ЉУБАВ, МИР И ЧОКОЛАДА – Кети Кесиди

21 нов
  1. Твоја наставница 🙂
  2. Јована М. 6/1    (шк. 2012/2013.)

_____________________________________________________________________________________

Кети Кесиди ти је већ позната, тачније, њена књига „Чоколадно небо”. Између осталих, написала је и три књижице, а њихова вредност је у томе што је ауторка и на мало страна успела много тога да каже својим верним читаоцима. Књигу је објавила 2007. године, а код нас је стигла четири године касније, захваљујући Издавачкој кући „Лео комерц”. Из самог наслова види се да је књига везана за љубав, мир и чоколаду, али ју је ауторка ипак посветила пријатељству, чоколади и заљубљивању у истог дечка. Читаоцу је јасно да је ауторки пријатељство нешто највредније у животу. О детаљима се можеш више информисати на њеној званичној страни. Сматра да су најбољи пријатељи увек уз нас и у добру и у злу. Они умеју да чувају тајну и схватају исцељујућу моћ чоколаде. Најбољи пријатељи нас засмејавају и усрећују. Они су уз нас и када ствари крену низбрдо и никада не очекују захвалност. Увек су ту и неопходни су нам! На ауторкиним странама можеш сазнати и како свом пријатељу можеш показати колико ти је стало до њега 🙂

Џес и Кеди су најбоље пријатељице још од треће године. Сигурне су да ништа и нико не може стати на пут њиховом пријатељству.

А онда се појављује Џек Сомерс. Иде у 9Ц, матична учионица му је број 43, а омиљени предмети су му енглески, ликовно и музичко. У Ливерпулу је имао групу и волео би да и овде оснује једну. Половина девојчица у школи је већ луда за њим. Заправо, више од половине, а остале то још нису признале.

И у овој књизи главне јунакиње знају да уживају пуним срцем у посластицама. Пијуцкају топлу чоколаду у коју потапају маршмелоу са чоколадним мрвицама. И сањаре 🙂

Нажалост, једног момента престаје то слатко сањарење. Нада напушта једну од њих попут иглица које падају са божићне јелке у јануару, а утробу јој испуњава некакав хладан и тужан бол који неће да нестане. Узима једног момента бесно јакну, фасциклу за историју и излази из собе, треска вратима, ЦД скаче, музика се прекида и само се чују урлање док јури низ степенице: „Мрзим те! Да ли си свесна тога? Мрзим те! Мрзим те, мрзим те, МРЗИМ те!”

Поучне су речи њихове школске другарице Ели. Можда ће и теби значити ако се нађеш у оваквој ситуацији. Сети се тада да се дружење не прекида због тамо неког момка. То је лудило! Момци дођу и прођу, а пријатељство је вечно. Много ће те више болети празнина која ће остати у твом животу. Када ти је неко толико дуго најбоља пријатељица тешко је запушити све пукотине када више не буде ту. Понекад људима морамо дозволити и да погреше. Не заборави, све се на крају среди само од себе. Обично тако бива.

Волела бих да обратиш пажњу и на Фестивал мира школе Парквеј коју организују ученици. Можда добијеш праву идеју 🙂

Постоје многи фестивали код нас и у свету. Некадашњи моји ученици учествовали су у Фестивалу хлеба. Било би лепо да се и ми дружимо у оквиру неког фестивала. Фестивали се организују различитим поводима и много је врста фестивала. Неки од њих, чисто као идеја :):

И не заборави, кад се нешто почне, онда идеје врцају на све стране и има их више него што би ико могао да их искористи.

А шта је било са двема најбољим другарицама? Која од њих две остварује своју љубав? Само је један начин да то сазнаш 🙂

Док се љутиш што ти нисам одала тајну до краја, прошетај се до посластичарница које се слично зову као и ова књига и налазе се на другом крају света. Никад се не зна, можда те пут заиста нанесе до њих 🙂

Занимљивост из „Политикиног забавника”

Наша прва чоколада

Уживај у овој дивној књизи!

Још ако добијеш овакав поклон…

Чоколадни поклон

◊   ◊   ◊

ЉУБАВ, МИР И ЧОКОЛАДА

Кети Кесиди

Док читам, све друго престаје. Када читам неку књигу, не чујем ништа око себе. Не чујем птице које цвркућу, не чујем када неко уђе или изађе из моје собе… Замишљам слику у мојој глави и осећам се као да сам тамо, у свету књиге коју читам.

Волим да читам књиге. Уз њих се опуштам и добро се осећам. Нисам прочитала пуно књига, али знам, живот је преда мном. Засад ми се највише свидела књига „Љубав, мир и чоколада” шкотске књижевнице Кети Кесиди. Наслов ми је одмах привукао пажњу. У овој књизи су главне јунакиње две најбоље другарице. Оне су саме од малих ногу. Ништа није могло да их растави. Тако је било све док се није појавио нови ђак у школи. Обе су се заљубиле у њега.

И тако даље…

И тако даље…

И тако даље…

Знајте, много ми се допала ова књига, јер сам се пронашла у њој. Научила сам да ништа није вредније од другарства и да су све остало ситнице.

Препоручила бих свима да прочитају ову књигу. Нећете се покајати. Мени се много допала, а надам се да ће се и вама свидети. Мислим да би сви могли да се пронађу у овој књизи, само ако себи дају прилику за то. И знајте, ако вам се нешто слично деси, знаћете шта треба да урадите!

Јована М. 6/1

(шк. 2012/2013.)

◊   ◊   ◊

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: