ПОСЛЕДЊА ПЕСМА – Николас Спаркс

4 нов

Твоја наставница 🙂

____________________________________________________________________

Пред тобом је повећи залогај, али и посластица 🙂 Наиме, у годинама када су љубавне муке незаобилазне, не схвати се одмах да није само у питању прва љубав, већ љубав у сваком облику. Овај роман је прави начин да се читаоци подсете да поред прве љубави, неизбрисив траг у животу оставља и љубав између деце и родитеља. То је питање са којим се 17-годишњакиња Вероника Милер неочекивано среће једног летњег дана. „Спуштених рамена и повијене главе, Рони се на сувозачком седишту питала зашто је, забога, мама и тата толико мрзе. Једино се тако могло објаснити зашто сада одлази у посету тати у ону јужњачку забит уместо да време проводи с пријатељима код куће на Менхетну”. Њен тата напустио је породицу и отишао у Рајствил Бич, мало приморско место у Северној Каролини. А сада са млађим братом (осмогодишњи Џона) треба да проведе цело лето са оцем. Рони не бира начина да искаже своје разочарање и бунт. Али избора нема!

Неће ти бити право због дужине овог чланка, знам 😦 Али заиста нема сврхе препричавати ово подуже дело. Писац заиста није штедео на речима. Полако и стрпљиво води нас од једног до другог лика, од догађаја до догађаја, упознаје нас са дубином осећања и размишљања сваког лика понаособ.

Не мораш читати делове из књиге који су мени били занимљиви, али свакако вреди прочитати књигу. Заиста вреди!

1. Рони (шест месеци раније)

Добро, није она најгора мама на свету. Заиста није. А у тренуцима великодушности Рони би можда и признала да је лепа за једну маму. Али њена мама је једноставно била заробљена у неку временску замку где деца никад не одрасту, па је Рони по стоти пут зажалила што се није родила у мају уместо у августу. Тада ће напунити осамнаест и мама више неће моћи ни на шта да је присили. Законски ће бити довољно стара да доноси сопствене одлуке, а рецимо само да долазак овамо није било оно што је желела да уради. Но сада Рони није имала избора. Због тога што јој је и даље седамнаест година. Због оног календарског трика.

Рони је мрзела клавир и заклела се да више никад неће свирати, а та је одлука зачудила чак и неке њене најбоље пријатеље пошто је свирала готово откако су је упознали. Њен тата, некад професор на Џулијарду, предавао је и њој, па је дуго била опседнута жељом не само да свира већ и да компонује музику са својим оцем. И у томе је била добра. Врло добра, заправо, а због очеве везе с Џулијардом, њена даровитост била је добро позната управи и професорима те школе. Глас се лагано проносио међу светом у којем је владала девиза: „Класична музика је изузетно важна”, светом који је за њеног оца представљао живот.

2. Стив 

Одавно је одустао од покушаја да предвиди будућност. То га није мучило. Знао је да од предвиђања нема никакве користи. Уосталом, једва је разумевао и прошлост. Ових дана је са сигурношћу једино могао да тврди како је он обичан у свету чији су миљеници необични, а та је спознаја у њему изазивала нејасно разочарање у живот који води. Али шта је могао да учини? Насупрот одувек отвореној и друштвеној Ким (Ронина мајка), он је био повученији и утапао се у гомилу. Премда је као музичар и композитор имао извесног дара, недостајала му је харизма, привлачност умешног забављача или већ то нешто што издваја извођача. Понекад би чак и сам признао да је у животу био више посматрач него учесник, а у тренуцима болне искрености повремено је веровао да је неуспех доживео у свему што је важно.

3. Рони

На вашару је било мноштво људи. Заправо, исправи се Рони, на Фестивалу плодова мора у Рајтсвил Бичу било је мноштво људи. … Климаве скаламерије за разноразне вожње припадале су путујућем циркусу, а паркинг је био препун тезги с прескупим игрицама и масном храном. Све је било некако… одвратно. Но изгледа да нико други није делио њено мишљење. Место је било крцато. Стари и млади, породице, групе средњошколаца који се заљубљено гледају. Ма у којем правцу да је пошла, увек је наилазила на гомилу људских тела. Ознојених тела. Крупних ознојених тела…

Сат доцније Рони је седела поред Блејз на клупи недалеко од дока, и даље се досађујући, мада не као пре. Блејз је умела да слуша и имала је необичан смисао за хумор – а најбоље од свега, волела је Њујорк иако никад тамо није била. Распитивала се за позната имена – Тајмс сквер, Емпајер стејт билдинг, Кип слободе – туристичке замке које је Рони избегавала по сваку цену.

4. Маркус 

Зато што није волео људе с новцем, није волео кад њиме машу и није волео то што мисле да су зато што имају новац бољи од осталих. Једном, пре него што је напустио школу, чуо је како неки богати дечко прича у школи како је за рођендан добио нов чамац. И то не некакву бедну барку, већ глисер дуг шест и по метара, са ГПС-ом и сонаром. Дечко се хвалисао како ће читаво лето провести на чамцу и остављати га на везу у кантри клубу. Три дана касније Маркус је чамац запалио и са терена за голф, сакривен иза дрвета магнолије, гледао како гори. Наравно, ником није рекао шта је урадио. Ако кажеш једној особи, као да си признао полицији.

5. Вил

Ма шта да је радио, Вил је увек осећао да га притиска бреме тајне. На први поглед све је изгледало уобичајено – последњих шест месеци одлазио је на часове, играо кошарку, био на матурантској забави, завршио средњу школу, спремао се за факултет. Наравно, није све било савршено. Пре шест недеља раскинуо је с Ешли, али то није имало никакве везе с оним што се догодило оне ноћи, те ноћи коју никад неће заборавити.

6. Рони

Под уобичајеним околностима Рони би се овакво вече вероватно допало. У Њујорку се од градског осветљења многе звезде не могу видети, а овде је управо супротно. Чак и поред слоја измаглице што се уздиже над марином, јасно је видела Млечни пут, а јужно од њега пуним сјајем блистала је звезда Даница. Таласи су се у правилним размацима ваљали и запљускивали обалу, а на обзорју су се разазнавала слаба светла пет-шест чамаца за лов на рачиће.

7. Вил

Али девојка с љубичастим праменом у коси… Нагонски је осећао да она није таква. Није могао бити сасвим сигуран, наравно, али би био спреман да се у то клади. Она није друге стављала у лепе мале кутије зато што и сама није таква, а то му је било ново и другачије у поређењу с девојкама које је познавао у школи. Поготово у поређењу с Ешли.

8. Рони

9. Стив

Време проведено с Џоном било му је као да је нашао некакво нарочито благо, а желео је да и с њом проводи време. Окренуо се и вратио у кућу. Кад је сео за клавир, осетио је исто оно што је рекао брачној саветници док је седео на софи. Осећао је празнину.

10. Рони

Морала је признати да ју је овим изненадио. Нема предавања, наређења, наметања правила. Сасвим супротно начину на који би се мама поставила у оваквој ситуацији. Одмахнула је главом и отишла у собу питајући се је ли овде ико нормалан.

11. Стив

Видео је само месечев срп, али небо је било ведро, па се кретао по полумраку и размишљао о њиховом разговору. Питао се шта ли је мислила о томе што је заклонио клавир. Хоће ли се сутра пробудити и опет се понашати као кад је стигла? Није знао. Кад се приближио довољно да разазна уснулу Рони, због игре звездане светлости и сенки изгледала му је и млађе и старије него што је заиста била. Поново је помислио на године које је изгубио и које никад не може да врати.

12. Рони

Није желела да иде кући знајући да ће отац, чим буде разговарао с полицајцем Питом, сазнати шта им је рекла Блејз. Да, можда ће и даље све мирно прихватити… али шта ако јој не верује? И зашто Блејз ово чини? Због Маркуса? Или ју је Маркус наговорио на пошто је побеснео што га је Рони оне ноћи одбила, или је Блејз веровала да Рони покушава да јој преотме дечка.

13. Вил

Било је то необично искуство, новина за њега, и остатак дана у сервису – где је радио и током паузе за ручак не би ли надокнадио изгубљено време – у мислима се стално враћао на њу. Осећао је да у њеним речима и понашању постоји нешто искрено, а иза оне хладне фасаде – нешто брижно и добро. Нешто што му је говорило да, иако ју је досад разочарао, она увек пружа прилику за искупљење.

14. Рони

Није заправо био њен тип, али док га је гледала како игра, запитала се је ли то толико лоше. Раније баш и није имала среће у избору младића, за шта је Рик савршен пример. Бог зна да је Вил паметнији од свих с којима је излазила, а поврх тога, изгледа да нешто ради у животу. Радио је, волонтирао, био прилично добар спортиста, чак се лепо слагао са својом породицом.

15. Маркус

Окренуо се према океану и запалио ватрену куглу, бесан што је Блејз и даље ту. Бесан што су Тед и Ланс овде кад њему треба мало мира и тишине. Бесан што је Блејз отерала Рони, а нарочито бесан што је због свега тога бесан. То није личило на њега и није му се допадало како се осећа. Пожелео је да удари нешто или неког, а кад је погледао Блејз и видео да се дури, дошао је у искушење да сав бес искали управо на њој.

16. Стив

Ипак, још није могао да изађе из собе. Било је нечег умирујућег у погледу на његову заспалу децу, а кад се Џона окренуо на бок, на супротну страну од светла из ходника, Стив се запитао колико је прошло откако је последњи пут пољубио Рони за лаку ноћ. За неких годину дана колико је живео одвојено од Ким, Рони је доспела у оно доба кад је такво нешто непријатно. Врло добро се сећао кад је дошао да је ушушка и кад му је први пут рекла: „Не мораш то да радиш. Добро ми је”. Ким га је тада погледала с изразом речите туге – знала је да Рони одраста, али и поред тога, престанак кћеркиног детињства оставио је бол у њеном срцу. За разлику од Ким, Стив никад није гунђао што Рони одраста.

17. Рони

Рони још није била сасвим прибрана док се враћала кући. У мислима је по стоти пут проживљавала пољубац, и даље не знајући како се догодио. Али допао јој се. Много јој се допао. А због свега тога питала се зашто је потом једноставно отишла.

18. Вил

Скренуо је, зауставио возило и притиснуо дугме на даљинском управљачу. На то се капија од кованог гвожђа отвори и камионет крену даље.

19. Рони

Јесте, знала је да у Њујорку постоје богаташи са двадесетособним становима у Авенији Парк и кућама у Хемптону, али није се баш дружила са таквима нити им одлазила у посете. Оваква имања виђала је једино у часописима, а и тада су то биле углавном фотографије које папараци кришом снимају. А сада је овде, у исцепаном шортсу и мајици.

20. Вил

Загледао се у њу, сасвим сигуран да се заљубљује. Привукао ју је и пољубио под звезданим сводом питајући се како је, забога, имао толико среће да је пронађе.

21. Рони

Подсетила је себе да се познају тек неколико дана, а ипак… био је добар и паметан и већ је знала да је воли. Као да јој чита мисли,

22. Маркус

Маркус их је посматрао издалека. Значи, овако ће то изгледати, а? До ђавола све. До ђавола и она. Време је за забаву.

23. Вил

Желео је да јој каже, желео је да јој исприча све пошто је знао да је Рони у праву, али није могао да нађе речи. Разумела га је како га нико никад није разумео. Од ње може да учи, помисли. Уз њу би био бољи човек.

24. Рони

Док је свирао, накашљао се једном, па поново, а онда престаде да свира. Кашљао је још, и то јако, као да су му плућа пуна слузи, а кад виде да кашаљ неће уминути, Рони појури ка њему. … Осмехнуо се, али кад је скупио нотне записе и угасио светло у цркви, Рони је наједном приметила колико отац изгледа уморно и слабашно.

25. Стив

Раније се трудио да створи музику коју ће оставити будућим нараштајима. Овог пута није. Експериментисао је. Пуштао је музику да се сама представи и мало-помало схватао да се више не труди да буде одјек великих композитора и да је најзад спреман да верује у себе. Још то није досегао, није. Није било добро и могуће је да никад и неће бити, али некако му је ово пријало.

26. Рони

Џона показа на новчаницу од десет долара.

– Ово је кад нисам рекао да сам те видео оне вечери на вашару.

Затим показа на новчаницу од једног долара.

– Ово је што тати нисам рекао да си се љубила с Вилом.

Затрептала је у неверици:

– Све си сачувао?

– Шта друго да радим? – одговори. – Мама и тата ми купују све што желим Треба само довољно дуго да молим. Прилично лако добијем све што пожелим. Мораш само да знаш шта да радиш. Мама пада на сузе, али тати морам да објасним чиме сам то заслужио.

27. Маркус

Маркус није био као остали, одавно је то знао. Док је одрастао, ништа му није изазивало грижу савести, и то је волео код себе. У тој способности да уради шта год жели лежала је моћ, али је задовољство обично било кратког даха.

28. Вил

За последња четири сата Вил је оно што се догодило више пута описао разним људима, укључујући и Блејзину маму, која је сада била уз Блејз. Кад је улетела у чекаоницу, Вил јој је на лицу јасно видео чисти страх, а затим ју је нека болничарка одвела.

29. Рони

Ових дана јој и није и јесте све изгледало стварније него ишта пре – њена љубав према Вилу, све јача веза с оцем, начин на који се њен живот успорио, једноставно и потпуно. Све то је повремено изгледало као да се дешава неком другом, неком кога она тек упознаје. Ни за милион година јој не би пало на памет да ће у у успаваном приобалном граду негде на југу наћи више… живота и драме него на Менхетну.

30. Стив

Смртна казна изречена му је у фебруару док је седео у лекарској ординацији, свега један сат након што је одржао последњи час клавира.

31. Рони

Кад јој је саопштио, отац је лежао у болничком кревету, прикључен на инфузију.

32. Вил

Вил није добро спавао. Читаве ноћи слушао је како се Рони преврће у кревету и хода по соби. Препознао је шок у којем је била, сетио се отупелости и гриже савести, неверице и гнева после Мајкијеве смрти. Године јесу отупеле оштрицу бола, али се и даље сећао жеље за друштвом сукобљене с потребом да буде сâм.

33. Рони

И на то нестаде и оно мало чврстине што је имала. Брада јој задрхта па спусти главу на очеве груди.

34. Стив

Но за разлику од пастора Хариса, он тек треба да чује одговоре у свом срцу и осети Божје присуство у свом животу, а знао је да нема много времена.

35. Рони

„А род је духовни љубав, радост, мир, трпљење, доброта, милост, вера, кроткост, уздржање”.

36. Стив

Живот је, схватио је, врло сличан песми. Почиње тајном, завршава се потврдом, али средина је, где су сва осећања, оно због чега све вреди.

37. Рони

Стога је зурила у ледену децембарску кишу и причала о свом последњем наступу, свом најважнијем наступу у животу.

ЕПИЛОГ: Рони

Ако те је упорност довела до овог дела, упознала бих те и са писцем, мада ћеш га најбоље упознати посетом његове званичне стране.

Николас Спаркс рођен је 31. 12. 1965. године у Омахи, у америчкој држави Небраски, као средње од троје деце. У њему има немачке, чешке, енглеске и ирске крви. Његов отац је био професор, а док је завршавао дипломске студије, често су се селили. Тек су се у средњошколским данима Николаса Спаркса задржали у Калифорнији. Николас је завршио гимназију са најбољим просеком 1984. године, а онда је добио стипендију за факултет на основу својих постигнућа у атлетици. Дипломирао је 1988. године са високим просеком. Исте године је упознао и своју будућу супругу Катарину. Венчали су се већ следеће године и преселили се у Сакраменто.

Познат је по бројним књигама којима је заједничко то што читаоце не остављају равнодушним. Ово је његов 15. роман, објављен септембра 2009. Код нас је преведен 2011. захваљујући Издавачкој кући „Лагуна”.

Објавио је петнаестак романа који су преведени на више од 40 језика.а према некима од његових романа снимљени су и филмови. Познати су:

И по овој књизи снимљен је филм 2010. године.

Улогу Рони добила је Мајли Сајрус. Њену мајку Ким глуми Кели Престон, а оца Стива глуми Грег Кинир. Малог Џону глуми Боби Колеман. Можда већ знаш да је Вила у филму глумио Лијам Хемсворт.

Advertisements

2 реаговања to “ПОСЛЕДЊА ПЕСМА – Николас Спаркс”

  1. Маја Радоман 4. новембра 2012. у 18:26 #

    Не знам шта ме више очарало – позивање на читање или на презентацију писца. Хм, порука у боци! 🙂

    • Силвана 4. новембра 2012. у 18:27 #

      Кад већ ниси сигурна, препоручујем Ти читање 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s