СВИРКА – Миленко Матицки

4 авг

Татјана 🙂

(шк.2012/2013.)

Миленко Матицки је занимљив читаоцима и због овог романа који је у тесној конкуренцији са романом „Журка” 🙂

Роман „Свирка” објављен је 1996. године. Садржи 16 поглавља без наслова, а све их повезује радња која се дешава у Београду, можда нешто више у Земуну. Наравно, главни ликови су представници младих.

Ако се говори о само једном главном лику ове књиге од око 300 страна, онда је то свакако Мина Сандолина, мада не треба занемарити и друге. Занима их све што и њихове вршњаке, а мучи их и исти проблем: одрастање. Можда баш зато ову књигу треба сврстати у тинејџерске књиге. Одрасли су можда заборавили ово време, али је сасвим извесно да ово време преласка у свет одраслих нимало није лако. Итекако је сложен овај процес! Јунаци ове књиге иду од наивности и неискварености до мисли сасвим одраслих, што се посебно види на крају романа.

Мина живи са мамом Елеонором и татом Киром. Њена млађа сестра је Прћа. Мина не би могла да замисли своје младалачке дане без најбољег друга Саше. Њихови родитељи се друже, а њих двоје су у истом разреду. И тако све до једне сасвим обичне суботње вечери и сасвим обичне обавезе: бацање смећа. И у свакодневним ситуацијама могући су преокрети. Добро је то запамтила Мина јер је срела Ристу Тицу. Тако почиње њихово дружење и бројне авантуре. Ристина велика страст је хорна, па су често одлазили на концерте.

На концерту „Земунских вампира” Мина доживљава непријатну ситуацију са милицијом, али се ова авантура, на срећу, добро завршила захваљујући Ристином оцу.

Нажалост, живот је тај који пише романе и ставља крај на неки обећавајући почетак. Риста одлази у иностранство…

♥    ♥    ♥    ♥    ♥

Ако су вам се допала ова два романа, велика је вероватноћа да ћете уживати и у роману

Пустолови са Гардоша

Главни ликови су Јеленко и Шилика Дунђер. И у овом роману има много догодовштина и љубави и све оно што би могло да интересује читаоце нашег узраста. Главним ликовима је заједничка љубав према коњима.

Просто их обожавају, а родитељи их подржавају у бајци коју преживљавају. Та бајка је посебно везана за два коња. Крилати коњ Белић и Црнојка из Бељарице и Црнољева. Поред Јеленка и Шилике јављају се и други ликови, а добар део радње везан је за школу јахања.

Уживајте у овим дивним књигама 🙂

Advertisements

Једно реаговање to “СВИРКА – Миленко Матицки”

  1. Маја Радоман 5. августа 2012. у 12:53 #

    Већ сам се питала када ће “пустолови“ да дођу на ред _) Дивна књига, која ми је отворила чудесан свет речи Миленка Матицког. Ја сам је прочитала у даху, а једна је од ретких за коју моји ђаци кажу да заслужује да се редовно чита ко лектира. Пожурите, чекају вас чаробне речи нашег језика од којих смо многе заборавили: деда, прадеда, чукундеда…

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s