ЛАВ, ВЕШТИЦА И ОРМАН – Карл Стејплс Луис

18 јан

Први део

Лав, вештица и орман

Критички приказ прочитаног дела

Карл Стејплс Луис писац је невероватне књиге „Лав, вештица и орман” (у оригиналу „The Lion, The Witch and The Warderobe”). Роман припада серији књига „Летописи Нарније”. Књига припада авантуристичком жанру, али у себи има и елементе фантастике. Српско издање први пут је изашло 2006. године. Издавачка кућа која је нас обрадовала је „Лагуна”, а издавач је Дејан Папић. Крајем 2005. године одржана је светска премијера филмске верзије ове приче у продукцији студија „Дизни”. Писац је књигу посветио свом кумчету Луси Барфилд по којој је главна јунакиња књиге добила име.

Пошто је почео Други светски рат, Питер, Сузан, Едмунд и Луси приморани су да напусте своју кућу у Лондону 1040. године како би избегли бомбардовање Лондона. Подмладак породице Певенси послан је да живи са професором Дигоријем Кирком у старој тајанственој кући у самом срцу сеоских имања. Живео је са кућепазитељком, госпођом Макреди, и три служавке: Ајви, Маргарет и Бети.

Дигори Кирк

Главна тема романа је Нарнија, земља иза врата ормана окована вечном зимом.

Мапа Нарније

Питер, Сузан, Едмунд и Луси откривају је случајно једног дана бежећи од кућепазитељке. Сакривају се у орману и одједном схватају да су у Нарнији. Одлазе на ручак код даброва који говоре. Од њих сазнају да су одабрани да спасу Нарнију. Њихове пустоловине почињу када отркрију да их је Едмунд напустио и отишао код Беле Вештице, жене која је саму себе прогласила краљицом Нарније и оковала је вечном зимом.

Бела Вештица

Други становници ове земље покушавају да нађу Аслана, правог краља Нарније, и помогну му да порази Белу Вештицу и прекине њену чаролију.

Аслан, лав

Читаоци могу јасно пратити нит вечне борбе између добра и зла. Наравно, добро побеђује.

  • Главна јунакиња је Луси Певенси, најмлађа од четворо деце. Прва је међу њима и открила Нарнију. После спасења Нарније проглашена је за краљицу.

Луси Певенси

  • Питер, најстарији међу њима, прослављен је као херој због свог удела у збацивању Беле Вештице. Проглашен је за краља и постао познат као краљ Питер Величанствени.

Питер Певенси

  • Сузан, друга по старости, такође је проглашена за краљицу и позната је под називом краљица Сузан Блага.

Сузан Певенси

  • Едмунд је трећи по старости. По свом првом доласку у Нарнију среће се са Белом Вештицом која га је навела да јој исприча све о себи, свом брату и сестрама, деци која су одабрана да разбију њене чини. Но, издаја му је опроштена и он је крунисан за краља.

Едмунд Певенси

Ту је и Тумнус, фаун и прво живо биће које је Луси упознала и са којим се спријатељила по првом одласку у Нарнију.

фаун

Наравно, једна од најупечатљивијих личности је краљица Чадис, то јест, Бела Вештица, као и лав Аслан, прави краљ Нарније. Радња романа се одвија у садашњости, у измишљеној земљи Јадисиза врата ормана. Стил којим је књига писана је једноставан и јасан, а понегде има и хумора који доприноси занимљивости ове књиге. Углавном је заступљено приповедање од начина изражавања, јер се стално износи радња. Писац користи доста стилских фигура, највише епитета, како би дочарао зимску идилу која је владала у време дешавања радње. Композиција и стил су врло добри и дивно су истакли авантуре и бајковите елементе. Радња је испричана на интересантан начин, ликови су занимљиви, а описи предивни. Књига нема слабих страна, бар не за мене.

Лав, вештица и орман (енглески)По мом скромном мишљењу, ово је најбоља књига из серије „Летописи Нарније” и мени је једна од омиљених књига са којима сам се до сада срела. Свиђа ми се идеја о постојању светова изван нашег и истраживању непознатог. Тешко ми је да поверујем да се иза обичних врата од ормана крије свет пун авантуре и чаролије. Никад не бих помислила да ће се књига завршити тако што ће њих четворо, већ одрасли краљеви и краљице Нарније, случајно наћи излаз из Нарније и вратити се у наш свет у исто време када су отишли. Научила сам да треба бити храбар и да не треба користити лаке излазе из проблема ако је већ јасно да су погрешни. Књига има моћ да пробуди ону машту која је некада, у најранијем детињству, владала у нашем уму и врати нас у свет без брига и недоумица, у свет у коме је све могуће, свет у коме живе једнорози, кентаури, виле и остала чудесна бића. Зато бих од свег срца препоручила ову књигу и деци и одраслима, јер чува оно најдрагоценије у човеку – дечју душу. Сигурна сам да ће и вас натерати да потражите своју Нарнију. Прочитај прву главу ове књиге.  Сигурна сам да ће ти довољно привући пажњу да прочиташ целу књигу, али и остале делове.

Милица Д. 8/3

(шк. 2012/2013.)

Нарнија


Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s