ЊЕГОВА МРАЧНА ТКАЊА – Филип Пулман (3 књиге)

23 дец

„Његова мрачна ткања” Филипа Пулмана састоје се из три књиге и зато је реч о трилогији 🙂

  1. Северна светлост”,
  2. Чудотворни нож” и
  3. Ћилибарски дурбин”.

Једно од Лагуниних издања је и његово дело „Страшило и његов слуга”.

Филип ПулманШта треба знати о аутору, Филипу Пулману?

Рођен је у Норичу, у Енглеској, 1946. године. Школовао се у Енглеској, Зимбабвеу и Аустралији пре него што се његова породица настанила у северном Велсу. И његов отац и његов очух су били пилоти па је то разлог толиким селидбама и мењањима школа. Студије завршава на Оксфорду. Рано је схватио важност образовања, али је мудро заобилазио нелогичности које је увиђао у школском програму. Једино што га је заиста испуњавало било је писање. Написао је двадесетак књига, углавном за децу, мада је свестан да у његовим књигама уживају и старији. Прву књигу „Гроф Карлстајн” написао је 1982. године. Објављена је четири године касније, а онда је уследила прва у серији од четири књига „Руби у диму”. Њу је написао 1986. године и у овим књигама открива читаоцима авантуре Сали Локхарт. Пулман нема намеру да их остави већ и даље истражује у вези са њима како би их наставио. Писао је и неколико прича које је сам прозвао бајкама у недостатку бољег термина. Уживао је у писању ових прича, али искрено признаје да је тешко осмислити приче тог типа. И сам каже да је најпознатија његова трилогија коју сам већ поделила са вама. Инспирисала су га бројна уметничка дела, а између осталих, и слика Леонарда да Винчија.

Леонардо да Винчи је један од оних који су инспирисали Пулмана.

За књиге своје трилогије познате широм света Пулман је добио бројне награде, а неке од њих су заиста за сваку похвалу: Карнегијева медаља, Гардијанова награда… Освојио је и треће место 2003. годину на такмичењу које организује ББС, а односи се на омиљену књигу у Енглеској. Добитник је и најпознатијих светских награда за дечју фантастику, између осталих, и награду Астрид Линдгрен. На једној од додела обећао је да ће убудуће мање причати, а много више писати. Добитник је и награде Смартис, а и први је дечји писац који је добитник Витбредове награде.

Лајра и медвед у филму

У слободно време бави се из хобија столарством и свира клавир. Зна да у свирању клавира није баш најбољи и захвалан је својој породици која трпи његово музицирање. Његову породицу чине супруга и двоје деце, а живе у Оксфорду. На страници Издавачке куће „Лагуна” издвојене су и Пулманове речи: „Прилично сам безопасан и користан. Желим да наставим са овим што сад радим и не видим разлог зашто не бих. Ако писање постане противзаконито, прекршићу закон без икаквог двоумљења”. Много више о њему можете прочитати на његовој званичној страни: Филип Пулман. О његовој трилогији можете више сазнати на страни: His Dark Materials или на званичној страни. Према Пулмановим делима снимљен је и филм „Златни компас” о коме можете више прочитати и на енглеској Википедији.

Филм Златни компас

Дела овог аутора су и више него занимљива. Заволећете свако његово дело већ од првог поглавља, посебно ако се одлучите да прочитате ову његову трилогију. Верујте ми, нећете је испуштати из руку све до самог краја, баш као што се и мени десило 🙂

Бојана П. 7/1

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s