СОФИЈА У КАНЏАМА СМОРА – Раша Попов

5 дец

Твоја наставница 🙂

Један наш дан…

Раша Попов 1

Раша Попов је познат по многим делима, али је широј публици можда најпознатији по дечјој телевизијској емисији „Фазони и форе”. Искрено се надам да ћеш и ти имати прилику да уживаш у њој. За почетак, уводна шпица:

Поред ове серије у којој је приповедач, вреди погледати и:

 • „Варошарије”,
 • „Радост сазнања”,
 • „У сну сан”,
 • „Шешир без дна”.

Иначе, Раша Попов је рођен 26. јуна 1933. године у Мокрину. Верујем да се сећаш Мокрина, и Мике Антића, и Светског првенства у туцању јајима

Дошао је давне 1952. године у Београд како би студирао на Филозофском факултету. Иако је историја његова велика љубав, ипак је завршио студије књижевности.

Раша Попов се бавио лектуром у Енглеској, био је главни уредник  „Матице српске”, годинама је био новинар, што на телевизији, што као сарадник „Мокринских новина”, али за нас је ипак најзначајнији као књижевник. Бројна су његова дела. Нека од њих су:

 • Дим са звезда
 • Ђавољи дисидент – еп
 • Задимљена историја (приче о владарима и мудрацима)
 • Кад сам падао у фрас (сећања 1941-1945)
 • Како написати најгору песму
 • Лажљива уста истине
 • Мали зелени
 • Најлепша у школи
 • Опасне бајке
 • Старац Арсеније
 • Сто најлепших песама за децу
 • Чаробњаков СМС (дечји роман)
 • Шешир без дна

Раша Попов 2

Раша Попов је попут ‘енциклопедије која хода’, а како се то постаје, можеш прочитати у Културном додатку Политике онлајн: Како постати енциклопедија. О учитељу и забављачу, једном од симбола небројених детињстава, о Дилену и Твену, Свифту и Бет Дејвис… О лакејима и звездама; о усамљености, љубави и истини можеш прочитати више захваљујући Попбоксу: Раша Попов. У случају да знаш шта су палиндроми и волиш их, можеш прочитати захваљујући Свету палиндрома чланак „Палиндромне песме Раше Попова”.

Софија у канџама Смора, Раша Попов

Ова књига је друга из серије „Софијине љубави”. Прва књига говори о Софији и њеним другарицама на начин који ће ти сигурно привући пажњу. Већ претпостављаш да је Софија главна јунакиња ових књига.

Глава прва: ОЧАЈНА БЕЗ ЉУБАВИ

Софија се у својој петнаестој години одрекла прославе рођендана! Иако њена мама мисли да се она глупира, уопште није реч о глупирању. Наима, Соњина је душа била позлеђена. Њен тата сматра да је живот пун превртљивих обрта. За свакога наилази још љубави, не само једна. Сем тога, мора се знати да не постоји само једна врста љубави. Има их много. А читавим свемиром простире се дух свеопште љубави. Један део те свеопште љубави резервисан је за сваког појединца. Свако биће има свој комад у том моту светлости…

Глава друга: ГНУСНИ БРЦКО И ЊЕГОВА БАНДА

Нажалост, модерно време донело је са собом и бројне насилнике. Тако се и овде појављује један од најодвратнијих типова у школи – Гнусни Брцко, који је баш нашао да се заљуби у Софију.  Запамћен је још од трећег разреда основне школе као разјарени непријатељ све деце, а показао се и као непријатељ чланова своје породице. Шта ће наша Соњица учинити са овим насилником?!

Глава трећа: ИМА ЛИ ВЛАСТИ НАД ЊИМ?

Отац Гнусног Брцка је велики властодржац и од мешања са њим зазиру чак и комшије. Шта ће урадити Соњин тата, обичан возовођа?!

Глава четврта: САМО БАКА ГА СЕ НЕ БОЈИ

Бака Даница је, већ погађаш, Софијина бака, мала растом, али великог срца, а свој радни век је провела као учитељица. Она је децу волела, тешила и смиривала. Сматрала је да не могу сви све знати. Живот се мора претрпети и у незнању. Сажаљевала је дечицу којој не иде од руке школа. Знала је да ће као људска бича, сва та деца постати једног дана мајке и очеви породица које ће хлебом и колачима хранити. Доброта према ђацима била је део њене вере и њених молитви.

Наравно, Гнусни Брцко има своје мишљење о просветним радницима: „Мрзим просветне нераднике. Они стално нешто попују. Ничег од овог не би било да није наш историчар, онај сенилни старкеља, турио своју њушку у наше момачке послове. Не зна да ћу му нос одгристи!

Глава пета: „ДЕТЕ, БУДИ МАНЕКЕНКА!”

Сан многих 15-годишњакиња је да постану манекенке познате широм света. Ни Софија се не разликује од својих вршњакиња. Нажалост, њена мама се не слаже баш са ћеркиним избором, док тата бар може да разуме ту девојачку жељу. Он цени те најфиније девојке и сматра да су оне део велике индустрије моднога текстила.

Глава шеста: НОВИ НЕПРИЈАТЕЉ

Нови непријатељ се појавио до зуба наоружан мржњом. Уместо оклопа, тај нови злотвор имао је камено срце. Говорио је кроз стиснуте зубе и био је жена. Професорка биологије, предавала је природне науке на крајње неприродан начин.

Глава седма: КАКАВ ЈОЈ ДАТИ НАДИМАК

У овој глави треба упознати и Софијин разред, или бар део разреда. Онај део који чини срж Софијиних свакодневних школских активности:

 • Мања, Стефанов пар и незаобилазни део разредне редакције
 • Мара, неуморна у измишљању нових идеја које весело и умиљато представља другима, али обема ногама чисто упрта у земљу
 • Стефан, Мањин пар, слаб из свих природних наука, разредни новинар и књижевник
 • Јова, познати срцоломац; по природи веома опрезан и не упушта се без размишљања у опасне подухвате
 • Милена, Јовина девојка, присталица друштва за заштиту животиња
 • Јулија, мало кад избија у први план, али јој је свака реч златна
 • Мелиса, изузетно начитана представница светског разума
 • Бојана, често позната и као ‘увлака’
 • Брцко, већ помињани Брцко

Глава осма: ДА ЛИ ЈЕ ПРОГАЊАЊЕ НЕИЗБЕЖНО?

Сваки ученик из Софијиног одељења имао је своју идеју како се борити против неправде. У овој глави се читаоци, захваљујући начитаној Мелиси, упознају са радом бањалучког педагога, доктора Ненада Сузића. Једно од средстава које су ученици смислили јесу и разредне новине „Терминатор”, сасвим гутемберговски отиснуте на компјутерском штампачу, излазе с времена на време или како под насловом пише: „Кад год уреднику шуне у главу”.

Глава девета: ДЕСЕТ ЗАЛА ПРИНУДНЕ ШКОЛЕ

У овој глави ћеш се упознати са набројаним злим делима у принудној школи, а сигурна сам да ће те дотаћи и Софијина одељењска заједница. Јасно је њима да нису парламент ни терористичка организација већ основна група, ћелија друштва. Као и свака друга група, могу деловати позитивно и негативно. Да ли и чланови твоје одељењске заједнице размишљају на сличан начин?

Глава десета: ИНТЕРВЈУ СА СТУДЕНТОМ БИОЛОГИЈЕ

Сигурно знаш дефиницију биологије. Шта мислиш о овој?

Биологија је наука о животу, о ономе што носимо с најљубоморнијом стрепњом у себи. Живот је најдражи алем камен свемира. Без њега би бескрај васионе био непомичан и смрзнут. Биологија жари ватру којом је највише биће украсило своје царство”.

Једанаеста глава: РЕДАКЦИЈСКИ САСТАНАК „ТЕРМИНАТОРА”

Разредна редакција на делу…

10

Дванаеста глава: „ТЕРМИНАТОР”

Наравно, реч је о гласилу најбољег разреда у школи. Овај ванредни број штампан је у 34 примерка. Сви, осим Бојане, грабили су се за новине!

Тринаеста глава: ЛЕПОТА НОВЕ ШКОЛЕ

Један неочекивано-неочекивани сусрет 🙂

Четрнаеста глава: СМОР УЗВРАЋА УДАРАЦ

Нажалост, мир није дуго трајао. Смор је дошао до терористичког памфлета и илегалне публикације где се фронтално удара по биологији као предмету и науци. У овој глави је реч и о цинкарењу…

Петнаеста глава: КАКО ИЗБЕЋИ ТИРАНИЈУ

Освануо је мали бели летак. Сви су га читали, трпали у џепове, да га сакрију, јер нису знали да ли је то нешто забрањено и кажњиво, или је слободно и по људској мери. На 71. страни упознаћеш се и са садржајем летка 🙂 Шта је све покренуо у школи овај летак?!

Шеснаеста глава: СОФИЈА И ЖУЋА НА „КРАЈУ СВЕТА”

Свака лаж, пре или касније, исплива на површину…

Прочитаћеш и  једно интересантно размишљање, али и податак: Пре него што су Крик и Вотсон открили структуру гена, све је то већ била открила једна жена, Розалинд Френклин. Она је открила завојницу у структури гена и саопштила то у једном усменом предавању. Једино што ствар није објавила…

Седамнаеста глава: ПРИЈАВЉЕНА МАМИ

Још једно име: Миладин Чаушевић Ко је Миладин Чаушевић?!

Османаеста глава: ЛЕЛУЈАВО ОБЛИЧЈЕ МАНЕКЕНКЕ

Последње две реченице: Мама се избечи као да јој пристиже неко привиђење и рече ћерки: „Ми младе девојке разумемо једна другу”. Тата није разумео ништа.

12

🙂 🙂 🙂

Много ћеш погрешити ако не прочиташ ову књигу.

Ако ништа друго, уживаћеш 🙂

А о неким стварима почећеш да размишљаш на другачији начин.

Твоја наставница

Да не заборавим 🙂

Уживај у виртуелној шетњи Београдом.

Можда ти падне на памет где бисмо ишли следећи пут.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s