ГУСАРИ ОКО ПОДНЕ – Мери Поуп Озборн

18 јан

Књига може да се заволи и постане добар друг. Често, кад сам усамљен и нерасположен, узмем књигу и побегнем у свет маште. Али од свих књига које сам прочитао, књига „Гусари око подне” остала ми је у најдубљем сећању. То је моја омиљена књига.

У овој књизи су описане животне приче и догодовштине из детињства седмогодишње девојчице Ени и њеног брата, годину дана старијег. Захваљујући њој,  путовао сам, заједно са главним јунацима, кроз време у коме живе гусари, и стигао до океана и коралних гребенова, посетио далеку Пенсилванију.

Киша је немилосрдно падала. Седмогодишња Ени и њен старији брат Џек проводили су то кишно подне у чаробној кућици на дрвету. Прелиставали су једну књигу, кад Ени угледа једну дивну слику. Слика се налазила у књизи „Гусари Карипских мора”. Видели су плажу, сунце, палму на којој се налазио папагај, а у даљини се видео и брод. Наравно, неуморна Ени је пожелела да је тамо. У секунди се појавила папагајка Поли. Није чудо што је говорила, а имала је моћ да се појави баш онда када је била потребна сестри и брату.

Нађоше се на броду. Али брод није представљао лепоту са слике. Нађоше се међу пијаним гусарима. Изгледали су застрашујуће и смрдели су. Капетан Коста, наоружан до зуба, са повезом преко ока, био је главни на броду. Стална пратња били су му Малић и Смрда. Сурови, приглупи, али довољно снажни да уживају у сваком злоделу које би им пало на памет. Није требало пуно да брат и сестра схвате да су у великој опасности. Капетан их је условио да му протумаче мапу која би их одвела до скривеног блага. Ништа није чудно што су то тражили од деце. Били су неписмени. Мапа је недвосмислено показивала да се благо налази испод китовог ока, а острво и није било острво. Био је то кит који је испод капка крио велико благо. Гусари су похлепно почели са копањем. Природа се у тренутку побунила. Побеснела је толико да су и зли гусари устукнули од страха.

гусари

Мала Ени, уплашена том силом природе и целом ситуацијом, пожелела је да више не буду ту. И срећом, нађоше се опет у својој кућици на дрвету. Уплашени и збуњени, чудили су се тајанственом слову М у медаљону који је представљао обележивач за књиге. У дубини душе Џек је осетио и тугу. Није мала ствар доћи до скривеног блага. Љутила га је природа која га је онемогућила да постане богат. У тим њиховим размишљањима прекину их Поли. Дечјем чуђењу није било краја. Од Поли постаде старица – Моргана ле Феј, сестра краља Артура из Камелота. Њен задатак је био да набавља нове књиге за камелотску библиотеку.

Књиге су највеће благо које можемо да стекнемо”, рече она. Ове њене речи представљају праву поруку књиге.

Објаснила им је тајну њихове кућице. А тајна је била у томе што је Ени безгранично веровала у чуда, док је Џек временом постао прави стручњак за књиге. Обрадовали су се од срца Морганином обећању да ће им омогућити нове авантуре.

Захваљујући овој књизи, схватио сам да су гусари зла створења која не презају ни од чега. С друге стране, захвалан сам Џеку и Ени јер си ме научили да маштом, писањем и читањем могу створити сопствени свет.

Никола К. 5/1

(шк. 2011/2012.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s