СЈАЈ ЗВЕЗДА НА ПЛАФОНУ – Јухана Тидел

28 сеп

Љубица 6/2

(шк. 2012/2013.)

_______________________________________________________________________

Драга моја наставнице, знам да сте ово дуго чекали, али пошто сам болесна, прочитала сам целу књигу, да не бих траћила време. Књига је јако занимљива, поготово када је читам целу без престанка.

Синоћ сам себе натерала, прочитала је целу (други пут :)), на неким деловима сам скинула наочаре и заплакала, али упркос томе, књига ми се јако свиђа и оставила је баш велики утисак на мене.

А сада, када завршим ово, послаћу Вам и састав који смо имали за домаћи задатак, али ја сам болесна, као што знате, па нисам дошла у школу.

А сада, у реду, мислим да је довољно „предговора. 🙂 🙂 🙂

Сјај звезда на плафону

Јухана Тидел
(1980)

*Издавач: Креативни центар

*Место издавања: Београд

*Година издавања: 2оо9.

*Број страница: 2о9.

* Јухана Тидел (званична страна)

(Чисто да знате, ова шведска књижевница написала је још један роман који је преведен код нас: Извините што бих да ме неко воли.)

*Укратко (баш и не укратко 🙂) о делу:

Мала девојчица Јена има болесну мајку. Њена мајка има рак дојке. Оне су се преселиле и сада Јена иде у нову школу. Јена је сада старија (време које се дешава у књизи). Тамо има само једну другарицу, Сусану. Заљубљена је у Захеа, ученика деветог разреда, прелепог дечка црне косе и зелених очију. Јена иде у одељење са познатом Улис. Улис Фуксис.

Њу сви дечаци воле и она се дружи само са посебним девојчицама. Све остале девојчице је мрзе. Наравно, и Јена. Сви дечаци је сматрају најлепшом девојчицом у школи. Улис је позната по журкама на којима се пије и пуши.

Једног дана је Јена је кренула низ степенице свога стана. Иначе, Јена живи у истој згради, у истом улазу, као и Захарије из деветог разреда, као и Улис Фуксис из Јениног одељења. На степеницама Јениног стана Улис среће Јену. Иначе, чисто да се зна, Улис је једног дана помогла Јениној мајци када је умало пала низ степенице. Улис се свидела Јенина мама и зато је и почела да се дружи са Јеном. Сваког дана је Улис ишла код Јенине мајке у посету. И тако, једног дана је Улис почела да се дружи са Јеном и одвукла је на једну журку. Јена није имала избора. Од тог тренутка, Зузана (њено ново кул име) запоставила је Јену. Била је љубоморна. На тој журци, Јена се пољубила са Захеом. Захе! Захе из деветог разреда, ког је Јена увек шпијунирала док је био са друговима, и Јена, Јена Вилсон из седмог разреда, коју је пољубио пијани Захе. Захе црне косе и зелених очију. Сада почиње Јенин луд и напоран живот, али… Јенина мама умире.

Б&Д (Јена је тако звала баку и деку) помажу јој и подржавају је. Траже нови стан где ће сви скупа живети. Б&Д теше Јену, Јену коју ће сада сви чудно гледати у школи, Јену која ће сада бити позната по томе што јој је мајка умрла. А Јена то не жели! Сада сви теше Јену. Наставници је моле да остане после часа како би јој рекли да им је жао, а Јена би да трчи, не би те речи више да слуша. Јена не воли када је неко сажаљева. Сада Јена сваке ноћи гледа у плафон своје собе. Тамо сијају звезде. Тада се Јена сећа како је гледала са мајком у исте те звезде. Како су њих две биле срећне... Случајно примети највећу звезду, баш ону испод које је сакрила недовршену песму са часа. Јена одмота папирић на коме пише: Мама, ако умреш, ја ћу себи одузети живот. Онда се Јена сети како њена мајка то не би волела. Ухвати оловку и поправи натпис на папирићу. Сада пише: Мама, ако умреш, ја ћу наставити да живим. За тебе.

* Књижевни род: Епика

* Књижевна врста: Тинејџерски роман

* Тема овог дела је тужна судбина девојчице Јене.

* Идеја овог дела је ауторкина жеља да подели своју патњу и осећања после смрти своје мајке Карине са својим читаоцима. Желела је да потврди (себи и другима) да све што боли мора и да прође. Иначе, ауторка је ово дело написала са деветнаест година, нажалост, из сопственог искуства.

* Поруке:

 • Све пролази. Чак и оно најболније.
 • Када се нешто лоше деси, види се ко стварно помаже и од срца теши.

* Главни ликови: Јена, мајка, Улиц, Зузана, Б&Д, Захе

* Споредни ликови: Тобе, Нике, Име чије-Јена-увек-заборави, наставници, Марита, Каро, Лиселот, Лиз..
* Подела на целине:

 • Усамљена Јена
 • Јена и Сусана
 • Кул Јена и Зузана
 • Смрт мајке
 • Нова Јена
 • Журке и луди живот 
 • Нова Улис
 • Јена и Улис најбоље другарице
 • Сећање на маму

Јао, па овде није нимало описана радња у књизи. Није ни написано да Јена нема тату, да је Улисина мама алкос, да је Јена пила вино и ишла код Улис на кафу…

Ако желите да знате садржај целе књиге, препоручујем је од срца. Свако би требало да прочита ову књигу и увери се колико је забавна и тужна у исто време, али изнад свега – поучна.

Можете је прелистати – књига.

 
Ето, наставнице, то је то.

У току дана ћу вам послати и састав 🙂

Поздрав, Ваша болесна😦

Љубица 6/2

(шк. 2012/2013.)

↔   ↔   ↔

↔   ↔   ↔

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s