АНЂЕО ЈЕ НАДЛЕТЕО БРУКЛИН – Иштван Бекефи

4 јан

Татјана 6/3

_____________________________________________________________________________________________________

Имала сам среће јер се у мојим рукама нашао још један занимљиви роман. Издавач је „Креативни центар” и захваљујући овој издавачкој кући, можете и ви погледати део књиге.

По чему се разликује ова књига од свих које сам досад прочитала? Разлика је у томе што сам се први пут изненадила баш неочекиваним преокретом, и то не само једним.

Сигурно се питате о чему је реч када мислите према корицама књиге да је реч о још једном слаткој дечјој причи о дечаку и псу. И нисте се преварили, јер на неки начин и јесте прича о дечаку и псу. С друге стране, не треба судити о књизи по корици! Шта да вам кажем о књизи?! За почетак ћу вам рећи да је реч о једном злом адвокату, Бозију, који је и више него немилосрдан према напуљским досељеницима настањеним у изнајмљеним кућицама. Због свих злих дела која је приређивао другима пророчица баца проклетство на њега. Док га неко не заволи, биће пас! Први је уочио његов нестанак његов чиновник Бруно. Бруно је угледао адвокатову одећу, а убрзо и пса. Какво изненађење! Бруну није требало много времена да схвати да је пас уствари зли адвокат. Наравно да му није било јасно како се то догодило. Изглед зле особе се променио, али не и нарав. Пас је неколико пута изнервирао Бруна. Тешко ми је било да поверујем да је Бруно истерао пса на улицу, јер је Бруно права добрица. Избацивањем на улицу, почињу авантуре овог пса. Долази до најважнијег сусрета у књизи. Пас је упознао дечака Филипа.

Анђео је надлетео Бруклин, Иштван Бекефи

Ово дивно дело које заслужује све похвале написао је Иштван Бекефи (мађарска Википедија). Писац је рођен у Сегедину (званична страна Сегедина) на самом поИштван Бекефичетку прошлог века, тачније, 31. августа 1901. године. Током Другог светског рата емигрирао је из своје родне земље (емиграција) и живео је више година у Немачкој и Швајцарској. Потом се вратио у домовину. Умро је у главном граду своје вољене домовине, у Будимпешти, 9. јуна 1977. године. Писао је углавном за позориште, али његово најпознатије дело је роман „Анђео је надлетео Бруклин”, објављено први пут у Немачкој. По овом делу је направљен мјузикл, који је веома популаран у Мађарској, а снимљен је и играни филм.

Надам се да ћете и ви имати прилику да посетите Будимпешту (поглед на Будимпешту ноћу). Ја сам била у Будимпешти захваљујући мами и тати. Ако имате времена и желите да посетите овај дивни град, погледајте следеће стране јер мислим да ће вам бити корисне:

Будимпешта

Не бих да вам причам много о роману, али бих вам ипак споменула неке најсмешније и најузбудљивије догађаје. Почела бих од догађаја када је пас, нећете веровати, појео шест хиљада долара.

Адвокат Бози, пас

Једна досељеница из Напуља, девојка Јулија, дошла је у овај велики град како би преузела шест хиљада долара. Новац јој је тестаментом оставио ујак. Наравно, зли адвокат је одуговлачио процес, јер није хтео да јој дâ толики новац. Тек када је адвокат постао пас и био избачен на улицу, Јулија је дошла до свог новца. Када је хтела да новац дâ свом дечку Алфонсу, пас је узео новац и појео га. Страшно га је болео стомак и успео је да преживи метке из револвера, али је учинио добро дело. Јулијин дечко Алфонсо је зао попут Бозија. Планирао је да побегне са тим новцем и другом девојком, Лолом. Интересантне су и друге авантуре. Не бих да вам причам о дечјим играма, гађању адвоката поврћем, одласку у кафилерију, игри са Филипом… Ипак, најупечатљивије је то што се адвокат вратио у свој стари облик, али није постао онај стари, по злу познат, човек. Потпуно се променио.

Сви ликови су на свој начин занимљиви и од свих њих се може пуно тога научити. Неки су ми били више симпатични, али и од лоших се може научити нешто. Филипо ми је најдражи лик из ове књиге. Мали, весели дечак заволео је од срца пса. Његово добро срце се ниједног тренутка није љутило на адвоката и опростио му је што га је ударио. Права поука за све људе сличне Филипу је да зла дела других треба опростити и заборавити. Не треба губити време у размишљању о њима. Зашто би неко трошио своје време на људе који су слични адвокату Бозију?! Он је зао човек и увек је лоше расположен. На сву срећу, на крају се променио и тиме је доказао моју теорију. Сваки човек, колико нама зло изгледао, има нешто добро у себи. Чиновник Бруно је права добрица, као што сам рекла. Иако ради код злог адвоката, своју доброту није изгубио. Од свег срца је заволео Јулију, а спреман је да свакоме помогне у невољи. Јулију и Алфонса морам поменути заједно јер се само тако могу јасно видети њихове разлике. Јулија искрено воли Алфонса док он њу не воли уопште. У својој доброти, Јулија жели да својим новцем помогне неким станарима. Наравно, Алфонсу такве ствари као што су добра дела не падају на памет. Он жели новац само за себе. Она несебично мисли на друге и њихову тужну судбину, а он нема милости чак ни према онима који га искрено воле.

Због свега што сам написала треба прочитати ову књигу. Колико год људи не веровали у чуда, чуда се ипак дешавају. Ето, у овој књизи су неки ликови доживели највеће чудо од свих замишљених. Зао човек постао је особа пуна љубави. Чувајте се, јер чуда су могућа!

Уживајте у књизи 🙂

Ваша Татјана VI 3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: