ОЛИВЕР ТВИСТ – Чарлс Дикенс

12 авг

Твоја наставница 🙂

________________________________________________________________________________

Овај роман је написао Чарлс Дикенс, познати енглески књижевник из 19. века. То је ауторов други роман и у почетку је објављиван у новинама, као роман у наставцима. Иначе, овај роман је први роман где је у главној улози дете. Поред овог романа, његов скоро најпопуларнији роман јесте „Давид Коперфилд”. И да се разумемо, није реч о илузионисти Давиду Коперфилду. Чарлс Дикенс је написао 20 књига, велики број чланака и писама, био је уредник новина, али се борио и за реформе политичког и здравственог система, становања, увођење канализације. Имао је десеторо деце и водио је рачуна о њиховом образовању.

Занимљивост: Чарлс Дикенс је патио од несанице. Ноћима је лутао Лондоном и био је убеђен да нико не познаје Лондон као он.

Зашто треба да прочиташ овај роман? За почетак, да би те подсетио на сурову страну живота према некој деци. Нажалост, много је деце и у 21. веку која тешко живе.

И овај дечак, Оливер Твист, пати од најранијег детињства. Без родитеља, без љубави, без хране, без заштите. Друштво је преузело бригу о њему и доспео је у дом. И ту се завршила брига друштва. А наш мали јунак у овом дому није добио храну, понајмање заштиту. У то време су услови за децу у домовима били, најблаже речено, сурови. Кажњавани су за најмању ситницу, и с разлогом и без разлога (батине, мучења, гладовање). Овако нехумани услови нису заобишли ни малог Оливера. Свој девети рођендан је дочекао у овом дому где је био велики грех замолити за храну. То је био злочин над злочинима.

Тужан је то живот био…

Почели би да пиље у казан тако жељним погледима као да би хтели да прогутају и саме опеке којима је био озидан; и за то време су с највећом ревношћу сисали прсте у намери да с њих скину и најситнију трунчицу каше која се на њима задржала”.

Наравно да је био бледо и мршаво дете, закржљало и неразвијено. На сву срећу, имао је снажан и отпоран дух.

Његове муке не завршавају се у овом дому. Лепо каже писац на једном месту:

Изненађења, попут несреће, ретко долази сама.

Отеран, доспева у дом власника погребног завода, али и ту његове муке не престају.

Седам дана се мучи, али успева да стигне у Лондон.  Постаје члан једне банде, јер је тада било нормално да деца раде за криминалце. Иако су имали бар шта да једу и кров над главом, ови млади провалници знали су да ће пре или касније бити ухваћени. Нажалост, то се десило и Оливеру и доспева на суд.

И шта је било даље?

♣    ♣    ♣    ♣    ♣

Забележено је да је Дикенс користио стварне догађаје за стварање овог романа. Тридесетих година 19. века популарна је била прича о тешком животу сирочета Роберта Блинка, који је радио од седме године да би преживео. А ни Дикенсово детињство није било лако.

♣    ♣    ♣    ♣    ♣

Наравно, по овом роману настали су и бројни филмови.

Године 1968. је филм добио и Оскара.

Године 2005. филм по овом роману режирао је Роман Полански.

Сви филмови о Оливеру Твисту јесу лепи, али…

Књигу можеш прочитати на француском или на енглеском, можеш завирити у њу и на српском језику, али ипак – папир је папир 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s