ЛИШЕНА СНОВА – Џозефина Анџелини

12 нов

Коначно је стигла и друга књига Џозефине Анџелини, наставак књиге „Под уклетим звездама”. А трећи део је планиран тек 2013. године и то у Америци. Треба бити стрпљив 😦 И надати се да ће Издавачка кућа „Лагуна” изаћи својим читаоцима у сусрет и превести ову књигу одмах, као што је учинила са књигом „Лишена снова”.  

Као што већ знаш, ауторка је рођена у малом граду у Масачусетсу. Најмлађа је од осморо деце. Напушта фарму својих родитеља и одлази у Њујорк где завршава драматургију. Дипломирала је на катедри за класичну драму. Потом одлази у Лос Анђелес са идејом да пронађе себе и да пише. Још увек је у овом граду. Живи са супругом и пише божанствене књиге. Ову књигу је и посветила свом супругу.

Наставља се дружење са Хелен Хамилтон која је у овом делу, већ погађаш, та која је лишена снова. Хвата се у коштац са Подземним светом не би ли помогла свим потомцима и спасила их клетве из далеке прошлости.

Црвена крв тече испод њених поломљених ноктију, улива се у полумесеце њених заноктица и попут речица цури јој низ зглобове. И тако из ноћи у ноћ, од једне муке до друге. А све у нади да ће се потомци коначно ослободити Еринијиних клетви које желе да се они међусобно поубијају како би испунили својеврсну уврнуту правду, која датира још од Хектора који је убио Креонта због Пандориног убиства. Тешко је борити се против неодољивог нагона да га усмрте иако га још увек воле. Аријадни, Јасону и Лукасу је јасно да Хелен зато иде у Подземни свет како би поразила Ериније и зауставила сва та бесмислена убијања.

Из ноћи у ноћ Хелен губи снагу, а дању је муче и боле Лукасове сафирноплаве очи које узалуд траже њене. Свесна је да су у сродству и да не би требало ни да флертују. Међутим, то чини да се осећа боље кад ништа друго не успева. И стално се пита да ли би требало да пролази кроз све то и да не нађе утеху чак ни у његовом осмеху.

Сви се противе њиховим осећањима јер се боје да се не наруши примирје које траје хиљадама година. Не буде ли опстало то примирје, Олимпљани ће опет претворити смртнике и потомке у своје играчке. Зато потомци морају да опстану и сви до последњег морају да се размножавају. Лукасу се све истргло контроли: ударио је оца, нанео повреде мајци, осетио заслепљујући бес. А бар он зна шта је бес. Међутим, ово ни он није никад доживео. Пробудило се нешто у њему, нешто што није ни знао да постоји. Дух је изашао из боце и не може да се врати.

Једне ноћи Хелен схвата да у Подземном свету има помоћника. Огромног дечка њихових година. Никоме није јасно како је то могуће јер само Хелен може да улази без последица у Подземни свет. Као и већина потомака, ни она није свесна својих правих могућности. Не зна да своју моћ треба да користи за владање, јер би јаки требало да владају. Природа тако налаже, од најмањег микроба до највећег левијатана. Слаби умиру, а најјачи постају владари. Потомци тога нису свесни, али зли Аутомедон је и те како свестан овог природног закона. Стрпљиво чека да Хелен без правог одмора сваке ноћи постане толико слаба да његов господар може напасти. А до краја…

Поред злог Аутомедона, појављује се и Мирмидонац. Некада су Мирмидонци били елитни ратници који су се борили уз Ахила за време Тројанског рата. Свима је познат Ахилов одред кошмарних војника, али ретко ко је схватао да Мирмидонци нису  људи, већ мрави које је Зевс претворио у људе. Мирмидонац није човек и свакако нема иста осећања као човек. Изузетно је снажан и има хиљаде година ратничког искуства. Као и мрави, може данима да маршира, диже терете сто пута теже ид себе

Занимљив је и Хеленин однос с мајком Дафне. Припаднице су Атрејеве куће.

Дафне не може да прежали свог љубљеног Ајанта, покојног мужа, који је био најјачи и најлепши грчки војсковођа. Сви њени поступци везани су за њега.

Узалуд Тантал машта о томе да га она заволи.

Тантал

Орион, потомак Енеје и наследник и вођа Римске куће, изузетно цени Дафне јер је она једна од ретких која му је понудила разумевање и подршку. Да ли исто нуди и својој ћерки?! Иначе, Енеја је био Хекторов најбољи генерал у Тројанском рату и један од ретких који су преживели пад Троје. Он је и оснивач Рима и Римске куће. И био је Афродитин син. А онда није чудо што је и Орион прелеп.

Орион

На свој начин је и права замена за Хада. Хад је најсаосећајнији од свих богова, јер је он тај који с нама гледа кад нам цео живот пролази пред очима. Наравно, Хелен се не слаже са овим мишљењем о Ориону. Орион је пун живота и оптимизма – чак успева да је насмеје у паклу. Како такав младић може да заузме Хадово место и постане потомачка верзија бога смрти?!

Персефона и Хад

Занимљив је и Хеленин сусрет са Персефоном, женом бога подземног света Хада. У том царству подземног свијета имала је исти положај као Хера на Олимпу. Његова је жена постала против своје воље. С њим живи трећину године у подземном свету, а две трећине године проводи на горњем свету.

Необична је велика грађевина од чудног црног камена с металним одсјајем која се подизала слева према мртвом небу без звезда. Парапети су наликовали злокобним очима, а најудаљенији зид као да се померао у измаглици у даљини, као да му се не свиђа што га неко посматра. Танка пламена завеса винула се увис иза црног дворца и осветлила јалову равницу. А около овог дворца дизали су се пламенови Флегетона, реке вечне ватре. Испред дворца налази се нешто што подсећа на куполу од кованог гвожђа величине фудбалског стадиона. Саздана је од истог црног материјала као дворац. Али материјал није обликован у огромне, чврсте блокове, већ извијен у украсне витице. Под лучном куполом налази се простран врт. Као да је градитељ покушао да прикрије чињеницу да је направио дивовски кавез над вртом тиме што га је начинио елегантним. Црни материјал преплављен је бојама. Плава, љубичаста, па чак и топле боје као црвена и наранџаста појављивале су се и тонуле на таласима налик на дим. Попут дуге укопане у чађи – светлосно чудо, заувек заробљено у тами.

Отмица Персефоне

Хелен брзоплето обећава Персефони да ће је спасити. Како ће Хад поступити?!

Поред свих богова треба поменути и заводљивог Морфеја, бога снова. Син је бога спавања Хипноса. Могао је попримити лик било ког човека и јављао се људима у сну када би их савладао његов отац Хипнос. Свој прелепи лик имао је само у тренуцима одмора. Грци и Римљани су га замишљали као витког младића са малим крилима на слепоочницама.

Хипнос

Од смртника свакако треба поменути Мета и Клер. Они су Хеленини пријатељи још од вртића и ништа их не може спречити да буду уз њу до краја. У овој игри је и Зак, али са друге је стране. На срећу читалаца, до краја књиге постоји довољно добро објашњење за све његове поступке. Свакако је за поштовање и Џери, Хеленин отац. Спреман је да за своју породицу жртвује и живот, па чак и кад му није јасно шта се дешава. Дафне га је одлично проценила, те није чудо што му је поверила старатељство над својом ћерком.

Што се тиче приказаних места, сигурно је да највише маште читаоцу нуди Подземни свет. У Подземном свету живе и Ериније које су у Грчкој замишљане као старе и ружне жене у црној одећи опасане црвеним појасом. Очи су им биле подливене крвљу, а уместо прстију имале су канџе, док су им се на глави уместо праменова косе налазиле змије. Међутим, у овом делу реч је о трима сестрама, девојчицама осуђеним на вечну муку под јединим дрветом у спрженој земљи. Три девојчице стајале су у његовој сенци, док су им мршава рамена подрхтавала од плача. Њиховим патњама нема краја. Потомци могу пронаћи мир, а повремено и срећу. А оне су осуђене на вечну патњу.

Ериније

Рођене су из крви коју је пролио син када је напао рођеног оца. Њихова је судбина да свете неправедно убијене. А у каквој је вези њихова судбина са Орионом и његовим оцем?

И шта је било на крају?

А шта ли ће Џозефини Анџелини пасти на памет у трећем делу – не може се ни замислити ако се узме у обзир први и други део овог серијала. Њена идеја да уведе међу своје јунаке Ориона је свакако неочекивана, али и пун погодак. Шта ће бити даље?

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s