ВИХОР ПРЕД ВРАТИМА – Мадлен Лангл

17 нов

Мила Ћ. 6/3

(шк. 2012/2013.)

______________________________________________________________________________________________

Ово је једна од најузбудљивијих књига коју сам имала среће да прочитам.

Прво сам погледала садржај и већ по самим насловима поглавља схватила да ме у овој књизи чекају многа узбуђења:

 • Аждаје Чарлса Валаса
 • Расцеп у галаксији
 • Човек у ноћи
 • Прогиноскес
 • Прва провера
 • Стварни господин Џенкинс
 • Метрон Аристон
 • Путовање у унутрашњост

 • Фарандоле и митохондрије
 • Јадах
 • Спорос
 • Вихор пред вратима

Маргарет Мег Мари, њен шестогодишњи брат Чарлс Валас и њихов пријатељ Калвин О’Киф главни су ликови ове дивне књиге.

Мег је необична девојка. Када је у питању школско градиво, незаменљива је, а по природи је радознала, досетљива и оштроумна. Брижна је сестра, као што сам и ја, и зато је она лик из ове књиге који ми се највише допада. Њен млађи брат Чарлс Валас извор је њене снаге и њена највећа подршка. Њено је највеће благо, чак и када се понекад не разумеју баш најбоље. Мег би учинила све за њега, као и он за њу. Чарлс Валас је један занимљив, оштроуман и радознао дечак. Њега школско градиво такође занима, као и читање, а посебно га интересују митохондрије и фарандоле. Требало би да је прави пример својим вршњацима како би и они схватили какве се све тајне крију у школи. Поред особина које су за пример другима, често наилази на неразумевање околине тако да не постоји дан када се није вратио кући без свежих модрица. Јако је осећајан и пажљив, али се о томе не може судити према његовом телу. Његово тело прекривено модрицама, фластерима и огреботинама крије једну меку и добру душу која само жели мир у свету и свакоме добро.

Калвин О’Киф је дечак из суседства и по много чему је сличан Мег. На свим школским такмичењима осваја разне награде и одличан је ученик. Као и брат и сестра, и он је јако занимљив и добар. Иначе, он је Мегина дугогодишња симпатија.  Све би учинио да помогне другима, а поготово својој пријатељици Мег. Прави је пријатељ на кога се свако може ослонити.

Заинтересованост брата и сестре вероватно потиче од родитеља. Наиме, њихови родитељи су велики научници. Поред Мег и Чарлса имају још двоје деце – деветогодишње близанце Сендија и Дениса који, као и сви дечаци, највише воле да се играју лоптом. Занимљиво је што су имена добили према Александру Великом и Дионису. Треба поменути још једног члана ове необичне породице. Реч је о њиховом псу Фортенбрасу.

Занимљиво је представљен и директор школе коју похађају Чарлс, Мег, Сенди и Денис. Сви познају господина Џенкинса. У првом делу сам мислила да је он човек који не подноси грешке које праве деца, али сам у другом делу видела да је он човек доброг срца који би све учинио да помогне другима.

Поред Фортенбраса занимљива је још једна животиња. То је Лујза Крупнија, змија која живи у повртњаку близанаца. Име је добила по Лујзи, дугогодишњој пријатељици и колегиници њихове мајке. Према Чарлсу и Мег се ова змија опходи с поштовањем док се изузетно лоше опходи према директору Џенкинсу. Иначе, пријатељица и колегиница њихове мајке Лујза много воли своју имењакињу змију и поносна је што је баш по њој добила име.

Књига „Вихор пред вратима” има пуно занимљивих догађаја. С тешком муком сам се одлучила за неколико.

На почетку књиге Чарлсу Валасу се чини да види аждаје. О томе обавештава Мег која му у почетку не верује. Мег почиње да му верује тек када на месту где је Чарлс угледао аждаје нађу гомилу нечега што личи на крљушти. Убрзо после тог открића виде у повртњаку близанаца нешто налик на аждају и једног човека који стоји поред ње. Човек се првобитно представио као Учитељ, а касније као Блајени. Испоставља се да аждаја није аждаја већ херувим по имену Прогиноскес. Мег га из миља зове Прога. Прога је чудесно биће које красе многе врлине. Добар је и брижан. Он не говори гласно изговореним речима већ непосредно у умовима оних који разговарају са њим. Јако је разочаран што земаљски уметници представљају херувиме као прасиће и као да су са златокосим бебским лицем, без тела и са два неупотребљива крила. После првог страха, деца схватају да је и Блајени добар човек и одличан учитељ. И херувим и он су и те како значајни за даље авантуре Мег и њеног брата.

Други део који ми је био занимљив је када је током кишне ноћи Мег изашла и видела господина Џенкинса како стоји на стени. Хтео је да јој се извини и пружио јој је руку зарад помирења. У тренутку када јој је пружио руку, Лујза Крупнија је почела да шишти, а он се истог тренутка нашао на небу и почео да лети и вришти.

Следећи занимљив део који сам издвојила је пун напетости и узбуђења и мислим да нема читаоца коме се не би допао. У овом делу Мег треба да изабере правог од три господина Џенкинса који су потпуно идентични што се тиче физичког изгледа. слика 127 Кроз разговор мора да открије који је од њих прави. Поставља им питање шта би урадили када би Чарлс Валас требало сам током ноћи да се врати кући. Добила је одговоре и и успела је да именује правог. Прави господин Џенкинс је пао у несвест после именовања. Да не заборавим, Прогиноскес јој је помогао у том тешком задатку.

Можда је најзанимљивији део књиге сам њен крај, бар по мом мишљењу. Тачније, највише ми се допало последње поглавље које има исти назив као и књига. У поглављу „Вихор пред вратима” деца су победила све опасности и препреке рачунајући и Спорос и Укорењујуће фарандоле које су се налазиле у телу Чарлса Валаса који је био у јако лошем здравственом стању. На сву срећу, Чарлсово здравствено стање се поправљало и био је на сигурном путу да потпуно оздрави.

Сам крај књиге научио ме је да ма колико нешто изгледало тешко или чак немогуће морам бити упорна како бих на крају своје приче доживела срећан крај. Посебно бих издвојила још једну поруку ове књиге и никад нећу заборавити да је понекад живот нама драге особе важнији од нашег живота.

Зашто треба прочитати ову књигу можда је најбоље објашњено у оквиру саме књиге. Иначе, ово је 64. књига едиције „Плава птица”. Моја мама је волела ове књиге. Нажалост, ми их немамо, па само понекад успем да дођем до неке од њих. У књизи пише:

Постоје породице као предодређене да им се дешавају најнеобичније ствари, а Маријеви, у том смислу, без сумње одскачу од свих. Мет и Чарлс Валас тек што су срећно пребродили све опасности описане у Капијама времена, а ево где их, заједно са Калвином О’Кифом, очекује још опаснија, још неизвеснија пустоловина.

Троје деце, обдарених посебним, натприродним својствима, прва су на удару тајанствене Силе која, грозећи човечанству, долази из далеких, неиспитаних дубина Непознатог. Иако деца, као и у ранијој прилици, имају благонаклону подршку пријатељских сила, с опасношћу се морају суочити сама, без ичије помоћи. А искушење је страшно: никаква куга из тамне прошлости човечанства није равна овом отрову, који тежи да потчини не само тело већ и душу…

Најмлађи, Чарлс Валас, поново је први на удару, можда стога што он, захваљујући својим најизраженијим натприродним моћима, представља највећу препреку Злу. Зло се увлачи у најдубље поре његовог бића, трујући га и разарајући, угрожавајући му и сам живот. Наступају драматични тренуци кризе, часови очаја; и Мег и Калвин морају умногостручити своје напоре, своју вољу и своју љубав, како би у дечаковом на смрт болесном телу распламсали готово угаслу искру живота… Борба је дуга и неравноправна, и, изгледа, осуђена на неуспех. У тмини Зла која их обавија са свих страна, у несагледивом простору у којем се вртложе разорни пориви какве свет још није упознао, деца очајнички настоје да се одупру манији уништења.

Прочитај књигу!

Нећеш се покајати!

Мила Ћ. 6/3

(шк. 2012/2013.)

П.С. Ако те занима живот и дело Мадлен Лангл, преузми Мадлен Лангл  или погледај следеће стране:

А после можемо читати и њен роман:

🙂 🙂 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s