БОМБОЊЕРА ЗА ДЕВОЈЧИЦЕ – Кети Кесиди

18 јан

Кети Кесиди је књижевница позната широм света по делима за младе. Први пут за њу чула од моје другарице Светлане Пејчић. Искрено, очекивала сам да је  у питању нека ‘озбиљна’ књижевница. Признајем, изненадила сам се. И одушевила.

Хвала ти, Цецо 🙂

Кети Кесиди је рођена 13. јуна 1962. у једном малом месту у Енглеској, а сада живи у Шкотској са супругом Лијамом, сином Калом и ћерком Кејтлин. Имају и пса 🙂 У вези са њеним приватним животом занимљиво је и то што је вегетеријанац, и то више од 35 година.

Већ са осам година је написала своју прву књигу. Реч је о сликовници коју је наменила млађем брату Џејку. Од малих ногу је волела стрипове. За пет пенија би уживала у неком стрипу, а онда би га изнајмљивала другима. Није ни чудо што је касније уписала уметничку школу 🙂 Бавила се разним пословима, али никад није престајала са писањем. Сада има двадесетак књига за које је добила и бројне награде.

Код нас је још увек позната по књигама из серијала „Бомбоњера за девојчице”, који ће садржати пет књига, али тек 2013. и 2014. године. До сада су објављена (и код нас) прва три дела:

1. Слаткица (2010)

2. Чоколадно небо (2011)

3. Самерин сан (2012)

У свакој од ових књига дружићеш се са сестрама:

  • Скај Тенбери – дружељубива, ексцентрична, посебна, маштовита; рођена је у Китнору; њена мама се зове Шарлота, а тата Грег. Има плаву косу до рамена, плаве очи и широки осмех. Воли да носи шешире са великим ободом и старинске хаљине, ешарпе и ципеле. Воли историју, хороскоп, сањарење и цртање. Поседује колекцију старинских хаљина и фосил који је нашла на плажи. Сања да путује уназад кроз време и види каква је заправо била прошлост…
  • Самер Тенбери – тиха, поуздана, лепа, популарна и веома озбиљна када је плес у питању. И она је рођена у Китнору; мама јој је такође Шарлота, а тата Грег 🙂 Наравно, то знаш. Ипак су Скај и она једнојајчане близнакиње. Има дугачку плаву косу, увек покупљену у плетенице или уредну пунђу какву носе балерине, плаве очи и грациозно кретање. Облачи све што је ружичасто, уредно и лепо. Посебно воли модерну одећу и балетске костиме. Воли плес, наравно, посебно балет. Поседује балетанке и балетску сукњицу. Сања да похађа Краљевску балетску школу, постане професионална балерина и једног дана отвори властиту балетску школу.
  • Чери Костело
  • Коко Тенбери
  • Хани Тенбери

Свиђаће ти се ове занимљиве сестре.

Са њима бар никад није досадно 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s