из целог света. Тако је спојило и ове истраживачице са Теом:

Са њима ћеш и истраживати и упознавати и учити и дружити се и уживати у распусту и уживати у Паризу и бити детектив и још много тога ћеш са њима радити. Посебно обрати пажњу на последње стране књиге. Ако ми не верујеш, питај Иву из 5/1 🙂

→   →   →

Као што рекох, ово је само једна од 13 књига Тее Стилтон.

На тебе је ред!

🙂 🙂 🙂

→   →   →

И за крај – виртуелна шетња:

П А Р И З

→   →   →

→   →   →

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: